Για τα μέτρα πρόληψης και βιοασφάλειας ενημερώθηκαν δεκάδες κυνηγοί, αλλά και άλλοι ενδιαφερόμενοι, από εξειδικευμένους κτηνιάτρους στην εσπερίδα που διοργάνωσε το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου και η Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου με θέμα την αφρικανική πανώλη των χοίρων.
Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία κρούσματα της νόσου εντοπίζονται λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, κάτι που έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό για τις υγειονομικές και λοιπές αρμόδιες αρχές της Ελλάδας, που έχουν ξεκινήσει έναν μαραθώνιο ενημέρωσης για όσους δύναται να έρθουν σε επαφή με αγριόχοιρους, όπως είναι οι κυνηγοί.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, αυτό που επισημάνθηκε από τους κτηνιάτρους – ομιλητές ήταν κυρίως τα μέτρα πρόληψης που μπορούν και πρέπει να λαμβάνουν οι κυνηγοί για την απομάκρυνση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.
Η αφρικανική πανώλη δεν έχει ακόμη εντοπιστεί στην Ελλάδα, όμως όπως τόνισε η Χρυσάνθη Καραπέτσου από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής το μεγάλο στοίχημα για όλους είναι να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση από τη στιγμή που θα εντοπιστεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα.
Αυτό δε σημαίνει ότι είναι βέβαιο πως θα εντοπιστεί, αλλά με την εξέλιξη των κρουσμάτων φαίνεται δύσκολο να αποφευχθεί.
Σε μία τέτοια περίπτωση, οι περιοχές που θα πληγούν θα αντιμετωπίσουν τεράστιο ζήτημα και στην χοιροτροφία, αλλά και στην άσκηση της θήρας, καθώς λαμβάνονται μέτρα για την απαγόρευσή της.
Όπως ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Νικ. Παπαγρηγορίου το 70% των μελών της κυνηγετικής οικογένειας στη χώρα ασχολείται με το κυνήγι του αγριόχοιρου και μία πιθανή απαγόρευση, θα σημάνει μία έκτακτη και εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και για την δραστηριότητα αλλά και για τις κυνηγετικές οργανώσεις.
Ο κ. Παπαγρηγορίου σημείωσε ωστόσο πως οι κυνηγετικές οργανώσεις με την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή και τις ομάδες δίωξης που έχουν συγκροτηθεί ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή, ωστόσο διαπιστώνονται σοβαρά προβλήματα στη συνεργασία μεταξύ συναρμόδιων υπηρεσιών.
Ενημερωτικά στοιχεία και συμβουλές
Κατά τη διάρκεια της εσπερίδας παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου στους αγριόχοιρους μέσα από την άμεση επαφή με μολυσμένο ζώο, μέσω της διατροφής με αποφάγια μολυσμένων ζώων, μέσω μολυσμένων εδαφών, οχημάτων και εργαλείων, αλλά κυρίως μέσω του αίματος των μολυσμένων χοίρων.
Αυτός είναι και ο λόγος που η εκδήλωση επικεντρώθηκε στον τρόπο άσκησης της θήρας και κυρίως στη διαχείριση των θηραμάτων, κατά την εκδορά και αφαίρεση των σπλάχνων τους.
Ο ιός επιζεί μέχρι 11 ημέρες στα κόπρανα σε 20 βαθμούς, μέχρι 70 ημέρες στο αίμα σε ξύλο, μέχρι 18 μήνες στο αίμα σε θερμοκρασία 4 βαθμών, από τρεις έως πέντε εβδομάδες στα πτώματα που αποσυντίθενται, για πολλούς μήνες στα αλλαντικά που δεν έχουν θερμανθεί σε θερμοκρασία άνω των 70 βαθμών και για πάντα στο κατεψυγμένο κρέας.
Αντιθέτως, καταστρέφεται με την θέρμανση του κρέατος στους 70 βαθμούς και πολύ εύκολα με τη χρήση απολυμαντικών, όπως χλωρίνη, καυστική σόδα και ιοκτόνα απολυμαντικά.
Παρών στην εκδήλωση και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, που τόνισε ότι αντίστοιχες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στις άλλες ΠΕ της Ηπείρου.