Το πρώτο βήμα για να μη καταργηθεί το Στρατοδικείο- Ναυτοδικείο- Αεροδικείο Ιωαννίνων έγινε και θα συνεχιστεί η λειτουργία του για έναν ακόμη χρόνο ενώ θα δοθεί μάχη, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα, για να καταργηθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο παραμονές των εκλογών είχε αποφασιστεί η αναστολή της λειτουργίας του.
Σύμφωνα με την κα. Νάκα αλλά και τα υπομνήματα που είχαν κατατεθεί από διάφορους φορείς, το Στρατοδικείο εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους στρατιωτικούς και εν γένει τους πολίτες της Βορειοδυτικής Ελλάδος.
Η κατάργησή του που επιχειρήθηκε εν μια νυκτί κυριολεκτικά, δεν θα είχε καμία εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, ενώ αντίθετα το συνολικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο της διατήρησής του. «Ευελπιστούμε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας να αντιληφθεί τη σημασία που έχουν όλα αυτά και να καταργήσει η να αναστείλει οριστικά την ισχύ του 43/2019 Π.Δ.».
«Δεν εφησυχάζουμε μέχρι να καταργηθεί οριστικά» κατέληξε η κα. Νάκα.
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, η κατάργηση του στρατοδικείου – αεροδικείου – ναυτοδικείου Ιωαννίνων αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά με ΦΕΚ στις 23 Μαΐου, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Για να αποτραπεί η εξέλιξη αυτή, διάφοροι φορείς της περιοχής, όπως είναι ο Δικηγορικός Σύλλογος και η Περιφέρεια Ηπείρου, είχαν διεκδικήσει με κινητοποιήσεις την ανάκληση της απόφασης. Η πρώτη θετική εξέλιξη ήρθε μέσα από τις δηλώσεις της κας. Νάκα, καθώς το Στρατοδικείο θα συνεχίσει να λειτουργεί και για τον επόμενο χρόνο.
Ένας απαραίτητος Κώδικάς για όλους τους πολίτες
Η πρόταση συνεργασίας που απηύθυναν στο Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων οι δύο Συμπαραστάτες, δήμου και Περιφέρειας έτυχε ανταπόκρισης και είχε σαν αποτέλεσμα να εκδοθεί ο Κώδικας Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Πρόκειται για ένα μικρό χρήσιμο οδηγό που κάθε πολίτης μπορεί να έχει και να τον συμβουλεύεται για θέματα που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τη φορολογία, την κοινωνική ασφάλιση, τις φοροελαφρύνεις και πολλά άλλα ζητήματα.
Η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κα. Μαρία Νάκα στον πρόλογο της έκδοσης αναφέρεται στο πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός του Συμπαραστάτη στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης ενώ υπογραμμίζει πόσο σημαντικό είναι οι θέσεις αυτές να στελεχώνονται από νομικούς που μπορούν μέσα από αυτό το θεσμό να βοηθήσουν το κοινωνικό σύνολο με τις νομικές τους γνώσεις.
«Η μέχρι σήμερα μικρή εμπειρία δεικνύει με βεβαιότητα ότι το πάγιο αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων είναι θεμιτό και εύλογο υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ειδικώς προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι σημερινοί συνεργάτες, συμπαραστάτες – διαμεσολαβητές της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών, ως νομικοί, δύνανται, να ανταποκριθούν στη βαθύτερη αποστολή που επεδίωκε ο Νομοθέτης, ήτοι την υιοθέτηση των νόμιμων αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών, για να αποτρέπονται και να προλαμβάνονται φαινόμενα κακοδιοίκησης και με τη διαμεσολάβησή του, οι πολίτες να έχουν εξοικονόμηση χρόνου και χρήματος, να αποφεύγουν την ταλαιπωρία, καθώς και τις πολυδάπανες δικαστικές προσφυγές».
Η κα. Νάκα αναφέρθηκε και στην πολυνομία που υπάρχει μιας και κάθε κυβέρνηση προχωρά σε νέους νόμους και αυτό δημιουργεί πλήθος προβλημάτων. Όσο για το εάν θα χρειάζεται ο Κώδικας επικαιροποίηση, δεν το απέκλεισε, ευχόμενη ωστόσο βασικά θέματα να μην αλλάξουν εντελώς.
Επιμελητές της έκδοσης είναι οι δικηγόροι Ιωαννίνων: Ελένη Ακονίδου, Ελένη Κούτμου, Χάρης Λαζάνης, Κυριακή Μαργαρίτη, Κωνσταντίνα Πριμηκύρη, Μαρία Τσιόγκα, Κώστας Τσουμάνης και Χαρίκλεια Κιτσιλή.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ