Προβληματισμός για τα υπόλοιπα Τμήματα με κλινικά εργαστήρια
Εμβολιάστηκαν οι πρώτοι σαράντα φοιτητές του 6ου έτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια και στις κλινικές, ενώ αντίστοιχοι εμβολιασμοί φοιτητών γίνονται στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και στο Ηράκλειο, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μηνάς Πασχόπουλος.
Αν και σε κεντρικό επίπεδο δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η ψηφιακή πλατφόρμα, που θα καλύψει τις ανάγκες του προσωπικού των κρίσιμων Σχολών και Τμημάτων, που πρέπει να βρίσκονται στα εργαστήρια και στις κλινικές, κατόπιν έντονων πιέσεων, από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Υγείας αντίστοιχα, όπως και από την Επιτροπή Εμβολιασμών, φάνηκε ότι τις τελευταίες ημέρες άνοιξε ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να χορηγούνται εμβόλια στους φοιτητές του 6ου έτους των Ιατρικών Σχολών.
Ο αριθμός ωστόσο των εμβολιασθέντων φοιτητών δεν είναι ικανοποιητικός σε καμία περίπτωση, αν σκεφτεί κάποιος, ότι ο συνολικός αριθμός φοιτητών του 6ου έτους είναι περίπου 170 άτομα, όμως εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι με τις νέες παρτίδες των εμβολίων από το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει γρηγορότερα και ο εμβολιασμός των φοιτητών.
Στην έκτακτη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου την Τετάρτη, σύμφωνα με τον κ. Πασχόπουλο έγινε συζήτηση για την προετοιμασία της λίστας που εκτός από φοιτητές θα περιλαμβάνει και διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας, που θα αποσταλούν στην Κεντρική Επιτροπή Εμβολιασμών.
«Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την Ιατρική, τη Λογοθεραπεία, τη Νοσηλευτική και το ΒΕΤ, για τμήματα δηλαδή που έχουν κλινικά εργαστήρια και στα οποία δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική πλην της κλινικής άσκησης. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τον εμβολιασμό στους φοιτητές του 6ου έτους και ετοιμάζουμε τις λίστες όσων θέλουν να εμβολιαστούν, ώστε μόλις υπάρχει διαθεσιμότητα των εμβολίων, να προχωρήσουμε. Αυτή είναι μία διαδικασία όμως, που δεν εξαρτάται από το Πανεπιστήμιο ή από τους υπεύθυνους του εμβολιαστικού κέντρου στο ΠΓΝΙ αλλά από την κεντρική διοίκηση», ανέφερε ο κ. Πασχόπουλος.
Το αίτημα για την σταδιακή επιστροφή των φοιτητών του 5ου έτους στην κλινική πράξη, δεν έχεε ακόμη ικανοποιηθεί, εκτιμάται όμως ότι θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.
«Γίνεται σήμερα για τους φοιτητές του 6ου έτους, που μπαίνουν στις Κλινικές με κυκλικό σύστημα (rotation) αλλά αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός και για το 5ο έτος και από άλλες Σχολές, με κλινικά εργαστήρια, όπως το Χημικό, το Φυσικό, το ΒΕΤ, για κάτι αντίστοιχο. Το ακαδημαϊκό έτος έχει παραταθεί μέχρι τις 30 Αυγούστου και ελπίζουμε να επαρκεί μέχρι τότε ο χρόνος για να καλύψουμε τα κενά που έχουμε μέχρι σήμερα», κατέληξε ο κ. Πασχόπουλος.