Έντονη ανησυχία επικρατεί στον κλάδο τον αποσταγματοποιών μετά την απόρριψη της προσφυγής της Ελλάδας από την Κομισιόν, ώστε να μην υπερδιπλασιαστεί, ο φόρος για την εμπορία του τσίπουρο.
Αυτή την περίοδο η απόσταξη του τσίπουρου θα γίνει με τους ίδιους φορολογικούς συντελεστές όμως είναι άγνωστο το τι θα γίνει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Το ζήτημα απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες και τη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να στέλνει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την οποία ζητά να παραταθεί για δύο χρόνια το καθεστώς μειωμένης φορολογίας στο τσίπουρο και την τσικουδιά, και να μην εφαρμοστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που καλεί την Ελλάδα να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό το έκανε γνωστό ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, που τόνισε ότι «αν εφαρμοστεί η απόφαση της 11ης Ιουλίου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη φορολογία του τσίπουρου και τσικουδιάς θα οδηγήσει τους μικρούς παραγωγούς σε μαζικό ξεκλήρισμα».
Ωστόσο, το περιθώριο που έχει δώσει η Κομισιόν προς την Ελλάδα για να συμμορφωθεί με την Κοινοτική Οδηγία, είναι μέχρι το τέλος του έτους, επομένως για την τρέχουσα περίοδο απόσταξης, η διαδικασία και οι οικονομικές επιβαρύνσεις θα είναι ίδιες με τις αντίστοιχες περσινές.
Ο Π. Λυκίδης, πρόεδρος των τελωνειακών υπαλλήλων στην περιφέρεια της Ηπείρου αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει προκύψει, τόνισε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, ότι εάν εφαρμοστεί η σχετική απόφαση της Κομισιόν, και δεν γίνει αποδεκτό το αίτημα της παράτασης των δύο ετών, που έχει ζητήσει η χώρα, το τσίπουρο θα γίνει ακριβότερο από το ουίσκι.
«Εκτιμούμε, ότι ο φόρος θα φτάσει τα 5 ευρώ το λίτρο και αυτό είναι κάτι που θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν μία σημαντική δυναμική ανάπτυξης και ανάκαμψης, με νέες θέσεις εργασίας, με εξαγωγές και σημαντικό μερίδιο στην εγχώρια αγορά», σημείωσε ο κ. Λυκίδης.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τις δηλώσεις του κ. Λυκίδη, είναι πως η εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηροποίηση των ποινών, έχουν δημιουργήσει μία νέα εικόνα στην διαδικασία της απόσταξης, κυρίως όμως στην εμπορία και κατανάλωση του τσίπουρου. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία σημαντική μεταβολή στις συνήθειες των καταναλωτών, που σε αντίθεση με το παρελθόν, επιλέγουν το εμφιαλωμένο και όχι το χύμα τσίπουρο, έχοντας ενημερωθεί και έχοντας πειστεί, ότι το πρώτο είναι απόλυτα ασφαλές για την υγεία τους και με υψηλούς ποιοτικούς δείκτες.
Ενημέρωση για τις άδειες απόσταξης
Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ανακοινώνονται τα ακόλουθα, ενόψει έναρξης της νέας αποστακτικής περιόδου για τη λειτουργία αμβύκων των μικρών αποσταγματοποιών:
– αποστακτική περιόδος ορίζεται από 14 Οκτωβρίου έως 13 Δεκεμβρίου 2019.
– Προκειμένου να εκδοθεί άδεια απόσταξης από το Τελωνείο Ιωαννίνων απαιτείται η προσκόμιση από τους αμπελοκαλλιεργητές βεβαίωσης από την αρμόδια Δνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου – ΠΕ Ιωαννίνων για την ιδιότητα του παραγωγού, των αμπελώνων (αμπέλια – κληματαριές) και την ποσότητα σταφυλιών που παρήχθησαν για όσες εκμεταλλεύσεις βρίσκονται καταχωρημένες στο Αμπελουργικό Μητρώο. Η σχετική βεβαίωση θα εκδίδεται μέχρι το πέρας της καταλυτικής ημερομηνίας (13 Δεκεμβρίου 2019) από το γραφείο 114 στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου – Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων για όσους παραγωγούς βρίσκονται καταχωρημένοι στη βάση δεδομένων του Αμπελουργικού Μητρώου.
– Για τα αμπελοτεμάχια μεγαλύτερα του 1,0 στρ., προκειμένου να εκδοθεί η σχετική βεβαίωση, απαιτείται υποχρεωτικά η ηλεκτρονική υποβολή από τους ίδιους τους παραγωγούς δήλωση συγκομιδής σταφυλιών για το 2019 μέσω της ιστοσελίδας http://e-services.minagric.gr του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων (γραφείο 114) ή στο τηλέφωνο: 2651 0 87114.
Υπεύθυνος για τη λειτουργία του άμβυκα, είναι ο υπογράφων ως αμβυκούχος και για το διάστημα του διμήνου της απόσταξης αλλά και για το διάστημα που ο άμβυκας θα παραμένει σφραγισμένος.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τιμωρείται με πρόστιμο 500 ευρώ όποιος δε ζητήσει αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών τους, τη σφράγιση του άμβυκα, ενώ απόσταξη χωρίς άδεια τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών, επισύρει κατάσχεση του άμβυκα και των παραγόμενων προϊόντων και πρόστιμο 3000 ευρώ.
Τέλος, από την υποχρέωση έκδοσης λογιστικών στοιχείων εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα που παράγουν το προϊόν, μέχρι το ανώτατο όριο των 120 κιλών ανά αποστακτική περίοδο και ανά πρόσωπο, αποκλειστικά για κατανάλωση από τα ίδια, τα μέλη της οικογένειάς τους ή τους προσκεκλημένους τους, με απαγόρευση της εμπορίας.