Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του νησιού των Ιωαννίνων μεταφέρει το Επιμελητήριο Ιωαννίνων στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Εργασίας Κώστα Χατζηδάκη και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.
Στην επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δημήτρη Δημητρίου τονίζεται πως οι επιχειρήσεις του νησιού, που είναι κατά βάση τουριστικές, δεν λειτουργούν καθόλου ή υπολειτουργούν και χωρίς μάλιστα να υπάρχει ειδική μέριμνα για αυτές.
Όπως αναφέρεται, «περιοχές της χώρας χρειάζονται άμεσης και ειδικής στήριξής σας, όπως αυτό προκύπτει από τα μέχρι τώρα μέτρα τα οποία δεν λαμβάνουν μέριμνα για ειδικές περιοχές όπως το νησάκι της λίμνης Παμβώτιδας στην πόλη των Ιωαννίνων
Ένα νησάκι μέσα στην λίμνη Παμβώτιδα το οποίο κατοικείται από περίπου 200 κατοίκους και απασχολούνται σε ατομικές κυρίως οικογενειακές επιχειρήσεις 100 άνθρωποι που σε πολλές δε των περιπτώσεων ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι τυγχάνει να είναι τα ίδια πρόσωπα, αυτοαπασχολούμενοι.
Μια μικρή κοινότητα επιχειρηματιών οι οποίοι επιβιώνουν αποκλειστικά από τον τουρισμό (Επισκέψεις ΚΑΠΗ, Σχολικές εκδρομές και άλλοι). Λίγες επιχειρήσεις εξ αυτών όμως βρίσκονται στο καθεστώς της αναγκαστικής αναστολής με κρατική εντολή (εστίαση) και αρκετές από τις υπόλοιπες οι περισσότερες, πληττόμενες, άλλοτε ανοιχτές και άλλωστε κλειστές.
Επί της ουσίας όμως όπως αντιλαμβάνεστε και εσείς κλειστές για αρκετούς μήνες, λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων από άλλες περιοχές της χώρας και λόγω του απαγορευτικού του ωραρίου που ισχύει και στα Ιωάννινα μέχρι και σήμερα. Συνεπώς από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι ακόμη και τα μέτρα click away και click in shop δεν είχαν και δεν έχουν εφαρμογή στις επιχειρήσεις της νήσου.
Οι παραπάνω επιχειρήσεις όπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν λάβει παρά ελάχιστη στήριξη- επιχορήγηση από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα ακόμη και την ενδεχόμενη ημερομηνία έναρξης του τουρισμού στις 14 Μαΐου κάποιοι δεν θα σταθεί δυνατό να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους».
Έπειτα το Επιμελητήριο Ιωαννίνων προτείνει κάποια μέτρα που θα μπορούσαν να λάβουν τα υπουργεία και έχουν ως εξής: χρηματοδότηση νέας ειδικής μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης ανεξαρτήτως ΚΑΔ, δυνατότητα υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων, ανεξαιρέτως αριθμού εργαζομένων, κεφάλαιο κίνησης ανάλογα με τα έξοδα του 2019 με μηδενικό επιτόκιο έως το 50% των παγίων τους, υπαγωγή σε πρόγραμμα χρηματοδότησης αντίστοιχο με αυτό που υλοποιούν οι περιφέρειες της χώρας για όλες τις επιχειρήσεις καθώς και σε όσες έχουν υποβάλλει στο τρέχον πρόγραμμα και θα απορριφθούν, επιδότηση εργαζομένου τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων και της εστίασης μετά την προβλεπόμενη έναρξη του τουρισμού 14 Μαΐου καθώς και επιδότηση πετρελαίου κίνησης μέσω μειωμένου συντελεστή φορολογίας επί των τιμολογίων αγοράς ή επιδότηση συγκεκριμένων lt πετρελαίου κίνησης για το 2021 για τα πλωτά μέσα των λεμβούχων της κοινότητας Νήσου Ιωαννίνων συγκριτικά με τις ποσότητες lt του 2019.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ