Παραμένει το πρόβλημα στελέχωσης στο νοσοκομείο
Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για τη λειτουργία της ΜΕΘ covid δυναμικότητας τεσσάρων κλινών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, που εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη να δεχτεί ασθενείς το αργότερο στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.
Οι εργασίες διαμόρφωσης μίας ξεχωριστής αίθουσας με τέσσερις κλίνες ΜΕΘ, ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Χατζηκώστα Κων. Καλαμπόκας και εκτιμάται ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα νοσηλεύει ασθενείς covid-19. Το μείζον ζήτημα ωστόσο είναι η ενίσχυση του Χατζηκώστα με προσωπικό, καθώς πλην των τριών ιατρών που μετακινήθηκαν από τις ΤΟΜΥ για τη λειτουργία των κλινών covid, δεν έχουν γίνει άλλες προσθήκες.
«Ό,τι έχει γίνει, αναφέρεται στις δυνάμεις και το προσωπικό του νοσοκομείου Χατζηκώστα. Ούτε με χρηματοδότηση έχει ενισχυθεί το νοσοκομείο, ούτε και βλέπουμε κάποιον σχεδιασμό για να προετοιμαστούμε για ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας. Σε τεχνικό επίπεδο, είμαστε σχεδόν έτοιμοι και πιστεύουμε, ότι ως τις αρχές της εβδομάδας θα μπορούμε, να νοσηλεύσουμε ασθενείς στη ΜΕΘ. Λειτουργούμε όμως με ένα καθεστώς ιδιότυπης ανακύκλωσης του προσωπικού, με τη μετακίνησή του από άλλα τμήματα, κάτι που σημαίνει, ότι κάποιες άλλες λειτουργίες υποβαθμίζονται», σημείωσε ο κ. Καλαμπόκας.
Απειλή και για τους πάσχοντες από απλά νοσήματα ο κορεσμός
«Συναγερμό» για την πίεση που ασκείται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σημαίνουν οι ειδικοί, με την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ να κρίνεται άκρως ανησυχητική.
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, αν συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας θα πεθαίνει κόσμος με απλά νοσήματα, γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια σε νοσοκομεία για να νοσηλευτεί.
Όπως είπε χαρακτηριστικά «οι αριθμοί εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε πολύ μικρό χρόνο και γίνεται αντιληπτός κι ένας άλλος κίνδυνος. Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθούν με ασθενείς που πάσχουν από κορωναϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τον αριθμό νέων μολύνσεων, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως «δεν υπάρχει κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς».
«Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί», σημείωσε.
Η πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, τόνισε ότι είναι «ανησυχητικοί οι αριθμοί νεκρών και διασωληνωμένων», ενώ η διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, ανέφερε πως τα νοσοκομεία πιέζονται και οι συνθήκες ιδίως για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι δύσκολες, ενώ ως προς την κατάσταση που επικρατεί στο «Σωτηρία» είπε πως υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια σε κοινές κλίνες και κάποια στις μονάδες.
Σχετικά με το χρονικό διάστημα που παραμένουν συνήθως οι διασωληνωμένοι στις μονάδες εντατικής θεραπείας είπε ότι ο μέσος όρος είναι σίγουρα πάνω από μια εβδομάδα, γύρω στις 15 μέρες. Ενώ υπάρχουν και άνθρωποι που παραμένουν σε ΜΕΘ έως και 2-3 μήνες.