Θεμιτοί και αναγκαίοι είναι οι έλεγχοι στα καύσιμα προκειμένου να ελέγχεται αφενός η ποιότητα και αφετέρου η προμήθειά τους.
Το τελευταίο διάστημα κλιμάκια διενεργούν ελέγχους σε πρατήρια αλλά και σε άλλα σημεία και οι επιτόπιοι έλεγχοι δίνουν αποτελέσματα καθώς ήδη υπάρχουν πρατήρια που «σφραγίσθηκαν».
Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται πρατήρια που χρησιμοποιούν παρανόμως τροποποιημένα συστήματα μέτρησης εισροών-εκροών ή εκδίδουν πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία. Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι οι παραβάτες που εντοπίζονται απειλούνται με αυστηρές ποινές, οι οποίες περιλαμβάνουν πρόστιμα που φτάνουν έως 150.000 ευρώ, διετή αναστολή λειτουργίας, οριστική ανάκληση της άδειας και δημοσιοποίηση των στοιχείων τους. Να θυμίσουμε ότι η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζει τις λεπτομέρειες της διαδικασίας ελέγχου και τις ποινές που επιβάλλονται στις περιπτώσεις παραβάσεων. Οι έλεγχοι διεξάγονται από ειδικά κλιμάκια που αποτελούνται από στελέχη του ΣΔΟΕ, της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και των Περιφερειών.
Οι παραβάσεις
Οι παραβάσεις χωρίζονται σε κατηγορίες με ποινές να περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα από 2.000 ευρώ την ημέρα λειτουργίας έως και 150.000 ευρώ. Οι εγκαταστάτες παράνομων συστημάτων τιμωρούνται με πρόστιμα ύψους 100.000 ευρώ. Σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, όπως αυτές που αφορούν μηχανισμούς ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών-εκροών, οι Αρχές προχωρούν σε δέσμευση ή καταστροφή εξοπλισμού και δεξαμενών.
Τέλος, αναφορικά με τις τιμές καυσίμων ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι αυτές παρουσιάζουν αυξομειώσεις ενώ επανέλαβε το σταθερό αίτημα των πρατηριούχων να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για να μπορούν οι καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης και να αποφύγουν τη χρήση άλλων θερμαντικών συσκευών που δημιουργούν εξαιτίας της αλόγιστης καύσης προβλήματα στην υγεία των πολιτών.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ