Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών – ΠΑΣΕΒΙΠΕ και την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, διοργάνωσαν την Τετάρτη 23/09/2020 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, συνάντηση εργασίας, μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, θεσμικών εκπροσώπων των ΒΙΠΕ και εκπροσώπων των επιχειρήσεων, με θέμα: «Οι βιομηχανικές περιοχές ως μοχλός ανάπτυξης».
Στην εκδήλωση, που έγινε με φυσική παρουσία αλλά και με συμμετοχή από το διαδίκτυο, συντονιστής ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας – Έρευνας και Τεχνολογίας Φωκίωνας Ζαΐμης, ενώ εκπροσωπήθηκαν όλες οι μεγάλες περιοχές που διαθέτουν Βιομηχανικά Πάρκα.
Παρεμβάσεις έγιναν από τους Περιφερειάρχες Νεκτάριο Φαρμάκη (Δυτικής Ελλάδος), Γιώργο Πατούλη (Αττικής), Σταύρο Αρναουτάκη (Κρήτης), αντιπεριφερειάρχες, από εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας, τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον ΠΑΣΕΒΙΠΕ, τον ΣΕΒ, κ.ά.
Στην εκδήλωση έγινε μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα σε πολλές ΒΙΠΕ της χώρας και των παθογενειών που υπάρχουν, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις, για το πώς οραματίζονται οι θεσμικοί φορείς, την μετεξέλιξη των βιομηχανικών πάρκων μέχρι το 2050.
Από όλες τις πλευρές, εκφράστηκε ως καθολικό αίτημα, η ανάγκη δημιουργίας σε συντεταγμένη βάση, οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που θα ισχυροποιήσει την εγχώρια μεταποιητική βάση, παράλληλα με την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου προς την κατεύθυνση της αυτοδιαχείρισης ή ακόμη και την ελεύθερη επιλογή φορά διαχείρισης / παρόχου ανταποδοτικών υπηρεσιών, εναρμονισμένη με το κοινοτικό δίκαιο, με ισχυρό πλαίσιο ρυθμιστικού ελέγχου.
Ο ΠΑΣΕΒΙΠΕ που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ κ. Πέτρο Μαντά και τον δεύτερο αντιπρόεδρο κ. Πάρη Γραβουνιώτη, ως συντονιστικό όργανο των εγκατεστημένων επιχειρήσεων εντός των επιχειρηματικών πάρκων, παρουσίασε τα εκκρεμή ζητήματα, την πορεία του διαλόγου που γίνεται με την Πολιτεία και τις επισημάνσεις περί ανυπαρξίας ενδιαφέροντος από πλευράς ΕΤΒΑ – ΒΙΠΕ, για διάλογο και επίλυση προβλημάτων.
Ο Σύνδεσμος και οι άλλοι συμμετέχοντες, κατέθεσαν τις προτάσεις τους, για την μετεξέλιξη των ΒΙΠΕ μέχρι το 2050, από άποψη χωροταξική, συγκοινωνιακή και ενεργειακή. Συζητήθηκαν οι δυνατότητες και οι προοπτικές, δημιουργίας clusters και άλλων συνεργατικών σχημάτων μεταξύ επιχειρήσεων, προοπτική που θα απασχολήσει σίγουρα στο μέλλον τους αρμόδιους φορείς.
Επίσης, τέθηκε και το μείζον ζήτημα των κανονισμών λειτουργίας των ΒΙΠΕ, που σε πολλές περιπτώσεις, δεν συμβαδίζουν με τα συμφέροντα των εγκατεστημένων επιχειρήσεων, ενώ σε άλλες, τις επιβαρύνουν με υπέρογκα λειτουργικά κόστη, ελλείψει βασικών υποδομών.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης, προανήγγειλε μεταξύ άλλων, την εκπόνηση περιφερειακού σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη βιομηχανικών πάρκων στην Δ. Ελλάδα για την περίοδο 2020 -40.
O Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρθηκε στην απόφαση των εγκατεστημένων επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή διαχείρισης των κοινόχρηστων αναγκών τους.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης αναφέρθηκε στις 15 άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις που υπάρχουν στην Αττική, υπογραμμίζοντας ότι μέσα από ολοκληρωμένες μελέτες θα προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός τους, με έργα και υποδομές.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΒΙΠΕ Πέτρος Μαντάς, μετά το τέλος της εκδήλωσης σχολίασε τα εξής: «Πριν από έναν χρόνο, εγκαινιάσαμε μια θεσμική συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος. Σήμερα ήταν το ξεκίνημα μιας παρόμοιας συνεργασίας με την Κεντρική Ένωση Περιφερειών. Το επόμενο βήμα, στο οποίο όλες οι πλευρές δεσμεύθηκαν να βοηθήσουν, θα είναι η ενεργός παρουσία της Πολιτείας στα θέματα που της αναλογούν».