Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Καβάλα η 40ή Σύσκεψη για την Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο 8 και 9 Δεκεμβρίου στην Καβάλα η 40ή Σύσκεψη για την Υγεία, την Ασφάλεια και το Περιβάλλον στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου (Health, Safety, Environment – HSE), το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από μία επιχείρηση του τομέα και φέτος ήταν η σειρά της Energean.
Στη Σύσκεψη, συμμετείχαν περί τα 70 στελέχη από την δημόσια διοίκηση, ιδιωτικές επιχειρήσεις όπως η HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ), η Μότορ Όιλ και ο ΔΕΣΦΑ, οργανισμούς όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας και το Λιμεναρχείο Καβάλας. Οι εισηγήσεις και η γόνιμη συζήτηση είχαν ως επίκεντρο θέματα του κρίσιμου τομέα της Ασφάλειας, της Υγείας και του Περιβάλλοντος σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο που τον διέπει, τις βέλτιστες ενδεδειγμένες πολιτικές που εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις καθώς και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.
Τη Σύσκεψη χαιρέτισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης Χρήστος Γάκης.
Στην παρουσίασή της σχετικά με τις δραστηριότητες του ομίλου Energean στην Ελλάδα και την Ανατολική Μεσόγειο, η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Country Manager και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Energean στην Ελλάδα, επεσήμανε ότι ο τομέας HSE βρίσκεται στην καρδιά της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου. Τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της εφαρμογής των βέλτιστων πρακτικών σε όλες τις εκφάνσεις του αλλά και της έγκαιρης αδειοδότησης για την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδιασμών. Από την πλευρά του, ο Διευθυντής HSE του ομίλου Energean κ. Βασίλης Τσέτογλου εστίασε στις επιδόσεις που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της ύψους 2 δισεκ. δολαρίων επένδυσης για την κατασκευή του FPSO “Energean Power”, την εγκατάστασή του στο Ισραήλ και την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου. Κύριο χαρακτηριστικό, η απουσία οποιουδήποτε σοβαρού συμβάντος και η απώλεια μόλις 170 εργατοωρών λόγω ατυχημάτων σε ένα σύνολο περίπου 28 εκατ. εργατοωρών που χρειάστηκαν για το συγκεκριμένο project.
Παράδειγμα ασφαλούς λειτουργίας ο Πρίνος
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στη διάρκεια της Σύσκεψης, από αρκετούς ομιλητές εκθειάσθηκε η περίπτωση του Πρίνου ως παράδειγμα ασφαλούς λειτουργίας μιας βιομηχανικής εγκατάστασης στην καρδιά μιας περιοχής με έντονη τουριστική και αλιευτική δραστηριότητα.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση της Σύσκεψης, η οποία ολοκληρώθηκε με περιήγηση στις θαλάσσιες εξέδρες παραγωγής υδρογονανθράκων του Πρίνου, είχε ο Διευθυντής HSE της Energean στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Ταφανίδης.