Την ώρα που η πανδημία έχει αλλάξει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και η ένταση στο Αιγαίο παραμένει στο «κόκκινο», τα μηνύματα των αιρετών της Ηπείρου δεν θα μπορούσαν να μην περιλαμβάνουν αναφορές στην επικαιρότητα. Έτσι, συνδέεται η ανάγκη για προάσπιση των εδαφών της χώρας με την τουρκική προκλητικότητα, η αντίσταση στον φασισμό με την καταδικαστική απόφαση στη δίκη της Χρυσής Αυγής και η τήρηση του καθήκοντος με την υπευθυνότητα που χρειάζεται η διαχείριση της πανδημίας.
Με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:
«Η Επέτειος που το Έθνος μας γιορτάζει σύσσωμο είναι επέτειος εθνικής ελευθερίας των Ελλήνων, εθνικής υπερηφάνειας και θυσίας για την πατρίδα. Γιατί αν νιώθουμε υπερηφάνεια για την πατρίδα μας, η θυσία μας γι’ αυτήν είναι η μετουσίωση της υπερηφάνειας σε πράξη.
Να γιατί η ανώτερη, ιερότερη μορφή κάθε θεωρίας είναι η πράξη. Να γιατί το έπος του 1940 είναι πράξη ελευθερίας πάνω από όλα!
Η 28η Οκτωβρίου 1940 όμως γεννιέται από κάτι άλλο, βαθύτερο: τη μακραίωνη παράδοση δημοκρατίας των Ελλήνων. Τα πλούσια ελληνικά βιώματα, τη χριστιανική στάση ζωής και την πίστη ότι τα πάντα πρέπει να έχουν ως μέτρο τους τον άνθρωπο.
Ο άνθρωπος, για την επέτειο αυτή των Ελλήνων, αξίζει περισσότερο από κάθε ιδεολογία, από οποιαδήποτε πίστη και θεωρία, είναι το ιερό και πανσέβαστο γεγονός της ζωής. Και για την υπεράσπισή του, για την προάσπιση της τιμής και της αξιοπρέπειάς του, κάθε θυσία είναι δίκαιη και κάθε αγώνας τίμιος και υψηλός. Σε καιρούς που κάθε ανελεύθερη αντίληψη της ζωής, με ποικίλους μετασχηματισμούς αλλά και με την αυτή τρομοκρατική και ολοκληρωτική πεποίθηση, απειλεί τον κόσμο οπουδήποτε γης, εμείς που αντιταχθήκαμε στον πρωτογενή φασισμό έχουμε χρέος να αγρυπνούμε και να αντιστεκόμαστε ενεργά, δυναμικά και θαρραλέα σε οποιαδήποτε μορφή μισαλλοδοξίας και απολυταρχισμού που απειλεί να μονοπωλήσει τη ζωή, να φαρμακώσει τον πολιτισμό και να κάνει μονοδιάστατο τον άνθρωπο.
Η 28η Οκτωβρίου 1940 προσκαλεί σε μια τέτοια πνευματική, ιδεολογική πανστρατιά, σε έναν αγώνα συνεχή για ελευθερία και αξιοπρέπεια για την προάσπιση του δικαιώματος να πλάθουμε τη ζωή μας, αδέσμευτα και αυθεντικά δημοκρατικά, δηλαδή ελληνικά.
Να γιατί το ίδιο πνεύμα του 1940 μπορεί και σήμερα να μας φωτίσει το δρόμο που οδηγεί στο ξεπέρασμα των όχι ασήμαντων προκλήσεων των καιρών. Υπευθυνότητα έναντι της πανδημίας, αποφασιστικότητα έναντι της τουρκικής απειλής και αυτοπεποίθηση για την ικανότητά μας να παρακάμψουμε κάθε εμπόδιο και να χαράξουμε πορεία προκοπής και ειρήνης».
Ιδιαίτερη αναφορά στην εθνική ενότητα κάνει η βουλευτής Ιωαννίνων με τη Νέα Δημοκρατία Μαρία Κεφάλα στο μήνυμά της:
Οι αγώνες των προγόνων μας αποτελούν για όλους εμάς φωτεινό παράδειγμα στις δύσκολες στιγμές, στις μεγάλες αποφάσεις, στα μεγάλα ΟΧΙ…
Η φετινή επέτειος είναι ιδιαίτερα φορτισμένη από τις συνεχείς και ανεξέλεγκτες προκλήσεις της Τουρκίας.
Στις μεγάλες μάχες το έθνος μας ήταν και είναι πάντα ενωμένο. Αυτή η ενότητα του Ελληνισμού δίνει και τώρα τις πιο ηχηρές απαντήσεις σε κάθε επίδοξο επιβολέα.
Ταυτόχρονα η πανδημία δημιούργησε και την αδυναμία να τιμήσουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αυτή την ημέρα με την λαμπρότητα που της πρέπει.
Αλλά όσα εμπόδια κι αν εμφανίζονται στην πορεία μας για μια καλύτερη Ελλάδα, ούτε μας φοβίζουν, ούτε μας πτοούν. Προχωράμε αποφασιστικά. Ποτέ όμως δεν ξεχνάμε τη λεβεντιά της Ελληνικής ψυχής. Αυτή που κληρονομήσαμε από τους ήρωες που πολέμησαν γενναία και μας έδειξαν τον δρόμο.
Οι Έλληνες ενωμένοι πάντα νικούν. Ζήτω το έθνος, χρόνια πολλά!
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ αναφέρει τα εξής στο μήνυμά του:
Φέτος ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου γίνεται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και χωρίς τις εκδηλώσεις που συνόδευαν αυτή την ξεχωριστή μέρα για τον Ελληνισμό.
Γίνεται υπό το βάρος της πανδημίας και των ειδικών περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται και στην περιοχή μας.
Το γεγονός αυτό δεν μειώνει το μήνυμα που έρχεται από το Έπος του 1940, από την θυσία όσων έπεσαν για τα ιδανικά της ελευθερίας και της ειρήνης.
Από τον αγώνα όσων πολέμησαν τον φασισμό και το ναζισμό στα βουνά της Ηπείρου, της Αλβανίας και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα.
Δεν μειώνει σε τίποτα το μήνυμα που έστειλε ο Ελληνικός λαός στα χρόνια της κατοχής αγωνιζόμενος σε πόλεις και χωριά.
Δεν μειώνει σε τίποτα την αντίσταση ενός ολόκληρου λαού, άξια θαυμασμού στους αιώνες.
Το μήνυμα του αγώνα και της θυσίας μένει ζωντανό με την υποχρέωση να το μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.
«Τώρα χτυπάει πιο γρήγορα τ’ όνειρο μες το αίμα του κόσμου η πιο σωστή στιγμή σημαίνει Ελευθερία…»
Ακόμη, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου στο περιφερειακό Συμβούλιο, Σπύρος Ριζόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.
«Φέτος τιμούμε το ΟΧΙ του ελληνικού λαού απέναντι στον φασισμό και τον ναζισμό μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες ως συνέπεια του κορωναϊού, του οποίου βιώνουμε ήδη τη δεύτερη και ακόμη πιο επικίνδυνη φάση του.
Η συνέπεια αυτής της πανδημίας δεν πλήττει μόνο την καθημερινότητά μας αλλά κυρίως την οικονομία και το ηθικό των πολιτών. Αυτονόητο καθήκον όλων μας είναι να τηρούμε τις συμβουλές των ειδικών και να έχουμε την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά και για τους γύρω μας.
Καθήκον των ταγών τόσο σε αυτοδιοικητικό όσο και εθνικό επίπεδο να διαμορφώσουν τις συνθήκες εκείνες στην υγεία και στην οικονομία που θα επιτρέψουν σε όλους τους πολίτες και ειδικότερα στους Ηπειρώτες να ξεπεράσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές αυτή την πραγματικά δύσκολη κατάσταση.
Παράλληλα, φέτος, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου συμπίπτει και με μια πρωτόγνωρη έξαρση προκλητικής και επιθετικής συμπεριφοράς από την πλευρά της Τουρκίας που αμφισβητεί ανοιχτά και έμπρακτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Όλοι οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε τον εισβολέα που επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Η Ελλάδα πρέπει να ξαναπεί ΟΧΙ σε όσους επιβουλεύονται τα εθνικά της σύνορα.
Η Ελλάδα πρέπει να πει ΝΑΙ στην πρόοδο, τη διαφάνεια, τη χρηστή διοίκηση και στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν ένα καλύτερο μέλλον για εμάς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
Τέλος, η δημοτική παράταξη Γιάννενα Τώρα σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Το μήνυμα της αντίστασης και του αγωνιστικού φρονήματος των προγόνων μας αποτελεί βαριά κληρονομιά για εμάς τους νεότερους που πλέον έχουμε την ευθύνη να αγωνιζόμαστε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, χωρίς όμως να ξεχνάμε πως μόνο ενωμένοι σαν μια γροθιά μπορούμε να το επιτύχουμε.
Η φετινή επέτειος βρίσκει τη χώρα μας στη δίνη μιας πανδημίας που έχει αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας αλλά και τον τρόπο που συνηθίζαμε να γιορτάζουμε τις Εθνικές Επετείους. Αν αναλογιστεί κανείς τις θυσίες και τις κακουχίες των προγόνων μας στα παγωμένα βουνά της Πίνδου στο δρόμο για την κατάκτηση της ελευθερίας, οι θυσίες που απαιτούνται από εμάς τους νεότερους για να προστατέψουμε την κοινωνία μας φαντάζουν σχεδόν απλοϊκές.
Μένοντας, λοιπόν, ενωμένοι και αναλογιζόμενοι πως προέχει το γενικό από το ατομικό συμφέρον, ας αγωνιστούμε για τη μείωση της διασποράς του ιού στην περιοχή μας. Ας μεταδώσουμε για ακόμη μια φορά από τα βουνά της Πίνδου την ελπίδα και το μήνυμα της ελευθερίας».