Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ από το 2020 μέχρι το 2022 ο αριθμός των κτηνοτρόφων – παραγωγών γάλακτος μειώθηκε κατά 450 άτομα!
Αρκετά μειωμένος είναι ο αριθμός των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο, στην πορεία των τριών τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα και τα οποία αποδεικνύουν και επιβεβαιώνουν την συρρίκνωση του τομέα αυτού της πρωτογενούς παραγωγής και δραστηριότητας, που άλλοτε ήταν η ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας. Ο αριθμός των παραγωγών είναι σημαντικά μικρότερος από πέρυσι και κατά πολύ μικρότερος σε επίπεδο Ηπείρου και Ιωαννίνων αντίστοιχα σε σχέση με την αντίστοιχη εικόνα του 2020. Ως αναπόφευκτο αποτέλεσμα προκύπτουν και οι σημαντικά μικρότερες ποσότητες του παραγόμενου και εισκομιζόμενου γάλακτος στις γαλακτοβιομηχανίες με τις οποίες συνεργάζονται οι κτηνοτρόφοι.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΛΓΟ από το 2020 μέχρι το 2022 ο αριθμός των κτηνοτρόφων – παραγωγών γάλακτος μειώθηκε κατά 450 άτομα!
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση όπως αποτυπώνεται όχι μόνο στα στοιχεία, αλλά στην ίδια την πραγματικότητα, ο πρόεδρος της «Ένωσης Αγροτών» Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης τόνισε, ότι η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη το 2023, ειδικά στην περίπτωση που η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις πλέον που αντιμετωπίζει ο κόσμος της παραγωγής, μετά την εκτίναξη του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης στις τιμές των ζωοτροφών και στην ενέργεια.
«Η Πολιτεία όφειλε να έχει αντιδράσει γρηγορότερα στις πολλαπλές κρίσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στις ζωοτροφές αποτέλεσαν έναν πραγματικό σταθμό στην πορεία της πρωτογενούς παραγωγής, βυθίζοντας τους περισσότερους κτηνοτρόφους στην απογοήτευση και την απελπισία. Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποια μέτρα στήριξης, τα οποία όμως όπως είπαμε εξαρχής, δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος των αυξήσεων. Η εκτίμησή μας είναι, ότι το 2023 θα είναι ακόμη χειρότερο και ο αριθμός των κτηνοτρόφων θα μειωθεί περαιτέρω», ανέφερε ο κ. Λιούρης.
Καταλήγοντας, ο κ. Λιούρης επιβεβαίωσε και ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην παραγωγή και τη μεταποίηση στην κτηνοτροφία, λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού. «Λείπουν εργατικά χέρια σε πολύ μεγάλο βαθμό πλέον και γι’ αυτό λέμε, ότι εκείνο που χρειάζεται είναι μία συνολική μεταρρύθμιση του μοντέλου της πρωτογενούς παραγωγής στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Λιούρης.