Τα Γιάννενα δεν επιβεβαίωσαν φέτος τη φήμη τους ως μια από τις περιοχές της χώρας που, όταν ξεκινάει να βρέχει τον χειμώνα, δεν σταματάει μέχρι το καλοκαίρι.
Η γενική εντύπωση πως ο φετινός χειμώνας είχε ελάχιστες βροχοπτώσεις σε σχέση με το σύνηθες για την περιοχή επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία του Μετεωρολογικού Σταθμού του Πανεπιστημίου, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό βροχόπτωσης στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων τους τρεις μήνες του χειμώνα ήταν μειωμένο κατά 50%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων χρόνων.
Παρά ταύτα, οι κατά τόσο μειωμένες βροχοπτώσεις δεν είναι πρωτοφανείς για την περιοχή με δεδομένο πως έχουν υπάρξει και άλλες αντίστοιχες περίοδοι, με ακόμη μικρότερα ποσά βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων.
Στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων σύμφωνα με τον αναπληρωτή Καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έπεσαν 200 χιλιοστά βροχής λιγότερα από ό,τι συνήθως καταγράφηκαν δηλαδή 204 χιλιοστά βροχής έναντι 411 χιλιοστών, που είναι η μέση τιμή. Σημειώνεται πως τον Δεκέμβριο καταγράφηκαν 134 χιλιοστά, τον Ιανουάριο μόλις 14 και τον Φεβρουάριο 56 χιλιοστά.
«Στο παρελθόν έχουν υπάρξει αρκετοί χειμώνες κατά τους οποίους έχουν σημειωθεί στα Γιάννενα ύψη βροχής ακόμη και κάτω από τα 100 χιλιοστά, όπως τις περιόδους 1988 – 89 και 1992 – 93.Τα μειωμένα ποσοστά βροχόπτωσης έχουν ως φυσικό επακόλουθο τα μειωμένα ποσοστά χιονόπτωσης στα ορεινά, που αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί, γιατί έτσι δεν ενισχύεται ο υδροφόρος ορίζοντας. Έχουμε όμως μπροστά μας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, που είναι βροχεροί μήνες συνήθως και ευελπιστούμε, ότι οι βροχές που θα έρθουν, θα καλύψουν ένα μέρος της απώλειας τους τρεις μήνες του χειμώνα», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας.
Αξιόλογες μεταβολές επίσης δεν καταγράφονται ούτε στη μέση θερμοκρασία τους τρεις μήνες του χειμώνα, που ήταν 5,7 βαθμούς Κελσίου, έναντι 5,6 βαθμών που είναι η μέση τιμή.
Τέλος, τους τρεις μήνες του χειμώνα η θερμοκρασία έπεσε τις πρωινές ώρες κάτω του μηδενός 48 ημέρες, λίγες ημέρες παραπάνω από ό,τι καταγράφεται συνήθως, με τη μέση τιμή να είναι 38.