Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ήδη την πρώτη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωναϊού σε επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή για τουλάχιστον δέκα ημέρες. Όπως επισημαίνει όμως ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, πρέπει τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, να μελετήσουν τα ληπτέα μέτρα και για κλάδους επιχειρήσεων οι οποίοι πλήττονται ήδη με σφοδρότητα λόγω του κορωναϊού σε ολόκληρη τη χώρα. Αντίστοιχα μέτρα ζητούν το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων.
Ενδεικτικός είναι ο κλάδος του τουρισμού ο οποίος πλήττεται οριζόντια, ιδίως στους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η πόλη και ο νομός Ιωαννίνων, και όχι μόνον στις περιοχές όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σταύρος Καλογιάννης είχε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ένωσης τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων Περιφέρειας Ηπείρου κ. Σταύρο Μανώλη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την απελπιστική κατάσταση του κλάδου, καθώς οι ακυρώσεις προγραμματισμένων εκδρομών (μαθητών, ΚΑΠΗ, εκδρομών εν όψει διακοπών του Πάσχα, και άλλες) είναι καθολικές. Με την εξάπλωση του κορωναϊού οι εκδρομές ακυρώθηκαν στο σύνολό τους, ενώ έχουν καταβληθεί προκαταβολές σε ξενοδοχεία οι οποίες είναι πρακτικά αδύνατο να επιστραφούν άμεσα στους εκδρομείς.
Ταυτόχρονα είναι μεγάλες οι καθημερινές υποχρεώσεις των τουριστικών επιχειρήσεων(ενοίκια γραφείων/εγκαταστάσεων, μισθοδοσία προσωπικού, ασφαλιστικές εισφορές, συντήρηση εξοπλισμού, κλπ.), ενώ ο κύκλος εργασιών τους είναι μηδενικός και η αβεβαιότητα για τους προσεχείς μήνες μεγάλη.
Ο Σταύρος Καλογιάννης ενημέρωσε για τα σοβαρά προβλήματα του τουριστικού κλάδου τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα και του ζήτησε να ληφθούν οριζόντια μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν. Καθώς το προβλεπόμενο κόστος είναι υψηλό για τον Κρατικό Προϋπολογισμό, είναι επιβεβλημένη η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία πρέπει να μετέχει ουσιαστικά στις έκτακτες υψηλές δαπάνες που απαιτούνται.
Για το θέμα, ο Σταύρος Καλογιάννης κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Τουρισμού, επισυνάπτοντας το Υπόμνημα της Ένωσης τουριστικών γραφείων και τουριστικών λεωφορείων της Περιφέρειας Ηπείρου.
Γενικευμένα μέτρα ζητά το Επιμελητήριο
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση που εξέδωσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, το οποίο επίσης ζητά μέτρα στήριξης σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται, ασχέτως με τον αν θα κλείσουν ή όχι.
«Ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Δημητρίου καθώς και η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο τμήμα της επιχειρηματικότητας λόγω της εξάπλωσης του κορωναϊού δεν εφησυχάζουν από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης.
Σταθεροί, προσηλωμένοι και με υψηλό αίσθημα ευθύνης στο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε, θα επιμείνουμε με κάθε τρόπο για να γίνει αντιληπτό στα στελέχη της κυβέρνησης ότι οι εξαγγελίες στήριξης, δεν μπορούν να στοχεύσουν μόνο σε περιοχές που ήδη μετρούν κρούσματα του ιού αλλά στο σύνολο της επιχειρηματικότητας και άλλων Νομών, όπως αυτός των Ιωαννίνων.
Άμεσα τις επόμενες ημέρες θα προγραμματίσουμε συναντήσεις με τους εκλεγμένους Βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, για να τους καταστίσουμε κοινωνούς των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ήδη πολλοί κλάδοι των μελών μας, καθώς και να τους ενημερώσουμε αναλυτικά για τις προτάσεις του υπομνήματος μας που έχουμε ήδη αποστείλει από την προηγούμενη εβδομάδα σε ένα σύνολο Υπουργείων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα προκύψουν από την πιθανή εξάπλωση του ιού.
Στα πλαίσια της καλύτερης συνεργασίας αλλά και ενημέρωσης, τα γραφεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων παραμένουν ανοιχτά και είναι στη διάθεση σας όπως πάντα, για την επικοινωνία μαζί σας, για την αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που σας απασχολεί», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Προτάσεις από την Ένωση Ξενοδόχων
Στο μεταξύ, ορισμένες προτάσεις καταθέτει και η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων με δεδομένη την ακύρωση πλήθους σχολικών εκδρομών, συνεδρίων και εκδηλώσεων.
«Ζητάμε από τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης, προτείνοντας τα εξής:
-Την οικονομική στήριξη όλων των επιχειρήσεων που θα υποστούν πτώση του τζίρου τους στους επόμενους μήνες.
-Την παράταση των σχολικών εκδρομών για το τρέχον έτος, ώστε να πραγματοποιούνται και τον μήνα Μάιο.
-Να δοθούν κίνητρα για την πραγματοποίηση των σχολικών εκδρομών όταν αυτές θα επιτραπούν και κατά τις καθημερινές ημέρες της εβδομάδας ( άφιξη Κυριακή ή Δευτέρα με αναχώρηση Τετάρτη ή Πέμπτη).
-Να δοθούν κίνητρα στη μέση ελληνική οικογένεια, σε σωματεία και συλλόγους να επισκεφθούν τις περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδος ώστε να δημιουργηθεί έστω και τεχνητή ζήτηση, αυξάνοντας τις πληρότητες και τα έσοδα.
-Την αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ, βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΥΟ καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.
-Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες των υπουργείων για την αντιμετώπιση αυτού του τεράστιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους οι επιχειρήσεις του τουρισμού, ώστε να προστατευθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας καθώς και πληθώρα εταιριών που δραστηριοποιούνται ως προμηθευτές», σημειώνει η Ένωση Ξενοδόχων.
Λήψη μέτρων ζητούν και οι έμποροι
Μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης των εμπόρων που δέχονται σειρά επιπτώσεων από την αύξηση κρουσμάτων από τον κορωναϊό- ευτυχώς στην περιοχή μας δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένο κρούσμα, ζητά με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων προκειμένου να βοηθηθούν οι εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γιώργος Πραμαντιώτης με δήλωσή του ζητά μεταξύ άλλων:
Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) και ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.
Ιδιαίτερα για τους αυτοαπασχολούμενους με ετήσιο εισόδημα ως 12.000 ευρώ, οι οποίοι μπορεί να βρεθούν οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους σε καθεστώς προφύλαξης ή ακόμα και να νοσήσουν διεκδικούμε:
• Την απαλλαγή τους από τις τρέχουσες εισφορές για την προσωπική τους ασφάλιση για τους επόμενους 4 μήνες, χωρίς απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
• Την άμεση αναστολή των φορολογικών και άλλων υποχρεώσεων για τους επόμενους 4 μήνες. Να μη χαθεί καμία ρύθμιση λόγω μη δυνατότητας αποπληρωμής των τρεχουσών δόσεων για το 4μηνο σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, ΔΕΗ, άλλους λογαριασμούς.
• Τη διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος του κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
• Την άμεση άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ εις βάρος τους.
• Την άμεση επιβολή αφορολόγητου ορίου, για εισοδήματα ως και 12.000 ευρώ το χρόνο.