Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια, ενώ κεντρικό άξονα αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών σπιτιών.
Σχέδιο το οποίο περικλείει δράσεις που αφορούν στην παροχή φθηνών, ακόμη και άτοκων, δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας, αλλά και διάθεση ιδιωτικών ή κρατικών αναξιοποίητων ακινήτων, αφού πρώτα ανακαινιστούν και αναβαθμιστούν ενεργειακά, σε νέους και ζευγάρια, ηλικίας από 25 έως 39 ετών, παρουσίασαν οι συναρμόδιοι υπουργοί. Το σχέδιο εντάσσεται στη στρατηγική κοινωνικής στέγασης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, και απαντά σε έξι στόχους της κυβερνητικής πολιτικής με τελικό στόχο τη μείωση του πολύ υψηλού κόστους στέγασης, κυρίως για τους νέους ανθρώπους. «Η χώρα μας, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, είχε γίνει ένα αφιλόξενο μέρος για τους νέους, με αποτέλεσμα να σημειωθεί το brain drain», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, παρουσιάζοντας το πρόβλημα της στέγασης των νέων ανθρώπων στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των υψηλών ενοικίων. Είναι άλλωστε ενδεικτικό το γεγονός ότι, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μέσον όρο δαπανάται το 20% του εισοδήματος για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών, στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται σε 37%.
Παράλληλα, παρατηρείται φθίνουσα πορεία όσον αφορά το ποσοστό ιδιοκατοίκησης, ενώ τουλάχιστον 770.000 κατοικίες είναι κλειστές, εκ των οποίων 200.000 βρίσκονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή, η ηλικία στεγαστικής ανεξαρτητοποίησης στην Ελλάδα είναι τα 31 έτη, όταν στην Ε.Ε. είναι τα 26, καθώς οι νέοι, κυρίως για οικονομικούς λόγους, δυσκολεύονται να μείνουν μόνοι τους και να καλύψουν το βάρος των υψηλών ενοικίων. Ιδιαίτερα σημαντικό για τον κυβερνητικό σχεδιασμό είναι και το δημογραφικό πρόβλημα, που μπορεί να μην είναι ελληνικό (απειλεί τόσο την Ε.Ε. όσο και τον υπόλοιπο κόσμο), αποτελεί όμως βραδυφλεγή βόμβα για την εγχώρια οικονομία και την κοινωνία.
Στο πλαίσιο αυτό, το κυβερνητικό σχέδιο «Σπίτι μου» περιλαμβάνει 6 δράσεις προκειμένου να βοηθηθούν νέοι και ζευγάρια ηλικίας έως 39 ετών, που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη, να αποκτήσουν εναλλακτικές επιλογές με ευνοϊκούς όρους, στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια, ενώ κεντρικό άξονα αποτελεί η ανακαίνιση παλαιών σπιτιών. Οι περισσότερες δράσεις θα υλοποιούνται μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – πρώην ΟΑΕΔ), καθώς με βάση τις αλλαγές που πέρασαν στον πρόσφατο νόμο για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ, το αποθεματικό του 1,6 δισ. ευρώ που παρέμενε «κλειδωμένο», αφού δημιουργήθηκε από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών (μέχρι την κατάργηση της σχετικής εισφοράς για τους εργοδότες), και αναξιοποίητο, μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Ένα, επίσης, μεγάλο μέρος του σχεδιασμού περνάει μέσα από την αξιοποίηση της μεγάλης και αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας του ΟΑΕΔ. Το συνολικό κόστος των δράσεων ανέρχεται σε 1,74 δισ. ευρώ και αφορά τουλάχιστον 137.000 νέους και ζευγάρια.