Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι αυτό της υπογεννητικότητας καθώς ολοένα και μειώνονται οι γεννήσεις ενώ πολλά ζευγάρια εξαιτίας της παρόδου των ετών βλέπουν το όνειρο απόκτησης παιδιού να απομακρύνεται και ενίοτε να μην ευοδώνεται ποτέ!
Η υπογεννητικότητα χαρακτηρίζεται από πολλούς ειδικούς «ωρολογιακή βόμβα» καθώς οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές.
Ο Καθηγητής Ιατρικής Γενετικής και Κλινικής Εμβρυολογίας, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεωργίου ερωτηθείς για το μεγάλο αυτό θέμα ανέδειξε την αύξηση του μέσου όρου γάμου και απόκτησης πρώτου παιδιού αλλά και τον σύγχρονο αστικό τρόπο ζωής που δεν ευνοεί τη γονιμότητα.
Όλα πάνε πίσω…
Πολλές γυναίκες σήμερα, εξασφαλίζουν πρώτα την επαγγελματική τους σταδιοδρομία, την οικονομική τους άνεση και την ελευθερία των κινήσεων τους και μετά προχωρούν στην δημιουργία οικογένειας. Στη πραγματικότητα όμως αυτό μπορεί να είναι πλασματικό, καθώς όσο περισσότερο εργάζεται η γυναίκα ή αναλαμβάνει υψηλά καθήκοντα τόσο λιγότερο αποφασίζει να κάνει παιδί.
Αυτό μεταξύ άλλων είναι και αποτέλεσμα της ανασφάλειας που υπάρχει αλλά και στο κόστος που θα είχε για την γυναίκα μια ενδεχόμενη απόφαση να αφήσει την εργασία της. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, μετά την ηλικία των 35 υπάρχει σταδιακή φθίνουσα πορεία όσον αφορά την αναπαραγωγική ικανότητα και η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδί σε -μερικές φορές πολύ- μεγαλύτερη ηλικία από αυτή.
Μείωση των σπερματοζωαρίων
Από την άλλη πλευρά ο αντρικός ρόλος έχει επίσης διαφοροποιηθεί στο πέρασμα του χρόνου. Οι άντρες αποκαθίστανται επαγγελματικά και μετά τεκνοποιούν.
Στις αρνητικές αιτίες συγκαταλέγεται και η ρύπανση της ατμόσφαιρας με αρνητικά αποτελέσματα στη γονιμότητα του άντρα καθώς μειώνονται τα σπερματοζωάριά του. Ένα μεγάλο ποσοστό του ανδρικού πληθυσμού των πόλεων έχει πρόβλημα ολιγοσπερμίας και ασθενοσπερμίας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ανικανότητα.
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε και στην ανάγκη μέριμνας της Πολιτείας. Όπως είπε με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε συσταθεί στη Βουλή, Επιτροπή η οποία ασχολήθηκε ενδελεχώς με το θέμα και συντάχτηκε και σχετική έκθεση.
Εν κατακλείδι, η Πολιτεία οφείλει να υιοθετήσει άμεσα και δραστικά μέτρα, όπως: η παροχή κινήτρων, η εφαρμογή πολιτικών για τη διευκόλυνση της εργαζόμενης μητέρας αλλά και η γενικότερη ενίσχυση του μοντέλου της οικογένειας καθώς σε διαφορετική περίπτωση τα αποτελέσματα θα είναι μη αναστρέψιμα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ