Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων έφτασε και οι λογιστές τρέχουν να προλάβουν καθώς οι ασάφειες δεν λείπουν ούτε και για τις δηλώσεις.
Όλα της φορολογίας δύσκολα… Η ώρα των φορολογικών δηλώσεων έφτασε και οι λογιστές τρέχουν να προλάβουν καθώς οι ασάφειες δεν λείπουν ούτε και για τις δηλώσεις.
Οι αλλαγές, οι ρυθμίσεις, τα «όχι» και τα «ναι» των φορολογικών δηλώσεων ανέλυσε ο πρόεδρος των Λογιστών-Φοροτεχνικών Σπύρος Μπέκας. Ο κ. Μπέκας κάλεσε τους φορολογούμενους να ενημερωθούν για ημερομηνίες, δόσεις αλλά και αποδείξεις που πρέπει να υπάρχουν.
Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών και τις ανακοινώσεις οι φορολογούμενοι 60 ετών και άνω, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από την πανδημία, εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας ή στο πρόγραμμα Συν-εργασία αλλά και ακόμη 12 κατηγορίες φορολογούμενων δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για το εάν κάλυψαν ή όχι το 30% του εισοδήματος που απέκτησαν το 2020 με ηλεκτρονικές αποδείξεις.
Απαλλάσσονται πλήρως από το μέτρο και μπορούν να αγνοήσουν και τον κωδικό 049-050 της φορολογικής δήλωσης όπου δηλώνονται οι δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Όμως και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν να πιάσουν το όριο του 30% τη «γλιτώνουν» καθώς το πέναλτι 22% «κουρεύεται» έως και 50% ανάλογα με το έλλειμμα στην αξία των e-αποδείξεων.
Όσοι συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις πάνω από το 20% του εισοδήματός τους αλλά δεν έπιασαν το στόχο του 30% θα πληρώσουν το μισό «πρόστιμο» για τις αποδείξεις που θα λείπουν.
Συγκεκριμένα το πέναλτι 22% που επιβάλλεται στο ακάλυπτο ποσό των ηλεκτρονικών πληρωμών μειώνεται στο 11%. Για όσους συγκέντρωσαν αποδείξεις κάτω από το 20% του εισοδήματος τους, το πρόστιμο υπολογίζεται κλιμακωτά ως εξής: Για το ποσό των αποδείξεων που λείπει έως το όριο του 20% του εισοδήματος ο έξτρα φόρος θα είναι 22% ενώ για το υπολειπόμενο ποσό από το 20% και πάνω έως το 30% ο συντελεστής του πρόσθετου φόρο πέφτει στο 11%.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ