Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή αφού ο κορωναϊός εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς
Η χώρα μας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή αφού ο κορωναϊός εξαπλώνεται με φρενήρεις ρυθμούς και πλέον τα «ραντεβού» για επίσημες ενημερώσεις είναι συχνότερα. Πλέον, κάθε Δευτέρα και Παρασκευή θα ενημερώνουν οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης, ενώ κάθε Τετάρτη για το πώς κινείται ο κορωναϊός θα ενημερώνει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, η ενημέρωση του υπουργού Υγείας έγινε την Τρίτη, μία ημέρα νωρίτερα. Μαζί με τον υπουργό μίλησε και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος της Εθνικής Επιτροπής Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου.
Τα κρούσματα της Τρίτης ήταν και πάλι στα ύψη, καθώς καταγράφηκαν 2.384 νέα κρούσματα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Επιπλέον κατεγράφησαν 41 νέοι θάνατοι, όσοι ήταν και τη Δευτέρα, ανάμεσά τους και μία ηλικιωμένη που νοσηλευόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Όσον αφορά τους διασωληνωμένους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ανέρχονται σε 263.
Στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 19 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων. 6 στην Π.Ε. Άρτας, 5 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας και 2 στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ
Κατά την ενημέρωση της Τρίτης, τον λόγο πήρε ξεκινώντας ο υπουργός κι αφού ευχαρίστησε την κυρία Κοτανίδου, μίλησε για τις προκλήσεις της πανδημίας σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, ξεκινώντας μια παρουσίαση καρτών με στατιστικά στοιχεία της κατάστασης στην Ελλάδα.
Αρχικά μίλησε για τις ΜΕΘ που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και το πόσες υπάρχουν σήμερα: «Σε 1.082 ανέρχονται σήμερα οι κλίνες ΜΕΘ στην Ελλάδα, ενώ μέχρι το τέλος του 2020 θα προστεθούν ακόμη 234 κλίνες», δήλωσε χαρακτηριστικά. Όπως είπε, τον Ιούλιο του 2019, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ ανέρχονταν σε 557. Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Κικίλιας είπε ότι κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο υπήρχαν 30-35 αναμονές την ημέρα για θέσεις ΜΕΘ. Όπως τόνισε, σήμερα υπάρχουν 297 κενές κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι κλίνες κορωναϊού στην Ελλάδα ανέρχονται σε 4.590.
Στην συνέχεια, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορωναϊό στη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς αναφερόμενος συγκεκριμένα στη συμπρωτεύουσα, τόνισε ότι ο δείκτης θετικότητας στον κορωναϊό είναι 32%.
«Πρόκειται για τεράστια διασπορά της νόσου και αυτό εξηγεί και το lockdown», επισήμανε ο κ. Κικίλιας, ενώ παραδέχτηκε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται στο κόκκινο. Στο πλαίσιο αυτό, αυξάνει και στη Θεσσαλονίκη τις ΜΕΘ προσθέτοντας σήμερα, αύριο και μεθαύριο επιπλέον 50 κλίνες. Όπως εξήγησε στην πρώτη φάση της πανδημίας, τον Αύγουστο υπήρχαν 43 κλίνες ΜΕΘ, στα τέλη Οκτωβρίου αναπτύχθηκαν άλλες 75 κλίνες και στην τρίτη φάση, τον Νοέμβριο θα προστεθούν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ.
Βάσει στοιχείων που επικαλέστηκε ο κ. Κικίλιας, έχουν διενεργηθεί σε όλη τη χώρα περισσότερα από δύο εκατ. τεστ PCR και Rapid. Τον Μάρτιο, κατά μέσο όρο γίνονταν 982 τεστ κορωναϊού την ημέρα, τον Αύγουστο 11.366 ανά ημέρα και τον Νοέμβριο 22.492 τεστ ανά ημέρα.
Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι 224 κέντρα υγείας και περιφερειακά ιατρεία στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ριχτεί στη μάχη για τον κορωναϊό και όχι μόνο. Σε ό,τι αφορά με το testing στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε πως γίνεται πλέον το 30% των τεστ. Διαβεβαίωσε δε πως το ΕΣΥ προσφέρει υπηρεσίες σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και όχι μόνο στον κορωναϊό.
«Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε» τόνισε. Επέκρινε δε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει ο Αλέξης Τσίπρας και όσοι σύντροφοι ακολουθούν αυτή τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news γύρω από τη δημόσια υγεία αυτή τη δύσκολη ώρα. Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς, χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας, το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα».
Στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους που νυχθημερόν δίνουν μάχη για τη ζωή των ανθρώπων.
«Αυτό που σε αυτή την πρωτοφανή κρίση φάνηκε είναι ότι η καρδιά του συστήματος είναι οι ΜΕΘ οι οποίες καλούνται 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα, να κάνουν την προσπάθεια να σωθεί η ζωή» είπε η κ. Κοτανίδου. Οι ΜΕΘ «δεν είναι μόνο τα μηχανήματα», πρόσθεσε η κ. Κοτανίδου, «είναι το προσωπικό, υγειονομικό, φυσιοθεραπευτές, καθαρίστριες, μια ομάδα που προσπαθεί να σώσει τη ζωή των ανθρώπων».
«Οι ΜΕΘ δεν είναι μονάδες στις οποίες ο άρρωστος μπαίνει για να καταλήξει αλλά για να βγει υγιής και να προσφέρει και πάλι στην κοινωνία» δήλωσε η κ. Κοτανίδου, σημειώνοντας ότι «από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα στις ΜΕΘ έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση».
«Υπάρχει ποσοστό ασθενών που δυστυχώς δεν τα κατάφερε» είπε η κ. Κοτανίδου και επισήμανε ότι η θνητότητα είναι γύρω στο 35%-37%, τονίζοντας ότι σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα η Ελλάδα παρουσιάζει καλύτερο αποτέλεσμα.
Η κ. Κοτανίδου ανέφερε επίσης ότι «η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους – εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής».
Εμβόλιο: Προτεραιότητα σε νοσηλευτικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες
Σχετικά με το εμβόλιο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε ότι όλοι οι πολίτες θα μπορούν να εμβολιαστούν αλλά «με προτεραιότητα στο νοσηλευτικό προσωπικό, αργότερα οι ευπαθείς ομάδες» και κατόπιν όποιος άλλος εθελοντικά το επιθυμεί.
«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.