Τα στοιχεία που αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) για την εβδομάδα αναφοράς (29 Αυγούστου 2022 – 04 Σεπτεμβρίου 2022), δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ.
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 40.100 κρούσματα COVID-19 (3.844 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -22% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 23% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.804.982 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.85 (95% ΔΕ: 0.70 – 0.98).
Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 981 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 140, -17% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.028 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 147, -21% εβδομαδιαία μεταβολή).
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 101(70.3% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 96% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 180 θάνατοι ασθενών COVID-19 (17 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -19% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 38 (21%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.757 θάνατοι, με το 96% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη.
Πτωτικές τάσεις
Πτωτικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις 12 περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, παρατηρήθηκαν την εβδομάδα 29 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου σε σχέση με την εβδομάδα 22 – 28 Αυγούστου.
Πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στην Ξάνθη (-55%), στο Βόλο (-50%), στα Χανιά (-49%), στην Αλεξανδρούπολη (-47%) και στην Κέρκυρα (-45%) ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις που παρατηρήθηκαν στη Θεσσαλονίκη (-24%), στα Ιωάννινα (-19%), στη Λάρισα (-18%) και στην Αττική (-17%). Αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στο Ηράκλειο (+90%), στην Πάτρα (+77%) και στον Άγιο Νικόλαο (+72%).
Προτεραιότητα για εμβόλια
Προτεραιότητα στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τις έγκυες για τα νέα, προσαρμοσμένα εμβόλια, συνιστούν οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες
Οι ευρωπαϊκές υγειονομικές υπηρεσίες συνέστησαν σήμερα να δοθεί προτεραιότητα στους ηλικιωμένους και στα άτομα που κινδυνεύουν με σοβαρή Covid-19 όταν θα χορηγηθούν τα νέα, προσαρμοσμένα εμβόλια για την παραλλαγή Όμικρον.
Οι έγκυες και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα πρέπει επίσης να έχουν προτεραιότητα, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) και του Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Ο ΕΜΑ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, τα οποία στοχεύουν ταυτόχρονα το αρχικό στέλεχος του νέου κορονοϊού και την υποπαραλλαγή ΒΑ.1 της Όμικρον.
«Το ECDC και ο ΕΜΑ συνιστούν οι αναμνηστικές δόσεις να χορηγούνται κατά προτεραιότητα στα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν σοβαρή μορφή της ασθένειας, λόγω ορισμένων παραγόντων κινδύνου», ανέφεραν οι δύο υπηρεσίες. Στα ευάλωτα άτομα περιλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι άνω των 60 ετών, οι ανοσοκατεσταλμένοι, όσοι πάσχουν από άλλα νοσήματα και οι έγκυες. Προτεραιότητα θα πρέπει επίσης να δοθεί και σε όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας.
Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ανέφεραν ότι τα αρχικά εμβόλια θα πρέπει να χορηγηθούν σε άτομα που έχουν κάνει τις προηγούμενες δόσεις στην περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμες οι δόσεις του προσαρμοσμένου εμβολίου, επειδή «παραμένουν αποτελεσματικά κατά της σοβαρής μορφής της ασθένειας, της νοσηλείας και του θανάτου». Τα εμβόλια αυτά στοχεύουν το αρχικό στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ουχάν της Κίνας, ωστόσο αποδείχτηκαν λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι στις επόμενες παραλλαγές. Μετά τις παραλλαγές Άλφα και Δέλτα, φέτος κυριάρχησαν σε όλον τον κόσμο η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της.