- Οι προτεραιότητες για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα
Αισιόδοξα για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα παραγωγής είναι τα όσα συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και τους υφυπουργούς, Φωτεινή Αραμπατζή και Κωνσταντίνο Σκρέκα.
Σε προτεραιότητα και μάλιστα άμεσα θα τεθεί το ζήτημα με της παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ένα ζήτημα που απασχολεί τους κτηνοτρόφους της Ηπείρου και συζητείται συχνά από τον περιφερειάρχη Αλέξανδρο Καχριμάνη.
«Η ατζέντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν θα μπορούσε παρά να είναι εξαιρετικά φιλόδοξη, όχι μόνο διότι είναι μία πολιτική που αφορά εκατομμύρια συμπολίτες μας, αλλά και διότι έχουμε θέσει την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα ως κεντρική πολιτική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά τη σύσκεψη.
«Έχουμε σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον πρωτογενή τομέα, τα οποία και πρέπει να αξιοποιήσουμε. Αλλά για να τα αξιοποιήσουμε, όπως είπε και ο υπουργός, πρέπει να αλλάξουμε. Αυτό σημαίνει ότι θα θέσουμε σε πρώτη προτεραιότητα τη διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αφενός για να υπερασπιστούμε τα εισοδήματα των Ελλήνων αγροτών, αφετέρου για να τους διευκολύνουμε να κάνουν την απαραίτητη μετάβαση σε μια “έξυπνη γεωργία”, η οποία θα σέβεται το περιβάλλον και θα αυξάνει και την προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τέθηκε και μία σειρά από άλλες σημαντικές προτεραιότητες, «όπως η σωστή και γρήγορη αξιοποίηση του υφιστάμενου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αλιεία, όπου υπάρχουν, δυστυχώς, σημαντικές καθυστερήσεις που κληροδοτήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Τον νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, ο οποίος εντάσσεται στα πρώτα δέκα νομοσχέδια, τα οποία και θα ψηφίσει η κυβερνητική πλειοψηφία μέχρι το τέλος του έτους, έτσι ώστε να κάνουμε τη συνεργασία των αγροτών, τις ενώσεις παραγωγών, τα νέα συνεταιριστικά σχήματα πιο εύκολα, λιγότερο γραφειοκρατικά και να τους δώσουμε και τα απαραίτητα φορολογικά κίνητρα, ώστε να ενθαρρύνουμε τους αγρότες να συνεργάζονται μεταξύ τους».
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι είναι απόλυτη προτεραιότητα το ζήτημα της αντιμετώπισης των παράνομων ελληνοποιήσεων, όπου, όπως είπε «θα είμαστε εξαιρετικά αυστηροί με όσους θέτουν σε κίνδυνο το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών, αλλά ταυτόχρονα κοροϊδεύουν τους καταναλωτές, εμφανίζοντας προϊόντα, που δεν είναι ελληνικά, ως ελληνικά». «Και είμαι σίγουρος ότι σε συνεργασία με το υπουργείο και όλοι οι ελεγκτικοί φορείς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό στη ρίζα του. Και θέλω και εδώ να κάνω μία προειδοποίηση προς όλες και όλους, ότι τα πράγματα στον τομέα αυτό θα αλλάξουν. Γνωρίζουμε πώς λειτουργούν τα κυκλώματα και θα τα αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
Ολοκληρώνοντας, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στη νέα ηγεσία του υπουργείου καλή επιτυχία και καλή δύναμη. «Να τους πω ότι περιμένω, όχι μόνον εγώ, αλλά ολόκληρος ο παραγωγικός κόσμος, ο αγροτικός κόσμος της χώρας, οι κτηνοτρόφοι μας, οι αλιείς μας, πολλά από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Και βλέπουμε όχι μόνο τις μεγάλες προκλήσεις και τις δυσκολίες, αλλά και μία τεράστια ευκαιρία. Ένας ανταγωνιστικός πρωτογενής τομέας που θα παράγει ποιοτικά προϊόντα, μειώνοντας ταυτόχρονα και το κόστος παραγωγής, στην πρώτη γραμμή του αναπτυξιακού σχεδίου για το μέλλον της χώρας», ανέφερε.
Φιλόδοξη ατζέντα
Οι προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο ΥΠΑΑΤ.
«Θα έχουμε μια φιλόδοξη ατζέντα να υλοποιήσουμε και να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» είπε ο κ. Βορίδης, προσθέτοντας ότι σε αυτή βρίσκεται, μεταξύ άλλων, «η διαπραγμάτευση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική» που στο επίκεντρό της θα έχει τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.
Επίσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε και το θέμα των «παράνομων ελληνοποιήσεων και μιμητισμού των ελληνικών προϊόντων, όπου ο πρωθυπουργός έδωσε σαφή κατεύθυνση για την πάταξη αυτού του φαινομένου».
Έγινε αναφορά στη χάραξη ενός στρατηγικού σχεδίου «που στο κέντρο έχει την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, την ενίσχυση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών» και παράλληλα θα «θέτει και υψηλές περιβαλλοντικές φιλοδοξίες με στόχο την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας, αυξημένης προστιθέμενης αξίας με την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών», όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός.
Σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), Κώστας Σκρέκας, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, καθώς και ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Στρατάκος.