Ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς καλείται να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ανταγωνιστικός στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Στην προσπάθεια αυτή, σημαντική υποστήριξη αναμένεται να προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο θα διαχειριστεί πανευρωπαϊκά 672,5 δις. ευρώ εκ των οποίων η Ελλάδα εξασφάλισε 30,9 δις. ευρώ. Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, με την επόμενη διετία, 2022- 2023, να είναι η πιο κρίσιμη για την υλοποίηση των έργων.
Η Τράπεζα Πειραιώς, ως η ηγέτιδα Τράπεζα στον αγροδιατροφικό τομέα, προσεγγίζει ολιστικά και με μακρόπνοη αντίληψη τους αγρότες. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετέχει στον κύκλο εκδηλώσεων που ξεκίνησε η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), με τον αγροτικό κόσμο.
Στην εκδήλωση αυτή, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου, στο Αγρίνιο, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπ. Λιβανού, συμμετείχαν Συνεταιρισμοί και Οργανώσεις Παραγωγών. Ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστο Γιαννακάκη τόσο για το σκοπό της πρωτοβουλίας όσο και για τη σημασία της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης από όλα τα συνεργατικά σχήματα της χώρας. Παράλληλα, εκπρόσωποι της Τράπεζας Πειραιώς με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Τραπεζικής κ. Αλκιβιάδη Αλεξάνδρου, καθώς και εκπρόσωπος του τεχνικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε. ανέλυσαν εκτενώς τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και υλοποίησης των επενδύσεων που παρέχονται στο πλαίσιο του προγράμματος.
Η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται δίπλα στον αγροδιατροφικό τομέα και υποστηρίζει τα βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, με στόχο την αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, την αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, καθώς και την ανάπτυξη της συνεργασίας και εξωστρέφειας του χώρου.
Ας δούμε, όμως, τί αφορά η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επενδύσεις, οι οποίες εμπίπτουν σε μία ή περισσότερες από τις πέντε επιλέξιμες κατηγορίες:
– ψηφιακός μετασχηματισμός,
– πράσινη μετάβαση,
– εξωστρέφεια,
– ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων,
– καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη.
Πώς μπορεί να επωφεληθεί ο αγροτικός τομέας;
Ο πρωτογενής τομέας της χώρας, ο οποίος ήταν ανθεκτικός την περίοδο της οικονομικής κρίσης και φαίνεται να «αντέχει» και μέσα στην πανδημία, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.
Το «Ελλάδα 2.0» μπορεί να είναι η ευκαιρία ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του αγροτικού τομέα. Μέσα από τη δράση «Μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα», με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ, μπορεί να αξιοποιηθούν χρηματοδοτήσεις, ώστε να υλοποιηθούν επενδύσεις έγκαιρα, οι οποίες σχετίζονται με την πράσινη γεωργία, τη συνεργασία και την εξωστρέφεια. Τα προγράμματα αφορούν μεταξύ άλλων την καινοτομία και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την γενετική βελτίωση ζώων. Οι επενδύσεις πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, στην αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και στην αύξηση των εξαγωγών.
Το «Ελλάδα 2.0» είναι η ευκαιρία ανάδειξης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Και μάλιστα σε μια εποχή, όπου οι καταναλωτές επιζητούν την υγιεινή διατροφή. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν τις δυνατότητες να κατακτήσουν τις αγορές, λόγω της υψηλής ποιότητάς τους, που οφείλεται τόσο στο μικροκλίμα της χώρας όσο και στις μεθόδους καλλιέργειας.