Πολλές είναι οι δυνατότητες που προσφέρονται στους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής σχολής καθώς ουσιαστικά μετά την αποφοίτησή του ανοίγονται δυο δρόμοι: Ο ένας της άμεσης απορρόφησης στην αγορά εργασίας και ο έτερος είναι αυτός της αυτοαπασχόλησης με την δημιουργία και λειτουργία μικρών ή μεγαλύτερων οικιακών τυροκομείων.
Τα εφόδια που προσφέρονται στους αποφοίτους είναι πολλά καθώς βγαίνουν με πλήρης κατάρτιση και έτοιμοι να προχωρήσουν στον κλάδο που επέλεξαν.
Ουσιαστικά, προσφέρονται σπουδές για μια σύγχρονη Αγροτική Επαγγελματική Εκπαίδευση από τον ΕΛΓΟ-Δήμητρα σε νέους/-ες, κατόχους τουλάχιστον ενδεικτικού Α’ Τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, που θέλουν να δραστηριοποιηθούν ή/και να απασχοληθούν σε εκμεταλλεύσεις και επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Οι εγγραφές στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) του Οργανισμού γίνονται σε δύο περιόδους: από τη Δευτέρα 03 Ιουνίου έως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 και από τη Δευτέρα 02 Σεπτεμβρίου έως και τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019.
Θα λειτουργήσουν οι κατωτέρω έξι (6) Σχολές στις ακόλουθες ειδικότητες:
Γαλακτοκομική ΕΠΑΣ Ιωαννίνων (τηλ. 26510-92219, e-mail: [email protected]) για
Γαλακτοκομία – Τυροκομία
ΕΠΑΣ Καλαμπάκας (τηλ.24320-22781, e-mail: [email protected]) για
Ξυλογλυπτική – Διακοσμητική Επίπλου
ΕΠΑΣ Κρήτης – Μεσσαρά Ν. Ηρακλείου (τηλ. 28920-31259, e-mail: [email protected]) για
Θερμοκηπιακές Κατασκευές και Καλλιέργειες
Αβερώφειος ΕΠΑΣ Λάρισας (τηλ. 2410-611093, e-mail: [email protected]) για
Ζωοτεχνία
Αγροτικά Μηχανήματα
ΕΠΑΣ Αμαρουσίου [Κτήμα Συγγρού] (τηλ. 210-8012701, e-mail: [email protected]) για
Φυτοτεχνικές Επιχειρήσεις – Αρχιτεκτονική Τοπίου
ΕΠΑΣ Νεμέας (τηλ. 27460-23032, e-mail: [email protected]) για
Αμπελουργία – Οινοτεχνία
Η φοίτηση, όπως ανέφερε η διευθύντρια της Γαλκτοκομικής Σχολής κα. Μέγα, λειτουργούν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, είναι δωρεάν, οι σπουδές διαρκούν δύο έτη και οι σπουδαστές δικαιούνται αναβολή στράτευσης.
Στους αποφοίτους χορηγείται πτυχίο επιπέδου 3 της περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του Ν. 2009/1992 και επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και του Ευρωπαϊκού Πιστωτικού Συστήματος για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση (ECVET) και τους παρέχεται η δυνατότητα να λάβουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ώστε να απασχοληθούν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα σε αντίστοιχες προς την ειδικότητά τους θέσεις ή να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, να συνεχίσουν σπουδές σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, ενώ μοριοδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε Προγράμματα Νέων Αγροτών και απαλλάσσονται από την υποχρέωση παρακολούθησης προγραμμάτων κατάρτισης για τη συμμέτοχή τους σε αυτά.
Οι ΕΠΑΣ διαθέτουν άριστη υλικοτεχνική υποδομή, σύγχρονα εξοπλισμένα εργαστήρια, έμπειρο εκπαιδευτικό προσωπικό και εφοδιάζουν τους σπουδαστές/ -στριες με τις κατάλληλες θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις, για να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στην μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Στις Σχολές που λειτουργούν χώροι φιλοξενίας, παρέχεται σε όσους σπουδαστές/-στριες πληρούν τα σχετικά κριτήρια, δωρεάν στέγαση και σίτιση, κατέληξε η κα. Μέγα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ