Συστράτευση όλων ζήτα ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων προκειμένου να γίνει στα Γιάννενα η μονάδα παραγωγής του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για την ανάλογη εξέταση με το PET- CT που θα εγκατασταθεί στο Νοσοκομείο με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Τσίκαρης λίγα 24ωρα πριν με δημόσια ανάρτησή του είχε αναφερθεί στη «μισή δωρεά» καθώς όπως αναφέρει το PET-CT θα υπολειτουργεί εάν δεν γίνει η μονάδα παραγωγής του φαρμάκου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.
Πιο συγκεκριμένα όπως αναφέρει με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τροποποιείται ο νόμος 4618/2019 που ψηφίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και προέβλεπε την προμήθεια και του Κυκλοτρονίου στο ΠΓΝΙ.
Ωστόσο, το Ελληνικό Δημόσιο κάνει αίτημα σύμφωνα με το οποίο οι ανάγκες του Ε.Δ. στον συγκεκριμένο τομέα της υγείας εξυπηρετούνται πληρέστερα με την προμήθεια μόνο του Ειδικού Ιατρικού Εξοπλισμού PET/CT – (Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) ενώ προτάσσεται ως νέο αίτημα η εξαίρεση της δημιουργίας μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (Κύκλοτρον) στα Νοσοκομεία Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Λάρισας και Θεσσαλονίκης, όπως προβλεπόταν στην Επιμέρους Σύμβαση.
Η ισχύς εν τη ενώσει
Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε την αντίδραση της διοίκησης που ουσιαστικά μιλάει για υπονόμευση της ίδιας της λειτουργίας του μηχανήματος καθώς ο χρόνος ζωής του ραδιοφαρμάκου είναι μόλις 4,5 ώρες και η εκάστοτε εξέταση διαρκεί 45 λεπτά. «Αντιλαμβάνεται κανείς ότι όταν προμηθεύεται το φάρμακο από την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, δεν είναι δυνατόν να γίνονται πάνω από μία ή δύο εξετάσεις την ημέρα. «Η λίστα αναμονής θα είναι μεγάλη» τόνισε ενώ χαρακτήρισε «ατύχημα» την συγκεκριμένη απόφαση της Πολιτείας για την ακύρωση της «μισής δωρεάς του ιδρύματος».
Ο κ. Τσίκαρης ξεκαθάρισε ότι χρειάζεται συντονισμένη αντίδραση από πλευράς όλων ώστε να μην περάσει αυτή η απόφαση.
Μια απόφαση η οποία σύμφωνα με τον διοικητή :
• Υπονομεύει και την ίδια τη λειτουργία του PET/CT στο ΠΓΝΙ. Το PET/CT στο ΠΓΝΙ θα υπολειτουργήσει καθώς δεν είναι εφικτό να γίνονται πολλαπλές ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ αποστολές ραδιοφαρμάκου (χρόνος ημιζωής 4 ώρες, διάρκεια εξέτασης ~45 λεπτά) από την Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Αυτό χωρίς να συνυπολογιστεί η τεράστια οικονομική επιβάρυνση της μεταφοράς.
• Υπονομεύει την ερευνητική δραστηριότητα και ανάπτυξη των αντίστοιχων φορέων της περιοχής (Παν/μιο Ιωαννίνων, Ερευνητικό Κέντρο, ΠΓΝΙ) οι οποίοι διαθέτουν πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό ικανό να αξιοποιήσει για καινοτόμες και πρωτοποριακές μελέτες ραδιοφάρμακο που θα παραγόταν στο Κύκλοτρο.
• Είναι κοντόφθαλμη αναπτυξιακά καθώς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις δυνατότητες διείσδυσης στις γειτονικές χώρες. Και πολλές άλλες διαστάσεις.
«Θεωρώ προσβολή της κοινής λογικής τα όσα χαρακτηριστικά αναφέρονται στο προοίμιο της κατατεθείσας τροπολογίας», κατέληξε.
Μ. Τζούφη: Η κυβέρνηση επιτίθεται στη δημόσια υγεία
Απαντήσεις για αυτή την εξέλιξη ζητά από την κυβέρνηση η βουλευτής Ιωαννίνων με τον ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη. που σε γραπτή της ανακοίνωση κάνει λόγο για πλήγμα στη δημόσια υγεία.
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιτίθεται στη δημόσια Υγεία, υπονομεύει τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και στερεί από τους Ηπειρώτες την παροχή υψηλού επιπέδου διαγνωστικών και απεικονιστικών εξετάσεων.
Η επίμαχη διάταξη αν και αποδέχεται τη δωρεά του PET/CT από το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» προς το ΠΓΝΙ, δε δέχεται τη δωρεά για το Κύκλοτρο, απειλώντας την πλήρη λειτουργία της νέας απεικονιστικής μονάδας, καθώς δεν θα μπορεί να παράγει τα απαραίτητα ραδιοφάρμακα. Θα μπορεί ωστόσο να τα προμηθεύεται από ιδιώτη παραγωγό…
Με τον τρόπο αυτό, μια σημαντική δωρεά για την περιοχή και τη δημόσια υγεία μετατρέπεται σε εργαλείο εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, υποβαθμίζει την ερευνητική δραστηριότητα του ΠΓΝΙ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά κυρίως δημιουργεί έντονη ανησυχία σε μεγάλο αριθμό ασθενών που ανέμενε με αγωνία την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού σύμφωνα με τον ενδεδειγμένο σχεδιασμό», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση της βουλευτή.
ΡΑΣΤΕΡ
Για την ενεργειακή αναβάθμιση
Στα όσα συμβαίνουν και αφορούν την ενεργειακή αναβάθμιση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αναφέρθηκε ο διοικητής Βασίλης Τσίκαρης.
Ο κ. Τσίκαρης υποστήριξε ότι παρά το γεγονός ότι οι διαδικασίες τρέχουν κάποιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν προβλήματα.
Οι Δράσεις Ενεργειακής Αναβάθμισης για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι πολλές και ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 4 εκ ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει δώδεκα υποέργα, συνολικού προϋπολογισμού 4.415.000 ευρώ, και χρηματοδοτείται από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Υποδομές μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος ανάπτυξη».
Τα βασικότερα υποέργα είναι η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για αναβάθμιση (225.000 ευρώ), η αντικατάσταση αντλιών θέρμανσης- ψύξης- ζεστού νερού χρήσης με αντίστοιχες inverter (365.000 ευρώ), η αντικατάσταση φωτιστικών – λαμπτήρων με αντίστοιχα τεχνολογίας led (535.000 ευρώ), η αντικατάσταση θυρών εισόδου και θυρών εξόδου κινδύνου με αντίστοιχες ενεργειακού τύπου (210.000 ευρώ), η βελτίωση θερμομόνωσης σε δώματα (480.000 ευρώ), η εγκατάσταση κλιματισμού στους δύο πάνω ορόφους κάθε πτέρυγας κλινικών ward Ι-ΙΙ-ΙΙΙ (1.650.000 ευρώ) και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος 500 KW (500.000 ευρώ).
«Δεχόμαστε επίθεση…»
«Θεωρούμε ότι δεν μπορεί να γίνεται τροποποίηση των δελτίων. Το νοσοκομείο προχώρησε την ενεργειακή αναβάθμιση και έκανε όλες τις ενέργειες έγκαιρα. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και εξετάσουμε τις προσφορές… Αντιμετωπίζουμε όμως επίθεση όπου μεταξύ άλλων μηχανικοί προβαίνουν σε καταγγελίες και στο υπουργείο και στον Τύπο. Στόχος, να ακυρωθεί η διαδικασία υλοποίησης του έργου που είναι τόσο σημαντικό για το Νοσοκομείο», είπε ενώ τόνισε ότι «Στη Διαύγεια θα βρείτε απαντήσεις για την όλη διαδικασία. Θεωρούμε σημαντικό να στηριχτεί η προσπάθεια μας».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ