Βάση εισαγωγής, όριο φοίτησης και πανεπιστημιακή αστυνομία προβλέπει το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη
Αλλαγές στη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ, στο όριο φοίτησης και στην πανεπιστημιακή αστυνομία επιφέρει νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στην εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι αλλαγές είναι οι εξής:
1) Η καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα, όχι με απόλυτο αριθμό (πχ. 10), αλλά ορισμένη από το κάθε τμήμα. Συγκεκριμένα, η βάση εισαγωγής για κάθε τμήμα θα προκύπτει, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, από ένα ποσοστό (80%-120%) του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου στα μαθήματα που εξετάστηκαν. Τα παραπάνω θα ισχύσουν από τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, του 2021.
Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα. Από του χρόνου (Πανελλαδικές Εξετάσεις 2022), το υπουργείο προγραμματίζει, επιπλέον, να δώσει στα τμήματα την δυνατότητα να επιλέγουν συντελεστές βαρύτητας για τα εξεταζόμενα μαθήματα.
2) Ο περιορισμός του αριθμού των επιλογών του μηχανογραφικού και συμπλήρωσή του σε δύο φάσεις. Η αλλαγή αυτή, που επίσης προγραμματίζεται -εν τέλει- για τις επόμενες Πανελλαδικές (2022) εισάγει 2 φάσεις συμπλήρωσης μηχανογραφικού. Στην Α φάση, οι υποψήφιοι θα μπορούν να συμπληρώσουν συγκεκριμένο αριθμό τμημάτων στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός θα προκύπτει από το 10% του συνόλου των τμημάτων για τα ΓΕΛ και το 20% για τα ΕΠΑΛ. Στη Β φάση, θα συμμετέχουν όσοι δεν έχουν εισαχθεί στην πρώτη φάση, χωρίς περιορισμό επιλογών και για τις θέσεις των ΑΕΙ που θα έχουν απομείνει.
Παράλληλα, θα υπάρξει μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ, με βάση το απολυτήριο, κάτι που θα ισχύσει από φέτος.
3) Χρονικό όριο φοίτησης. Για τα 4ετή προγράμματα σπουδών, το όριο θα είναι ν+2. Για τα προγράμματα σπουδών διάρκειας μεγαλύτερης των 4 ετών, θα είναι ν+3. Οι αλλαγές θα ισχύσουν για τους νεοεισερχόμενους φοιτητές, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη και για εξαιρέσεις (λόγοι εργασίας, σοβαρών θεμάτων υγείας, κτλ).
Επιπλέον, το νομοσχέδιο προβλέπει την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο στον χώρο των ΑΕΙ. Όπου αυτό δεν είναι εφικτό, σε πανεπιστήμια που π.χ. συνορεύουν με πάρκα, η ελεγχόμενη είσοδος θα γίνεται στους εσωτερικούς χώρους.
Για την ΟΠΠΙ, προβλέπονται 1.000 οργανικές θέσεις, που θα κατανέμονται και θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα τις ανάγκες τους. Πρόκειται για μία ομάδα με ειδική εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ, που θα φέρει ειδική στολή, θα υπάγεται στην ΕΛΑΣ και θα συνεργάζεται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Η ομάδα θα έχει πλήρη αστυνομικά καθήκοντα, αλλά δεν θα φέρει πυροβόλα όπλα.
Ως προς το πειθαρχικό δίκαιο, το νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη περιλαμβάνει διατάξεις για πειθαρχικά παραπτώματα και πειθαρχικές ποινές, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Πειθαρχικού Συμβουλίου Φοιτητών. Τα παραπτώματα θα αφορούν από το αδιάβλητο των εξετάσεων, μέχρι και αξιόποινες πράξεις και προβλέπεται ένα πλαίσιο αντίστοιχων ποινών.
«Ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας»
«Τα πανεπιστήμια αποτελούν κρίσιμες δημόσιες υποδομές, που δέχονται απειλές ασφαλείας και προστασίας διεθνώς», σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσιάζοντας το πλαίσιο ασφάλειας για τα ΑΕΙ.
Ιδιαίτερα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον απειλές, πέραν φυσικών καταστροφών, κυβερνοεπιθέσεων, κ.ά., όπως είναι η βίαιη δράση ορισμένων ομάδων.
«Με το νομοσχέδιο αυτό φέρνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας και ασφάλειας των ΑΕΙ, επιχειρώντας να αλλάξουμε την κατάσταση αυτή που υπάρχει στα ελληνικά πανεπιστήμια», επεσήμανε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Εξ αποστάσεως η χειμερινή εξεταστική φέτος
Την πραγματοποίηση των εξετάσεων του τρέχοντος χειμερινού εξαμήνου αποκλειστικά με μεθόδους εξ αποστάσεως αξιολόγησης, αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών.
Οι λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα καθορισθούν σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που θα λάβουν τα όργανα των ΑΕΙ. Πάντως, η εξεταστική θα αρχίσει μετά τις 27 Ιανουαρίου, εκτός εάν τα τμήματα κρίνουν ότι μπορούν να αρχίσουν νωρίτερα, με τη σύμφωνη γνώμη της συγκλήτου του κάθε ιδρύματος.
Σχετικά με τις παραδόσεις των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι «η συντριπτική πλειονότητα» των συγγραμμάτων έχει παραδοθεί στους δικαιούχους φοιτητές.
«Κάποιες μεμονωμένες καθυστερήσεις σε συγκεκριμένες πόλεις οφείλονται στην υπερφόρτωση των εταιρειών ταχυμεταφορών και στις έκτακτες συνθήκες και περιορισμούς που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας», ανέφερε. Σημείωσε, επίσης, ότι παραμένει σε «διαρκή επικοινωνία» με τους εκπροσώπους των εκδοτών και των εταιρειών ταχυμεταφορών, παρακολουθώντας την πορεία παράδοσης των συγγραμμάτων προς τους φοιτητές. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Για τους δικαιούχους φοιτητές, οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο δεν κατάφεραν να υποβάλλουν σχετική δήλωση στο πληροφοριακό σύστημα διανομής των συγγραμμάτων ΕΥΔΟΞΟΣ εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας ή ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (από μετεγγραφή, μετακινηθέντες κ.λπ.), το υπουργείο ενημέρωσε ότι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν δήλωση -εντός νέας προθεσμίας που θα ανακοινωθεί σύντομα- προκειμένου να καταστεί δυνατή η συμμετοχή τους στην επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου.
Ενιαία λύση για όλο το εαρινό εξάμηνο
Αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου 2020-21, εάν θα πραγματοποιηθούν δηλαδή διά ζώσης ή εξ αποστάσεως, το υπουργείο ενημέρωσε ότι η καταρχήν πρόθεσή του είναι να υπάρξει ενιαία λύση για όλη τη χρονική περίοδο. Και αυτό, προκειμένου να αποφευχθούν μαζικές μετακινήσεις και να επιτευχθεί η μικρότερη δυνατή αναστάτωση των φοιτητών και των οικογενειών τους, αλλά και του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων.
Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν κατόπιν των εισηγήσεων της Επιτροπής των Ειδικών, βάσει και των εγγύτερων προς την ημερομηνία έναρξης του εξαμήνου επιδημιολογικών δεδομένων.
Κατατακτήριες εξετάσεις
Ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των φετινών κατατακτήριων εξετάσεων, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι αυτός θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας και θα συζητηθεί στην Επιτροπή των Ειδικών.
Εργαστηριακά μαθήματα και το καλοκαίρι
Τεράστια κενά έχουν δημιουργηθεί στην εργαστηριακή άσκηση φοιτητών επτά Τμημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την κάλυψη των οποίων θα γίνουν μαθήματα τον Ιούλιο ενδεχομένως και τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
Αυτό έγινε γνωστό από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλο Αλμπάνη σε χθεσινές του δηλώσεις στο ITV, με αφορμή την επικείμενη ολοκλήρωση των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου, τις εξετάσεις που θα ακολουθήσουν και ενόψει της έναρξης του εαρινού εξαμήνου. Τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιούνται και το ίδιο θα γίνει και στη συνέχεια, εξ αποστάσεως, όμως το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την εργαστηριακή άσκηση των φοιτητών σε επτά συνολικά Τμήματα.
Ο κ. Αλμπάνης τόνισε, ότι με βάση τις εκτιμήσεις τα κενά αυτών των εργαστηρίων θα αρχίσουν σταδιακά να καλύπτονται από τα μέσα Μαΐου και στη συνέχεια θα χρειαστεί να γίνουν μαθήματα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ενδεχομένως και στις αρχές Αυγούστου.
«Αν αυτός ο σχεδιασμός ανατραπεί, η Σύγκλητος τότε θα αποφασίσει για τη μεταφορά των εργαστηρίων αυτών από το χειμερινό εξάμηνο του επόμενου έτους, με προτεραιότητα στους τελειόφοιτους, αλλά αυτό θα σημάνει μία κάποια καθυστέρηση στο πέρας των εξαμήνων για τους φοιτητές», ανέφερε.
Σταδιακή επιστροφή από την άνοιξη
Από την άλλη πλευρά, στην τελευταία συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Υγείας του Πανεπιστημίου εκτιμήθηκε πως υπάρχει το ενδεχόμενο αν όλα κυλήσουν ομαλά στο εξής, το Πανεπιστήμιο να αρχίσει να επιστρέφει σταδιακά στη φυσιολογική του λειτουργία από τα μέσα Μαρτίου. Την προσεχή Τετάρτη 20 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ rapid test στο σύνολο των καθηγητών, του προσωπικού και των φοιτητών που διαμένουν στις Εστίες.
Υπενθυμίζεται πως το Πρυτανικό Συμβούλιο με απόφασή του εισηγείται τον εμβολιασμό των μελών ΔΕΠ και των εργαζομένων με ηλικία άνω των 60 ετών, καθώς και των ευπαθών ομάδων της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπως και τον άμεσο εμβολιασμό των φοιτητών του 6ου έτους που συμμετέχουν σε κλινική εκπαίδευση ή εργαστήρια.