Δύσκολη είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και στο Αστικού τύπου κέντρο Υγείας των Ιωαννίνων. Οι ελλείψεις σε προσωπικό σε συνδυασμό με τις ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις αναφορικά με το εμβολιαστικό πρόγραμμα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου συλλόγου Κέντρων Υγείας και γιατρός Άννα Γρίβα μίλησε για την πορεία του εμβολιασμού στα Κέντρα Υγείας ενώ στάθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν στο θεραπευτικό έργο των γιατρών: «Το θεραπευτικό έργο γίνεται πολύ δύσκολα γιατί έχουμε αφοσιωθεί στο εμβολιαστικό κομμάτι κατόπιν οδηγιών του υπουργείου και των ΥΠΕ. Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο γιατί το θεραπευτικό κομμάτι μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Δεν είναι εύκολες εποχές και δεν υπάρχει δυνατότητα για πολλούς ασθενείς να απευθυνθούν σε ιδιώτες γιατρούς.
Τι θα γίνει με τον κόσμο;» διερωτήθηκε δημόσια η κα. Γρίβα που καθημερινά μαζί με τους συναδέλφούς της δίνουν την δική τους μάχη ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των εκατοντάδων πολιτών που φτάνουν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
Διαχρονικές οι ελλείψεις…
Οι ελλείψεις σε προσωπικό δεν είναι κάτι καινούριο… Εδώ και πολλές δεκαετίες οι υγειονομικοί είναι αντιμέτωποι με πολλές ελλείψεις και σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε υλικοτεχνικό ενώ το τελευταίο χρόνο δόθηκε βαρύτητα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Ελλείψεις έχουμε γιατί και πάλι το βάρος έχει δοθεί στο εμβολιαστικό κομμάτι. Όλες οι εξετάσεις πάνε πίσω» τονίζει η κα. Γρίβα
Τι γίνεται με τον εμβολιασμό;
Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια κάμψη στον αριθμό των πολιτών που προσέρχονται να κάνουν το εμβόλιο. Η κάμψη αυτή είτε σχετίζεται με την καλοκαιρινή περίοδο είτε έχει να κάνει με την άρνηση ή την φοβία κάποιων απέναντι στον εμβολιασμό.
Η κα. Γρίβα πιστεύει ότι χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση και απαντήσεις αναφορικά με παρενέργειες αλλά και τυχόν προβλήματα ώστε αφενός να μπορούν να δοθούν απαντήσεις και αφετέρου να μπορούν με όπλο την πειθώ να προσεγγίσουν τους πολίτες που δεν έχουν ξεκάθαρη άποψη για τα οφέλη της εμβολιαστικής κάλυψης:
«Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μείωση του αριθμού που έρχονται να εμβολιαστούν
Τώρα είναι οι νεότερες ηλικίες. Ο κόσμος είναι μπερδεμένος. Οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν πειστεί, οι πιο νέες ηλικίες διαφωνούν…
Πολλές φορές έχουν έλθει τα πάνω κάτω και δημιουργήθηκαν αμφιβολίες. Πρέπει να υπάρχουν απαντήσεις για τα ποσοστά της ανοσοποίησης αλλά και για τυχόν παρενέργειες. Για να μπορέσουμε να πείσουμε πρέπει να έχουμε ενημέρωση την οποία δεν έχουμε Δεν έχει γίνει ενημέρωση στο ιατρικό κομμάτι. Οι γιατροί δεν είμαστε εκτελεστικά όργανα» τόνισε η κα. Γρίβα υπογραμμίζοντας ότι η ενημέρωση πρέπει να γίνεται από τους γιατρούς και όχι από τα τηλεοπτικά μέσα.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ