Ένα πρόγραμμα οικονομικής υποστήριξης
Η εφαρμογή της ευρωπαϊκής Οδηγίας για την περιβαλλοντική ευθύνη και οι δυσκολίες που υπάρχουν στη χώρα μας, αποτέλεσε το επίκεντρο του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στον Πολυχώρο «Δ. Χατζής», στο πλαίσιο του έργου με τίτλο «Life Profile», του υπ. Περιβάλλοντος.
Ο βασικός στόχος του έργου, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της, η τέως Ειδική Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Καραβασίλη, με την ιδιότητα πλέον του μέλους του Ecocity, είναι η οικονομική υποστήριξη για την άμεση αποκατάσταση μίας περιβαλλοντικής ζημίας, με ευθύνη τρίτου, ειδικά στην περίπτωση, που ο ρυπαίνων δεν εντοπιστεί. Όπως τόνισε, είναι κάτι που δυστυχώς συμβαίνει, αλλά αποτελεί μία διαχρονική πραγματικότητα στη χώρας, να μην εντοπίζονται οι ρυπαντές και το κόστος της αποκατάστασης να επιβαρύνει την Πολιτεία, επομένως τους φορολογούμενους πολίτες.
Τώρα όμως, με το πρόγραμμα η χρηματοδότηση μπορεί να εκταμιευτεί άμεσα και στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, να δημιουργηθεί ένα εθνικό μητρώο ελέγχου των ζημιών. Ταυτόχρονα δημιουργούνται ψηφιακές εφαρμογές, που στοχεύουν στην δυνατότητα των πολιτών, να ενημερώνουν άμεσα την Πολιτεία για περιπτώσεις ρύπανσης ή μόλυνσης.
Ωστόσο, τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν και όπως ανέφερε η κα Καραβασίλη, το σημαντικότερο είναι η αδυναμία του ελεγκτικού μηχανισμού, λόγω του ελάχιστου αριθμού προσωπικού που διαθέτει, για να ανταποκριθεί. «Υπάρχει εξαιρετικά εξειδικευμένο προσωπικό στην Ειδική Γραμματεία του υπουργείου, αλλά είναι λίγα τα άτομα και πολλές οι αρμοδιότητές τους. Ουσιαστικά, οι υπηρεσίες αυτές λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των υπαλλήλων. Οι Περιφέρειες από την άλλη έχουν ελεγκτικούς μηχανισμούς και πολλές αρμοδιότητες, αλλά δε γίνεται δέκα άτομα σε μία Περιφέρεια, να ελέγχουν τα πάντα», κατέληξε.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ