Υποστελέχωση που οδηγεί σε δυσλειτουργία του Πανεπιστημίου καταγγέλλουν οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος που πλέον δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές αυξημένες απαιτήσεις και καλούνται να αναλάβουν πολλές διαφορετικές εργασίες για να στηρίξουν τα πανεπιστημιακά τμήματα και τους χιλιάδες φοιτητές.
Η Ολυμπία Τσαπάρη από την πλευρά των διοικητικών υπαλλήλων ξεκαθάρισε ότι για ακόμη μια φορά, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που σηκώνουν το βάρος της στήριξης της καθημερινής λειτουργίας του Πανεπιστημίου ενώ άσκησε κριτική στην διοίκηση του Ιδρύματος υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση προς το Υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση των Πανεπιστημίων σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους.
Τα προβλήματα αυτά θα αποτελέσουν και την προμετωπίδα της απεργίας που έχει ήδη προκηρυχτεί για τις 20 Νοεμβρίου, οπότε και θα ενώσουν τις φωνές τους με άλλους εργαζόμενους που βιώνουν την ίδια και χειρότερη κατάσταση.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων αλλά και συνολικά η πολιτική της κυβέρνησης που δεν προχωρά σε σοβαρή ενίσχυση των πόρων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
«Ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων είναι μικρός. Στην επόμενη δεκαετία πολλοί από τους σημερινούς υπαλλήλους θα βγουν στην σύνταξη. Χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός και να ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό καθώς πλέον όλοι μας κάνουμε πολλά περισσότερα προκειμένου να δουλέψουν οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου», ανέφερε μεταξύ άλλων η κα Τσαπάρη μιλώντας για την αγωνία που βιώνουν αλλά και τις καθημερινές δυσκολίες που όχι μόνο δεν λύνονται αλλά αυξάνονται συνεχώς.
Παράλληλα άσκησε κριτική για το θέμα της κινητικότητας καθώς όπως είπε η Πρυτανεία αντί να ζητά προσλήψεις σταματά την κινητικότητα για να μην μπορούν να φύγουν οι σημερινοί εργαζόμενοι σε άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα.
Παρούσα στην κινητοποίηση η ΑΔΕΔΥ που στηρίζει τη δημόσια Παιδεία και ζητά ενίσχυση των πόρων και προσλήψεις προσωπικού για να μειωθούν οι κενές θέσεις και να ομαλοποιηθεί η ροή των καθημερινών εργασιών. Ζητούν επίσης συνολική ενίσχυση των πόρων του Υπουργείου για την δημόσια Παιδεία, υπενθυμίζοντας τον ρόλο που έχει στην κοινωνική δομή το Πανεπιστήμιο.
Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ όπως και οι διοικητικοί υπάλληλοι ζήτησαν αύξηση της χρηματοδότησης, στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό και αναβάθμιση των υποδομών. Τα δημόσια Πανεπιστήμια πρέπει να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ελληνικής πολιτείας, για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, που παράγει καθημερινά έργο, και να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ