Τέλος στα σενάρια επιδότησης στην αντλία
Με το περσινό μοντέλο και με αλλαγές «διαχειριστικού» τύπου όπως η αύξηση κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί θα δοθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο θα αυξηθεί για οικογένειες με παιδιά καθώς η προσαύξηση θα ανέρχεται σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί από 3.000 ευρώ που ίσχυε πέρυσι.
Αν και οι ανακοινώσεις δεν αποκλείεται να γίνουν ακόμα και σήμερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το εισοδηματικό κριτήριο για νοικοκυριά με παιδιά θα αυξηθεί σε:
– 29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί
– 34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά
– 39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά
Υπενθυμίζεται ότι το όριο εισοδήματος για τον άγαμο παραμένει σε 16.000 ευρώ. Για τους έγγαμους ή τους συνάψαντες σύμφωνο συμβίωσης χωρίς εξαρτώμενα τέκνα το όριο παραμένει σε 24.000 ευρώ.
Το ύψος του επιδόματος
Πέρσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε έως 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο.
Για τους νέους δικαιούχους και όσους γύρισαν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο το επίδομα έφτανε έως και 1.600 ευρώ, κάτι που φέτος δεν θα ισχύσει.
Από την πλευρά της κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι το ζήτημα της οριζόντιας επιδότησης στην αντλία αποτελεί θέμα των εταιρειών. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, «η αντλία είναι κάτι διαφορετικό. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κατεύθυνση από τις Βρυξέλλες για έναν σταδιακό περιορισμό επιδομάτων. Το αν οι εταιρείες θα δώσουν βοήθεια προς τον πολίτη, είναι δική τους δουλειά και όχι του υπουργείου».
Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης παραμένει στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, δηλαδή και για όσους πέρυσι έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ., πλην φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος). Σύμφωνα με το σύστημα υπολογισμού του επιδόματος, το οποίο ισχύει ήδη από την χειμερινή περίοδο 2020-2021, το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας”.
Το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας για τους άγαμους δικαιούχους θα παραμείνει στα 200.000 ευρώ και για τους εγγάμους στα 300.000 ευρώ ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους. Με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου να πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης του πετρελαίου θέρμανσης θα κυμανθεί γύρω στο 1,5 ευρώ στα μέσα Οκτωβρίου.
Τέλος στα σενάρια επιδότησης στην αντλία
Τέλος σε κάθε σενάριο επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία έβαλε για φέτος ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνος Πετραλιάς, στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των οικονομικών μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
«Η επιδότηση στην αντλία ήταν ένα μέτρο που ήρθε πέρυσι, εν μέσω μεγάλων ανατιμήσεων, που έφθασε 100 ευρώ το βαρέλι. Είναι ένα μέτρο που έχει τεράστιο κόστος, 40 εκατ. ευρώ τον μήνα. Τα μέτρα και από την Ευρώπη πλέον, πρέπει να είναι εστιασμένα, δεν μπορούν να γίνονται οριζόντιες επιδοτήσεις» σημείωσε ο κ. Πετραλιάς και πρόσθεσε:
«Συνεχίζουμε την αυξημένη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, ένα μέτρο στοχευμένο για αυτούς που το έχουν περισσότερη ανάγκη. Ο προϋπολογισμός δεν έχει άλλες δυνατότητες, πέραν των μέτρων που έχουμε πει για φέτος. Αυτά τα μέτρα τα οριζόντια έχουν τελειώσει οριστικά» συμπλήρωσε ο κ. Θάνος Πετραλιάς.
Ως εκ τούτου, η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Οκτωβρίου, αλλά χωρίς επιδότηση, στην αντλία.