Στις τελευταίες εξελίξεις για την πανδημία και στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπος Γώγος.
O κ. Γώγος τόνισε ότι η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλέον παντού, λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ενώ υπάρχουν και ενδείξεις για πιο σοβαρή νόσηση σε ανεμβολίαστους. Παρατηρείται επίσης συνεχής αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην χώρα, ενώ σημαντικό πρόβλημα υπάρχει στα νησιά.
«Έχουμε μπει στο τέταρτο κύμα της πανδημίας σε παγκόσμια κλίμακα και είμαστε μακριά από τον έλεγχό της», ανέφερε. Επίσης, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς, υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
Συνεχή αύξηση εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με τον δείκτη θετικότητας να κυμαίνεται στο 3 με το 4%, επισήμανε.
Είπε, επίσης, ότι πάνω από 80% έφτασε η παραλλαγή Δέλτα κι έκανε λόγο για νόσο των νέων στην παρούσα φάση, ωστόσο παρατηρείται μία μετατόπιση προς μεγαλύτερες ηλικίες. Παράλληλα, τόνισε ότι εμφανίζεται και πίεση στο σύστημα υγείας.
«Θα εφαρμοστεί ο νόμος για τους ανεμβολίαστους»
Έκκληση στους υγειονομικούς έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, να εμβολιαστούν έναντι της Covid-19, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι «το μικρό ποσοστό των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα το πράξει μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας» και ξεκαθαρίζοντας ότι για όσους δεν εμβολιαστούν, ο νόμος θα εφαρμοστεί.
«Η Βουλή έχει νομοθετήσει σχετικά και σε μία ευνομούμενη Πολιτεία είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να εφαρμόσει τον νόμο. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προστατεύσει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο ευάλωτα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με την πανδημία δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες τάσεις, ούτε μισόλογα και ναι μεν αλλά, ούτε και αστερίσκους» τόνισε.
Ο κ. Κοντοζαμάνης επανέλαβε ότι πρόκειται για μία ρύθμιση η οποία είναι εθνικά απαραίτητη για τη δημόσια υγεία, κοινωνικά ευαίσθητη γιατί προτρέπει τους λίγους να μη βλάψουν τη συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας. Επιπλέον, πρόκειται, είπε, για μία μελετημένη ρύθμιση, διότι προτάσσει τις κατηγορίες των εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Η εικόνα σε τοπικό επίπεδο
Στο μεταξύ, στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων, που είναι τα μόνα στην Ήπειρο αυτή την περίοδο που νοσηλεύουν ασθενείς με κορωναϊό, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες σταδιακή αύξηση του αριθμού των ασθενών, που χρειάζονται νοσηλεία στις μονάδες λοιμωδών.
Σε αυτά άλλωστε διακομίζονται οι ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας από τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου, κάτι που δεν αποκλείεται να οδηγήσει σύντομα ίσως από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην επανέναρξη λειτουργίας και της ΜΕΛ 2 στο ΠΓΝΙ. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Στ. Τσιάρα μιλώντας στο ITV τόνισε, ότι αποδείχθηκε, πως «ο ιός δεν κάνει διακοπές» και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ειδικά όταν επιστρέφουν από διακοπές.
Επίσης, με αφορμή την επιβεβαίωση ολοένα και περισσότερων κρουσμάτων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά έχουν συμπληρώσει σχεδόν 8 μήνες από τον εμβολιασμό τους, ανέφερε, ότι ανεξάρτητα από την ανοσιακή κάλυψη των εμβολίων, είναι βέβαιο πως τα εμβόλια προστατεύουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από το να νοσήσει κάποιος σοβαρά και κυρίως από το να καταλήξει διασωληνωμένος σε κάποια ΜΕΘ.
Από την άλλη πλευρά πλευρά, την εκτίμηση, ότι και το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του μήνα και στη συνέχεια το φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για την περιοχή μας, εξέφρασε η αντιπεριφερειάρχης, αρμόδια για θέματα υγείας, Αγνή Νάκου, τονίζοντας, πως η εικόνα της ιχνηλάτησης επιβεβαιώνει, ότι ο ιός βρίσκεται παντού, χωρίς διαχωρισμούς και εξαιρέσεις.
«Έχουμε μόνιμους κατοίκους της Ηπείρου, κυρίως νέους, έχουμε ανεμβολίαστους, αλλά και πλήρως εμβολιασμένους, έχουμε επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, όπως όμως και τουρίστες από το εξωτερικό που βρίσκονται θετικοί και αυτό δείχνει, ότι ο ιός βρίσκεται παντού», ανέφερε η κα Νάκου, απευθύνοντας έκκληση σε όλους όσοι επιστρέφουν στη μόνιμη κατοικία τους από διακοπές, να τηρούν κάποιες ημέρες οικειοθελούς καραντίνας ή να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, τις πρώτες ημέρες μετά την επιστροφή τους στον εργασιακό τους χώρο.
Το πρόβλημα που υπάρχει, όπως ανέφερε είναι., ότι ειδικά σε επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας, όταν εντοπίζονται θετικοί, αρνούνται να μείνουν στα ξενοδοχεία καραντίνας και επιλέγουν να επιστρέψουν στον τόπο κατοικίας τους.
«Ξενοδοχεία καραντίνας υπάρχουν μόνο στα Ιωάννινα και τη Λευκάδα, αλλά αυτό που έχουμε διαπιστώσει, είναι πως ελάχιστοι τηρούν την καραντίνα και είναι δύσκολο και να ελεγχθούν παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν και οι υπηρεσίες της περιφέρειας και η Αστυνομία», ανέφερε η κα Νάκου.
Τα κρούσματα
Σχεδόν στα ίδια επίπεδα, για την ακρίβεια κατά 169 λιγότερα, ήταν την Πέμπτη τα νέα κρούσματα κορωναϊού ανά τη χώρα. Τέσσερις περισσότεροι από την Τετάρτη ήταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις ΜΕΘ και πέντε λιγότεροι οι νεκροί.
Τα τεστ που έγιναν ήταν 102.298, τα εξιτήρια λόγω ίασης 188 (219 την Τετάρτη), ενώ οι νέες εισαγωγές έφθασαν τις 276 (από 290 την Τετάρτη).
Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid-19 φθάνει στο 63,06%, ενώ οι απλές κλίνες καλύπτονται κατά 41,37%.
Πιο αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν είναι 3.273, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 550.459 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 128 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.409 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 20, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.298 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 286 (61.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 83.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.896 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 276 (ημερήσια μεταβολή -4.83%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 251 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, σε 709 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωναϊού στην Αττική, ενώ 318 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη και 336 στην Κρήτη. Στην Ήπειρο τα κρούσματα ξεπέρασαν ξανά τα εκατό με την κατανομή να έχει ως εξής: 10 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας, 29 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 34 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 28 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας.
Εμβολιασμοί για να ανοίξουν τα σχολεία
Πρόταση για εμβολιασμό των παιδιών από 12 ετών και πάνω μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου που ανοίγουν τα σχολεία, έκανε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά Ματίνα Παγώνη, συμπληρώνοντας ότι καλό θα ήταν να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο.
«Οι μελέτες, τουλάχιστον αυτές που έχουμε από Αμερική και Ευρώπη όσον αφορά τα παιδιά 12-17, είναι ασφαλείς. Στην Αμερική εκατομμύρια παιδιά έχουν εμβολιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.
Επεσήμανε δε την κακή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας λέγοντας πως «Τα περιμέναμε, από τις επιδημιολογικές μελέτες φαινόταν ότι τα πράγματα ήταν δύσκολα, μάλιστα είχαμε μιλήσει μέχρι και για 8.000 κρούσματα. Οι διασωληνωμένοι είναι αναμενόμενο σταδιακά να ανεβαίνουν. Αυξάνονται και οι νεκροί, ενώ πριν 15-20 ημέρες είχαμε μονοψήφιο αριθμό. Αυτοί είναι οι παράγοντες που αξιολογούνται καθημερινά».
Παράλληλα ανέφερε ότι «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πετύχουμε τείχος ανοσίας έως τα τέλη Αυγούστου», προσθέτοντας ότι «Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων».
Αναφερόμενη στους ανεμβολίαστους πολίτες, είπε ότι «οι αρνητές είναι 6- 7%. Οι υπόλοιποι που φτάνουν στο 35%- 37% είναι άνθρωποι προβληματισμένοι. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και αυτούς προσπαθούμε να πείσουμε επιστημονικά».
Σχετικά με την κατάσταση ΕΣΥ, τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται στις ΜΕΘ στην Κρήτη, που όπως σημείωσε, υπάρχει και μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων. «Η Κρήτη χρειάζεται κλίνες και νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και θα βοηθηθεί από άλλες περιοχές», επεσήμανε η κ. Παγώνη.