Προχωρούν κανονικά οι εμβολιασμοί στη χώρα, εκτός κι αν προκύψουν νέα δεδομένα
Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα, όπως αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη συνεδρίασή της την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί.
Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της από τις 11/3/2021.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συνιστά ψυχραιμία. «Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι», τόνισε μιλώντας στον Σκάι και εξήγησε ότι μέχρι να πει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων κάτι διαφορετικό, συνεχίζουμε να εμβολιαζόμαστε κανονικά.
«Εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει πει η Ευρώπη. Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον ΕΜΑ. Αυτός δίνει αδειοδοτήσεις, εμείς ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του», είπε ο υπουργός Υγείας.
«Στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά» σημείωσε ο υπουργός Υγείας. «Δεν αναστέλλονται εμβολιασμοί, εμβολιαζόμαστε με όλα τα εγκεκριμένα εμβόλια από τον ΕΜΑ μέχρι να πει κάτι άλλο. Συνιστώ ψυχραιμία, προσοχή» τόνισε.
Σημειώνεται πως στην Ευρώπη μια σειρά χωρών ανέστειλαν προσωρινά, και για προληπτικούς λόγους, τη χορήγηση του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας.
Απαιτείται μελέτη
Μιλώντας στο ITV, η Μαρία Κωνσταντή, καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τόνισε, πως απαιτείται μελέτη για να διαπιστωθεί εάν τα περιστατικά που αναφέρονται οφείλονται στο εμβόλιο ή όχι, όπως και αν οι πολίτες που εμφάνισαν τις παρενέργειες είχαν άλλα νοσήματα. Έτσι, έκανε λόγο για μία στατιστική παρατήρηση ανάλογων περιστατικών, τα οποία δεν είναι πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα, με δεδομένο, ότι στις χώρες μέλη της Ε.Ε έχουν ήδη χορηγηθεί 5 εκατομμύρια εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας και τα επεισόδια αυτά δεν είναι πάνω από τα φυσιολογικά όρια.
«Προφανώς, θα πρέπει να μελετηθούν οι φάκελοι των ασθενών αυτών για να διαπιστωθεί εάν οι παρενέργειες που εμφάνισαν, οφείλονται μόνο στο εμβόλιο ή σε άλλες παραμέτρους. Η αίσθηση που υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα, είναι πως δε συνδέονται με το εμβόλιο, αλλά κάποιες χώρες έχουν σταματήσει τη χορήγηση του εμβολίου για προληπτικούς λόγους», σημείωσε.
Απευθυνόμενη στους πολίτες πάντως κατανόησε μεν την ανησυχία τους, πλην όμως απηύθυνε έκκληση ώστε να ακούν και να ενημερώνονται από τους επιστήμονες. «Διαβάζουμε τρομακτικά πράγματα στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, που τα ακούει ή τα διαβάζει ο κόσμος και τρομοκρατείται. Το εμβόλιο είναι ευλογία και χωρίς αυτό, δε θα ξεφύγουμε από την πανδημία. Κάθε εμβόλιο και κάθε φάρμακο έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως ποιος ασχολείται γα παράδειγμα με τις παρενέργειες του αντιγριπικού εμβολίου, που κάνουμε κάθε χρόνο;», αναρωτήθηκε.
Μικρός ο αντίκτυπος στα Γιάννενα
Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία των εμβολιασμών συνεχίζεται κανονικά στα τρία εμβολιαστικά κέντρα των Ιωαννίνων, στα δύο νοσοκομεία και στο Κέντρο Υγείας, με έναν πολύ μικρό αριθμό ακυρώσεων του εμβολίου να καταγράφεται στο ΠΓΝΙ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΠΓΝΙ Γ. Φλούδα.
«Δε θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία να σχολιάσουμε έναν οικονομικό πόλεμο που κρύβεται πίσω από τα εμβόλια και να ενισχύσουμε και εμείς την παραπληροφόρηση που υπάρχει. Στο ΠΓΝΙ έχουν γίνει 13.000 εμβολιασμοί συνολικά από τα δύο εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας και κανένα σοβαρό περιστατικό παρενέργειας δεν καταγράφηκε. Παρόλα αυτά, και ένα σκιαγραφικό να χορηγήσουμε σε κάποιον, είναι πιθανό, στατιστικά και μόνο, να υπάρξει κάποια παρενέργεια», τόνισε ο κ. Φλούδας.
Εμβολιασμό των φοιτητών ζητά και η ΕΙΝΗ
Παρέμβαση για τον εμβολιασμό των φοιτητών του 6ου έτους της Ιατρικής των Ιωαννίνων κάνει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Ηπείρου, καθώς οι φοιτητές έχουν επιστρέψει στις κλινικές αλλά χωρίς να έχουν εμβολιαστεί, όπως οι υπόλοιποι υγειονομικοί, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
«Η εκ νέου ακύρωση όλων των ραντεβού εμβολιασμών φοιτητών του 6ου έτους, αποδεικνύει πως η προστασία της υγείας τους, των συναδέλφων υγειονομικών και των ασθενών, αλλά και η διεξαγωγή του κλινικού εκπαιδευτικού έργου με ασφάλεια εντός και εκτός κλινικών δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τους τοπικούς αρμόδιους υγειονομικούς φορείς. Η συντριπτική πλειοψηφία των 6ετών φοιτητών είχε δηλώσει ρητά εδώ και μήνες την βούληση να εμβολιαστεί, ωστόσο 2,5 μήνες μετά μένουν ακόμα στον αέρα.
Ως ΕΙΝΗ βρισκόμαστε στο πλευρό του συλλόγου φοιτητών της Ιατρικής, που μέσα από την τεκμηριωμένη και οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση ανέδειξε την ανάγκη εμβολιασμού των φοιτητών που ασκούνται στις κλινικές. Σε προτεραιότητα μαζί με τους υγειονομικούς, για την προστασία της υγείας τόσο των ιδίων όσο και των ασθενών που νοσηλεύονται στο ΠΓΝΙ.
Απευθύνουμε αιτήματα προς το Τμήμα της Ιατρικής και την Επιτροπή Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή τον άμεσο εμβολιασμό των φοιτητών Ιατρικής που βρίσκονται στα κλινικά έτη.
Θεωρούμε απαράδεκτο τα Γιάννενα να βρίσκονται στο κόκκινο και να μην ακολουθούνται οι λογικές πρακτικές που προστατεύουν τη δημόσια υγεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΙΝΗ.