- Το κρυπτονόμισμα απέκτησε ATMκαι γίνεται δεκτό ως συνάλλαγμα
Η ραγδαία άνοδος του Bitcoin στο χρηματοοικονομικό σύστημα δεν άφησε ανεπηρέαστη την Ήπειρο με τα πρώτα ATM κρυπτονομισμάτων να είναι γεγονός.
Στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά μέχρι στιγμής 23 ATM κρυπτονομισμάτων με τα πέντε από αυτά να βρίσκονται στην Ήπειρο. Μπορεί να ακούγεται περισσότερο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως αγοραπωλησία Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων μπορεί να γίνει στα ειδικά ATM που λειτουργούν στα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, το Καναλλάκι και την παραλία Βράχου.
Η αυξανόμενη δημοφιλία των κρυπτονομισμάτων δεν πέρασε αδιάφορη από επαγγελματίες του τουρισμού που εγκατέστησαν στις επιχειρήσεις τους ειδικά ATM,ενώ στα Ιωάννινα λειτουργεί ήδη εδώ και μερικούς μήνες το πρώτο αυτόματο μηχάνημα για αγορά και πώληση κρυπτονομισμάτων. Όπως πληροφορούμαστε από το coinatmradar.com, στην Πρέβεζα τέτοιου τύπου ATM φιλοξενείται σε ταβέρνα, στην παραλία Βράχου σε ξενοδοχείο ενώ ακόμη δύο λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα δωμάτια στο Καναλλάκι.
Παράλληλα, αρκετές δεκάδες είναι οι επιχειρήσεις στη χώρα μας που δέχονται τα κρυπτονομίσματα ως μέσο συναλλαγής, σύμφωνα με την ιστοσελίδα weacceptbitcoin.gr. Πολλές από αυτές δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας ή του τουρισμού όμως ανάμεσά τους βρίσκονται ιατρεία, δικηγορικά, γραφεία μέχρι και ένας παραγωγός φακής στη Λευκάδα! Μόλις τρεις, όμως, από αυτές τις επιχειρήσεις βρίσκονται στην Ήπειρο. Πρόκειται για ένα κατάστημα υπολογιστών και έναν φωτογράφο στα Ιωάννινα αλλά και ένα κατάστημα κινητών τηλεφώνων στην Άρτα.
Λίγα λόγια για το Bitcoin
Τα πρώτα Bitcoin δημιουργήθηκαν πριν από δέκα χρόνια από κάποιο άτομο με το ιαπωνικό όνομα Satoshi Nakamoto, του οποίου η πραγματική ταυτότητα μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστη πέρα από κάποιες εικασίες. Παρά ταύτα, η ιδέα είναι προγενέστερη με την πρώτη δημοσίευση που να αφορά τη δημιουργία ψηφιακών νομισμάτων μέσω κρυπτογραφίας να γίνεται το 1985.
Όσον αφορά το Bitcoin, πρόκειται για ένα ψηφιακό συνάλλαγμα σε ανοιχτό κώδικα για τη διαχείριση του οποίου χρησιμοποιούνται μέθοδοι κρυπτογραφίας.Η ισοτιμία και η παραγωγή του δεν ελέγχονται από κυβερνήσεις ή τράπεζες με τιςσυναλλαγές να βασίζονται στο δίκτυο των ανθρώπων που παράγουν Bitcoin. Η παραγωγή Bitcoin (mining) κάποτε μπορούσε να γίνει με το «τρέξιμο» ενός προγράμματος ακόμα και σε συμβατικό υπολογιστή χωρίς να χρειάζεται εξειδικευμένες γνώσεις. Η αυξανόμενη δημοφιλία του όμως έκανε τη διαδικασία παραγωγής αυτομάτως πιο χρονοβόρα με αποτέλεσμα σήμερα να χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός που καθιστά το mining αδύνατο για όποιον δεν έχει μερικές χιλιάδες ευρώ να δαπανήσει για αυτόν τον σκοπό.
Το πρώτο ανταλλακτήριο για Bitcoin ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2010 με την ισοτιμία Bitcoin και δολαρίου να βρίσκεται στα 0,003 δολάρια. Η υψηλότερη ισοτιμία δολαρίου και Bitcoin σημειώθηκε στις 17 Δεκέμβριου του 2017 όταν κάθε Bitcoin έφτασε να αξίζει 19.783 δολάρια. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές η ισοτιμία βρίσκεται στις 4.004 δολάριαή στις 3.557 ευρώ.
Εκτός από το Bitcoin υπάρχουν και άλλα κρυπτονομίσματα όπως είναι το Ether, το Dash, το Litecoin κ.ά. με την ισοτιμία τους με τα συμβατικά νομίσματα να είναι σαφώς μικρότερη από αυτή του Bitcoin.
Σίγουρα απέχουμε πολύ από μία εποχή στην οποία θα κάνουμε τις συναλλαγές μας με κρυπτονομίσματα, όμως πριν από λίγα χρόνια ελάχιστα ήταν τα καταστήματα που δεχόντουσαν πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Το αν ή το πόσο σύντομα οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα θα φτάσουν ή θα ξεπεράσουν τη δημοφιλία των χρεωστικών καρτών είναι άγνωστο με τα σενάρια να είναι διχασμένα για το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων. Για άλλους το Bitcoin θα αντικαταστήσει τις συμβατικές μεθόδους συναλλαγών ενώ άλλοι θεωρούν πως είναι μια φούσκα που αργά ή γρήγορα θα σπάσει. Ως μόνο σίγουρο μπορούμε να δεχτούμε το γεγονός πως αποτελεί τη μεγαλύτερη αλλαγή στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα μετά τη δημιουργία του πλαστικού χρήματος.
ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ