Συνεχίζονται από διάφορες πλευρές οι αντιδράσεις για τον δρόμο στον Γράμμο. Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Θα προχωρήσει ο έλεγχος των πράξεων του Περιφερειάρχη Ηπείρου;» κατέθεσε την Τρίτη η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Όλγα Γεροβασίλη, την οποία συνυπογράφουν οι αρμόδιοι τομεάρχες, Γιώτα Πούλου και Μίλτος Ζαμπάρας καθώς και ο βουλευτής Πρέβεζας, Κώστας Μπάρκας.
Συγκεκριμένα, η κυρία Γεροβασίλη θέτει τα εξής ερωτήματα: “1. Έχει ζητηθεί αρμοδίως από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου ο έλεγχος των πράξεων της Περιφέρειάς του του τελευταίου διαστήματος, όπως ο ίδιος δήλωσε, και ιδίως αυτές που αφορούν στις απευθείας αναθέσεις; 2. Έχουν ζητήσει και αναθέσει στα αρμόδια όργανα και στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου τη διενέργεια σχετικού ελέγχου και αν ναι, πότε αναμένεται το σχετικό πόρισμα; 3.Το φερόμενο έργο «Αποκατάσταση βατότητας από μνημείο Γκέσου έως όρια νομού στο Γράμμο», το οποίο, ωστόσο, αφορά σε διάνοιξη νέου δρόμου, έχει αδειοδοτηθεί από την αρμόδια αρχαιολογική και δασική υπηρεσία; Έχει συνταχθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεδομένου ότι βρίσκεται εντός περιοχής Natura; 4. Συνολικά, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ή σκοπεύουν να προβούν για τον έλεγχο των πράξεων που αναφέρονται στα επίμαχα δημοσιεύματα;”.
Στο μεταξύ, κινητοποίηση διοργάνωσε την Κυριακή η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ στην Αετομηλίτσα, «μπαίνοντας μπροστά στην υπεράσπιση του Γράμμου ενάντια στις καταστροφικές παρεμβάσεις με τη διάνοιξη δρόμου», όπως αναφέρει.
Επίσης οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Καλλιστώ σε κοινή ανακοίνωση τους επισημαίνουν ότι το ορεινό συγκρότημα Γράμμου – Αρενών είναι ο χώρος της πιο εκτεταμένης και αδιάσπαστης εξάπλωσης αλπικών και υποαλπικών οικοσυστημάτων στην Ελλάδα. Επίσης σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη περιοχή στην οποία εκτελούνται χωματουργικές εργασίες «αποτελεί σημαντικό ενδιαίτημα για το αγριόγιδο, την αρκούδα και άλλα προστατευόμενα είδη» ενώ στην ορνιθοπανίδα της περιοχής περιλαμβάνεται ο χρυσαετός και άλλα αρπακτικά και μικρά πουλιά της αλπικής ζώνης.
Τέλος επισημαίνουν ότι «ο Γράμμος θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχει κηρυχθεί Εθνικό Πάρκο» καθώς έχει όλες τις προϋποθέσεις, και να διαχειρίζεται αντιστοίχως.
Οι Ορειβατικοί Σύλλογοι
Την περασμένη Κυριακή αντιπροσωπείες του Ορειβατικού Συλλόγου Ιωαννίνων και άλλων Ορειβατικών Συλλόγων της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας (Κόνιτσας, Πρέβεζας, Άρτας, Κοζάνης, Βελβεντού, Βοΐου, και Καστοριάς) πραγματοποίησαν συμβολική ανάβαση διαμαρτυρίας στο Γράμμο «ενάντια στην αδικαιολόγητη, αυθαίρετη αλλά και παράνομη διάνοιξη δρόμου σε υψόμετρο 2200m, χωρίς άδεια από το ΟΦΥΠΕΚΑ και χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων», όπως αναφέρουν.
Οι ορειβάτες συγκεντρώθηκαν στο χωριό Αετομηλίτσα όπου βρέθηκαν και άλλοι Σύλλογοι και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις διαμαρτυρόμενοι για την καταστροφή η οποία συντελείται στο ιστορικό βουνό και πραγματοποίησαν ανάβαση αυτοψίας στις κορυφές Κιάφα (2398m) και Περήφανο (2446m) όπως αναφέρεται και προστίθεται ότι «η εικόνα που αντίκρισαν ήταν τραγική αφού διαπιστώθηκε ότι το πλήρως σηματοδοτημένο παλιό ορειβατικό μονοπάτι έχει πλέον καταστραφεί με τη διάνοιξη δρόμου, ο οποίος δεν υπήρχε, από ερπυστριοφόρα σκαπτικά μηχανήματα πλάτους τουλάχιστον 5 μέτρων. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες οι οποίες είναι αντίθετες με όλους τους Ευρωπαϊκούς Νόμους για τις περιοχές Natura και Ορειβατικός Σύλλογος Ιωαννίνων θα συνεχίσει τον αγώνα για την προστασία της ανυπεράσπιστης φύσης στο Γράμμο προς κάθε κατεύθυνση».