Η Δρ. Έφη Μάρκου δίνει πρακτικές – χρηστικές συμβουλές
Καλοκαίρι με μωβ μέδουσες για τις οποίες το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας εφιστά την προσοχή των λουόμενων τονίζοντας ότι δεν πρέπει να μπαίνουμε στη θάλασσα, όταν τις βλέπουμε.
Λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, οι μωβ μέδουσες είναι από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στη Μεσόγειο, και τα συμπτώματα σε περίπτωση που μάς τσιμπήσουν, είναι: Πόνος σαν κάψιμο, έντονο κοκκίνισμα του δέρματος αλλά και εμφάνιση του αποτυπώματός τους στο σημείο του δέρματος που μάς έχουν τσιμπήσει
Η Δερματολόγος Έφη Μάρκου ρωτήθηκε και έδωσε χρηστικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα.
«Η πρώτη συμβουλή που θα δώσω είναι να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα ενημερωμένη για την παραλία που πηγαίνουμε αλλά και για τυχόν εμφάνιση μωβ μεδουσών στην θάλασσα. Σε περίπτωση που ενημερωθούμε για την παρουσία μεδουσών είναι συνετό να μην κολυμπήσουμε ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλο μέλος της παρέας ή της οικογένειάς μας» τόνισε η γιατρός.
Ωστόσο, εάν έρθουμε σε επαφή με μωβ μέδουσα και μας τσιμπήσει θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
– Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.
– Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυττάρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα.
– Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
– Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι.
– Ελέγχουμε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάζουμε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά.
– Μην τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, μην χρησιμοποιείτε ξύδι, ούτε γλυκό νερό, ούτε οινόπνευμα, ούτε αμμωνία.
Τέλος η κα. Μάρκου επισημαίνει ότι αν ο πόνος επιμένει θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη).
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ