Ανακοινώθηκε η έκδοση της 1ης Πρόσκλησης για τη Παρέμβαση Π3-77-1.1 «Σύσταση Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών» στον τομέα της Γεωργίας, του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ελλάδας (ΣΣ ΚΑΠ) 2023-2027, ύψους 31 εκατ. ευρώ, μετά από συνεργασία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, με τον υφυπουργό Διονύση Σταμενίτη και τον γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Οδ. Παπαγιαννίδη.
Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ) (https://app.opske.gr/) από σήμερα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ. έως και την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου και ώρα 17:00.
Όλες οι διαδικασίες γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, καταργώντας έτσι την διαδικασία της υποβολής φυσικού φακέλου και εγγράφων.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, «στόχος της Παρέμβασης είναι η συνεργασία των γεωργών- κτηνοτρόφων και η ενθάρρυνσή τους να συστήσουν ή να συμμετάσχουν σε συλλογικά σχήματα (ομάδες παραγωγών ή οργανώσεις παραγωγών) στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τις νέες προκλήσεις της αγοράς και να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας της αγροδιατροφής».
Η οικονομική στήριξη για τη σύσταση των νέων Ομάδων Παραγωγών, Οργανώσεων Παραγωγών, χορηγείται σε ετήσια βάση με τη μορφή ποσού στήριξης, που αποτελεί ποσοστό επί της ετήσιας διατεθείσας στο εμπόριο παραγωγής του/των προϊόντος/προϊόντων της Ομάδας Παραγωγών ή Οργάνωσης Παραγωγών, μετά την έκδοση της απόφασης έγκρισης του αιτήματος στήριξης.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ποσό στήριξης καταβάλλεται ανά έτος ως ακολούθως:
– 10% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο έτος, μετά την αναγνώριση, (σύμφωνα με το άρθρο 77 παρ. 8 σημείο β) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115)
– 8% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 2ο έτος, μετά την αναγνώριση
– 6% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 3ο έτος, μετά την αναγνώριση
– 4% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 4ο έτος, μετά την αναγνώριση
– 2% της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 5ο έτος, μετά την αναγνώριση
Το ποσό στήριξης δεν συνδέεται με επιλέξιμες δαπάνες ή κόστη.
Η ετήσια στήριξη κάθε δικαιούχου δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.
Ειδικά, για ομάδες παραγωγών που έχουν ιδρυθεί Αύγουστο ή Σεπτέμβριο 2023, αυτές πρέπει να υποβάλουν την αίτηση στήριξης, πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ίδρυσή τους, αλλιώς θα χάσουν το πρώτο έτος, μετά την αναγνώρισή τους. Θα οριστικοποιήσουν έγκαιρα την αίτηση και ακολούθως θα δύναται αυτή να τροποποιηθεί.