Ανοίγουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και καταργούνται τα sms
Περαιτέρω ελάφρυνση των περιοριστικών μέτρων, «παρά το γεγονός ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει αλλά είναι πάντως χαμηλότερο συγκριτικά με έναν μήνα πριν», ανακοίνωσε και επίσημα το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από τις σχετικές εισηγήσεις των ειδικών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, τονίζοντας πως από τις 14 Μαΐου η χώρα ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό.
Η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού, η κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις και μετάθεση της απαγόρευση κυκλοφορίας στις 00:30 το βράδυ από τις 14 Μαΐου είναι από τα πιο σημαντικά.
Πρόκειται επί της ουσίας για το σημαντικότερο πακέτο άρσης μέτρων προς το οριστικό τέλος των lockdown και την επιστροφή στην κανονικότητα. Όπως ανακοίνωσε ο Ακης Σκέρτσος, από 14 Μαΐου ισχύουν τα εξής:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας μετατίθεται στις 00:30
-Ανοίγουν τα μουσεία
-Καταργούνται τα SMS στο 13033 και στο 13032
-Καταργούνται οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις
Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε, στις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, στις 21 Μαΐου ανοίγουν οι θερινοί κινηματογράφοι και στις 28 του ίδιου μήνα ανοίγουν το ανοιχτό θέαμα ακρόαμα (συναυλίες)
Επίσης κατά τον μήνα Μάιο, η εστίαση θα εξακολουθεί να λειτουργεί δίχως μουσική, το λιανεμπόριο θα επιστρέψει σε λειτουργία με κανόνες χωρητικότητας χωρίς click-in-shop ή click-inside.
Παράλληλα, μετατίθενται για τον Ιούνιο οι εκδηλώσεις , το άνοιγμα των μπαρ, οι δεξιώσεις με έως 100 άτομα σε εξωτερικούς χώρους (Γάμοι / βαφτίσια).
Πώς θα ταξιδέψουμε στα νησιά
Στην ηπειρωτική Ελλάδα η μετακίνηση θα γίνεται χωρίς την υποχρέωση για self test, κάτι που, ωστόσο, θα συστήνεται σε όσους ταξιδέψουν.
Από την άλλη, με κανόνες θα γίνονται οι μετακινήσεις προς τα νησιά, προκειμένου να διαφυλάσσεται η υγεία των κατοίκων τους.
Συγκεκριμένα, όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε νησιά θα πρέπει να έχουν:
-είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (πάροδος 14 ημερών από τη δεύτερη δόση)
-είτε PCR τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών ή self test 24 ωρών
-είτε βεβαίωση νόσησης (2 μήνες μετά τη νόσηση και έως 9 μήνες)
Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.
Αναλυτικότερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων. Συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό pcr test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών.
Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.
Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο ανοίγουμε παρά τα αυξημένα κρούσματα σε σχέση με πέρυσι για 4 λόγους: «Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση. Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ.
Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες λοιπόν, μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdown και ανοίγουμε με ασφάλεια, συμπέρανε ο Α. Σκέρτσος.
Προτεραιότητα στα νησιά για τους εμβολιασμούς
Εξάλλου, με γρήγορους ρυθμούς τρέχει το πρόγραμμα «Ελευθερία» και τα στοιχεία κάνουν την Πολιτεία να αισιοδοξεί, όπως ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Παράλληλα, ο υπουργός γνωστοποίησε πως χθες επρόκειτο να γίνουν στη χώρα, πάνω από 106.000 εμβολιασμοί.
«Από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε και μέχρι σήμερα το μεσημέρι έχουν πραγματοποιηθεί 3.915.568 εμβολιασμοί. Στο τέλος της ημέρας θα αγγίξουμε τα 4.000.000 εμβολιασμούς και θα τα ξεπεράσουμε αύριο νωρίς το πρωί. 2,6 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 24,59% του πληθυσμού και περισσότερο από 1,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 13%.
Είναι εντυπωσιακό ότι το ποσοστό εμφάνισης στο ραντεβού με την «Ελευθερία» αγγίζει το 97%, στοιχείο που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στις Ελληνίδες και στους Έλληνες για την αθρόα προσέλευσή τους στα εμβολιαστικά κέντρα. Η υγειονομική επιχείρηση «Ελευθερία» προχωράει βάσει σχεδίου που έχει εκπονηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που η Ελλάδα τις τελευταίες 7 ημέρες βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Our World in Data. Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένο, η Ελλάδα είναι στην 8η θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στα νησιά και τους εμβολιασμούς: «Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Τα νησιά αυτά είναι: η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Λέσβος, η Χίος, η Ζάκυνθος, η Σαλαμίνα, η Κεφαλονιά, η Κως, η Σάμος, η Λευκάδα, η Σύρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Λήμνος, η Κάλυμνος, η Θάσος, η Μύκονος, η Πάρος και η Αίγινα. Τα συγκεκριμένα νησιά ενισχύονται με επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του Ε.Σ.Υ. και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.
Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» θα ενισχυθεί και από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Αναγέννηση και Πρόοδος» – αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.
Έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά (Φούρνοι, Μεγανήσι, Νίσυρος, Κίμωλος, Τήλος, Οινούσσες, Λειψοί, Χάλκη, Αμμουλιανή, Οθωνοί, Κάλαμος, Ερεικούσσα, Καστελόριζο, Ψαρά, Μαθράκι, Θηρασιά, Ανάφη, Σίκινος, Άγιος Ευστράτιος, Αγαθονήσι, Γαύδος, Θύμαινα, Τέλενδος, Τριζόνια, Καστός, Ψέριμος, Παλαιό Τρίκερι, Αντικύθηρα, Αρκιοί, Γυαλί, Αντίπαξοι, Μαράθι).
Επίσης, σε άλλα 36 νησιά με πληθυσμό κάτω των 10.000 κατοίκων, ολοκληρώνεται ο εμβολιασμός μέχρι τα τέλη Μαΐου. Τα νησιά αυτά είναι: Φολέγανδρος, Δονούσα, Ελαφόνησος, Άνω Κουφονήσι, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Περιστέρα, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ίος, Ύδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος, Πόρος, Σπέτσες, Κύθηρα, Άνδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος».