Σχέδιο για μόνιμη πρόσβαση των μικροαποταμιευτών στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου επεξεργάζεται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Αυτή η δυνατότητα που έχουν πλέον φυσικά πρόσωπα μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ,μετά από διακοπή περίπου δύο ετών ,αναμένεται να παγιωθεί. Με τη συγκεκριμένη κίνηση το ελληνικό δημόσιο δίνει την ευκαιρία σε φυσικά πρόσωπα να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια ικανοποιώντας εκείνους που επιθυμούν να τοποθετήσουν μέρος των χρημάτων τους σε κρατικά χρεόγραφα, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα επιτόκια καταθέσεων.
Οι αποδόσεις και το διπλάσιο όφελος
Με τις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων να φτάνουν έως και το 2,50% , στην τελευταία δημοπρασία εντόκων γραμματίων η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,90%, από 3,83% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία. Μέσω των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου μπορούν να κλειδώσουν έως και διπλάσιο όφελος σε σχέση με τα απλά καταθετικά προϊόντα των τραπεζών για διάστημα έως και 12 μήνες.
Η διαδικασία και οι νέες κινήσεις στο μέτωπο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού
Επιπλέον η διαδικασία για την διάθεση των τίτλων στα φυσικά πρόσωπα είναι απλή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά τους είναι η καταχώρηση του κάθε φυσικού προσώπου σε μερίδα του Σ.Α.Τ. μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών με απαραίτητα δικαιολογητικά για το άνοιγμα μερίδας την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΦΜ.
Σε αυτό το πλαίσιο σχεδιάζονται οι νέες κινήσεις στο μέτωπο του βραχυπρόθεσμου δανεισμού με την έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 11,8 δισ. ευρώ το 2024, να αποκτήσουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά έως προς τη συμμετοχή των φυσικών προσώπων ώστε μεγαλύτερος όγκος πολιτών να τοποθετήσει μέρος των χρημάτων του σε κρατικά χρεόγραφα, τα οποία προσφέρουν υψηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα επιτόκια καταθέσεων.
Εκδόσεις 2024
Περιορισμένη θα είναι η εκδοτική στρατηγική του δημοσίου του 2024 καθώς θα διαμορφωθεί μεταξύ 5 και 7 δις ευρώ ενώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και η
πρώτη εκδοση πράσινου ομολόγου. Η στόχευση της δανειακής στρατηγικής όπως έχει αποφασιστεί θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρέχονται από τη συμμετοχή της χώρας στο PEPP, καθ’ όλη τη διάρκειά του, ήτοι την 31η.12.2024 που επέρχεται και η λήξη της περιόδου επανεπένδυσης, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του ΕΔ, καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του ΕΔ ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης.
Οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες περιορίζονται σε 6,114 δισ. ευρώ.
Από αυτά:
– Τα 3,862 δισ. ευρώ είναι το ύψος των ομολόγων που λήγουν το 2024 και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.
– Το 1,738 δισ. ευρώ είναι δάνεια από το 2ο μνημόνιο (EFSF – ESM) για τα οποία ολοκληρώθηκε η περίοδος χάριτος και ξεκινά η αποπληρωμή τους. Η πρώτη δόση ήταν το 2023 και η τελευταία των 5,3 δισ. ευρώ το 2070.
– Τα 391,1 εκατ. ευρώ είναι τόκοι και δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
– Τα 122,2 εκατ. ευρώ είναι λοιπά δάνεια.