Αναγκαία η ενίσχυση λέει ο Λευτέρης Ζαρκάδας
Ξενοδοχεία κλειστά, ερημωμένα. Εκεί, όπου άλλοτε οι χώροι ήταν γεμάτοι από κόσμο, ταξιδιώτες αλλά και εργαζόμενους, τώρα υπάρχει ερημιά και αγωνία για την επόμενη ημέρα.
Η ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των ελληνικών ξενοδοχείων είναι πια ορατή καθώς είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να παραμείνει ισχυρός ο κλάδος, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα εξ αιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής αγοράς το 2020.
Σύμφωνα με την Ετήσια Έρευνα του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019.
Από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το 1ο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου. Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν.
Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019.
Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.
Ο Λευτέρης Ζαρκάδας εκ μέρους της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων μίλησε για την δυσκολία που υπάρχει στον κλάδο εξαιτίας της όλης κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Ζαρκάδας στάθηκε στο πλήγμα που έχει δεχτεί και η Ήπειρος από την πανδημία ξεκαθαρίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ξενοδοχειακός κλάδος.
Ερωτηθείς για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού με στόχο την ευκολότερη μετακίνηση από κράτος σε κράτος, ο κ. Ζαρκάδας συντάχτηκε λέγοντας ότι είναι ένας τρόπος αυτός για να μπορέσουν να επανέλθουν πολλές από τις τουριστικές δραστηριότητες.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ