Σημείο επιστημονικής αναφοράς για την ποιότητα, τον αριθμό αλλά και τις σπάνιες ιατρικές υπηρεσίες αποτελεί σε εθνικό επίπεδο η Β` Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων. Επεμβάσεις πρωτοποριακές, καινοτόμες και με τα υψηλότερα στάνταρ επιτυχίας πραγματοποιούνται σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Δ/ντης της Β` Καρδιολογικής Κλινικής και καθηγητής καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Λάμπρος Μιχάλης κατέκτησε με την τριμελή επιστημονική ομάδα το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για πρωτότυπη επιστημονική εργασία επί της θεραπείας του καρκίνου ή επί της θεραπείας των παθήσεων της καρδιάς. Σπουδαίες επιστημονικές διακρίσεις έχουν και οι συνεργάτες του στη Β` Καρδιολογική Κλινική, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Χρήστος Κατσούρας και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κατερίνα Νάκα.
Μάλιστα, οι αριθμοί των επεμβατικών πράξεων το τελευταίο εξάμηνο, τον Δεκέμβριο του 2018 και το πρώτο πεντάμηνο του 2019 φέρνουν την καρδιολογική κλινική στην πρώτη θέση σε πανελλαδικό επίπεδο, μπροστά και από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.
Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η μετατροπή της κλινικής σε ένα καρδιολογικό κέντρο που θα καλύπτει εκτός από τις ανάγκες της δυτικής Ελλάδας, μία περιοχή αναφοράς 800.000 περίπου κατοίκων και ένα μεγάλο κομμάτι της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Καρδιολογίας, διευθυντή της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ Λ. Μιχάλη η καρδιολογία στα Γιάννενα διαθέτει αυτή τη στιγμή τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα κορυφαία καρδιολογικά κέντρα της χώρας. «Υπάρχει ένας υποδειγματικός εξοπλισμός, οι υποδομές είναι άρτιες και κυρίως οι μεγαλύτερες σε συγκέντρωση, στον ίδιο χώρο», σημείωσε αρχικά.
Τα αριθμητικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Το τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει 1240 στεφανιογραφίες, 470 αγγειοπλαστικές, εκ των οποίων το 20% σύμπλοκες αγγειοπλαστικές, έχουν τοποθετηθεί περισσότερες από 300 εμφυτευόμενες συσκευές, έχουν γίνει 21 αλλαγές βαλβίδων και έχουν αντιμετωπιστεί 10 προβλήματα μιτροειδούς βαλβίδας.
«Οι επεμβατικές πράξεις είναι περισσότερες και από το Ωνάσειο, όπως και η γκάμα των επεμβάσεων και είμαστε το ένα από τα δύο πιστοποιημένα κέντρα για την αντιμετώπιση προβλημάτων μιτροειδούς βαλβίδας, μαζί με το Ιπποκράτειο», ανέφερε ο κ. Μιχάλης που έδωσε και το στίγμα της επόμενης μέρας για την Καρδιολογική Κλινική.
«Η μαγιά υπάρχει, όμως πρέπει να φτιάξουμε ψωμί. Το σημαντικό είναι να αποκτήσουμε περισσότερο εκπαιδευμένο προσωπικό που θα του δώσουμε τη δυνατότητα να παραμείνει και να εργαστεί στο νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να πάμε σε ένα καρδιολογικό κέντρο αριστείας. Προσπαθώ εδώ και 25 χρόνια γι’ αυτό με μόνη προσήλωση την ιατρική και την ανάπτυξη του νοσοκομείου και του πανεπιστημίου για να δημιουργήσουμε μία τοπική αξιόλογη παροχή καρδιολογικών υπηρεσιών».
Σημαντικοί επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο
Στο τέλος Ιουνίου η πανεπιστημιακή κλινική καρδιολογίας φιλοξενεί το ετήσιο συνέδριο των Ιωαννίνων, έναν καταξιωμένο πλέον επιστημονικό θεσμό που παράλληλα φέρνει στην πόλη και κορυφαίες προσωπικότητες από την παγκόσμια ιατρική.
Η συνεργασία με τον Καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Καρμπαλιώτη από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης υλοποιείται την τελευταία πενταετία με εξαιρετικά αποτελέσματα και το ίδιο θα γίνει και τις επόμενες ημέρες.
Το φετινό συνέδριο όμως διαφοροποιείται γιατί μία ημέρα πριν την επίσημη έναρξή του στις 26 Ιουνίου ανακηρύσσονται επίτιμοι καθηγητές Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων οι Καθηγητές Παθολογίας του Κολούμπια Μάρτιν Λέον και Τζέφρι Μόουζες.
«Η δυνατότητα εξειδίκευσης των νέων επιστημόνων στο κορυφαίο Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia της Ν.Υ. πέραν από την δίψα για προσφορά στον άνθρωπο των εμπλεκομένων, απαιτεί επιπλέον κονδύλια και προσλήψεις αναπλήρωσης των εκπαιδευομένων, τουλάχιστον για όσο διαρκεί αυτός ο κύκλος.
Η δυνατότητα μετεκπαίδευσης σε τόσο υψηλού επιπέδου κέντρα, πέραν της εξειδίκευσης σε νέες τεχνικές και στη χρήση σύγχρονου εξοπλισμού δίνει την ευκαιρία στους εμπλεκομένους να έρθουν σε επαφή με αντιλήψεις, πρακτικές και νοοτροπίες υψηλού και διαρκούς ανταγωνισμού. Επιπλέον διατηρούν και εμβαθύνουν τη διαδραστική επιστημονική σχέση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το πανεπιστήμιο Columbia», σημείωσε ο κ. Μιχάλης.