- Σε ετοιμότητα Κτηνιατρική Υπηρεσία, Δασαρχείο και Ε’ KOH
Επί ποδός για την αντιμετώπιση της αφρικανικής πανώλης του χοίρου βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας, εκτιμώντας ότι είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί η νόσος και στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι το κρούσμα στην Βουλγαρία απείχε μόλις 13 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ακόμη η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Εσθονία, το Βέλγιο και η Ιταλία.
Η χοιροτροφία στη Βουλγαρία βιώνει δύσκολες μέρες, με τον υφυπουργό Γεωργίας να παραδέχεται από την προηγούμενη εβδομάδα την αδυναμία της χώρας να περιορίσει την εξάπλωση της νόσου και τους εκπροσώπους της βιομηχανίας να νιώθουν ότι απειλείται ολόκληρο το χοιροτροφικό κεφάλαιο με αφανισμό, επιφέροντας ζημιές δισεκατομμυρίων.
Με τη νόσο να καραδοκεί προ των πυλών και την ανησυχία να κυριεύει τους παραγωγούς εγχώρια, στην άμεση λήψη μέτρων προχώρησε και η Ελλάδα, από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα, με απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων χοιρινού κρέατος από τη γειτονική Βουλγαρία, όπως αναφέρει το βουλγαρικό Novinite. Από την πλευρά του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προκηρύξει την άμεση πρόσληψη 46 κτηνιάτρων από τους οποίους οι δύο πρόκειται να τοποθετηθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Το πρωί της Τρίτης στην Κτηνιατρική Υπηρεσία πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση παρουσία εκπροσώπων του Δασαρχείου Ιωαννίνων, της Ε’ ΚΟΗ και των Κυνηγετικών Συλλόγων της περιοχής.
Στο περιεχόμενο αυτής της σύσκεψης αναφέρθηκε η κτηνίατρος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου Χρυσάνθη Καραπέτσου που τόνισε ότι εάν η νόσος εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή, αυτό συνεπάγεται άμεση απαγόρευση της άσκησης θήρας, κυρίως όμως ένα τεράστιο πλήγμα για την τοπική οικονομία.
Η νόσος άλλωστε μεταδίδεται πολύ εύκολα και στους οικόσιτους χοίρους και η διαδικασία μετά την επιβεβαίωσή της σε μία χοιροτροφική μονάδα είναι η υποχρεωτική θανάτωση των ζώων. Κύριο χαρακτηριστικό της νόσου είναι η πολύ εύκολη μετάδοσή της και η επιβίωση, λόγω της ανθεκτικότητά της για μεγάλο διάστημα στο περιβάλλον και στα πτώματα των αγριόχοιρων. Από την άλλη όμως η νόσος όπως εξήγησε η κα. Καραπέτσου, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, που θα πρέπει ωστόσο να γνωρίζει μέτρα αναγνώρισης της νόσου και να ειδοποιεί για τυχόν ύποπτα συμπτώματα τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Σε επιφυλακή κυνηγοί και κτηνοτρόφοι
Κατά τη διάρκεια της άσκησης θήρας οι κυνηγοί θα πρέπει να προσέχουν για τυχόν ανεύρεση άρρωστων ή νεκρών ζώων, για ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό νεκρών ή τραυματισμένων ζώων στα οδικά δίκτυα, ασυνήθιστη συμπεριφορά τους, όπως η υπνηλία ή η μειωμένη αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσματα.
Η νόσος μπορεί μακροσκοπικά να αναγνωριστεί από αιμορραγίες σε διάφορα όργανα, ερυθρότητα του δέρματος, του ρύγχους και των αυτιών, διάρροιες, διογκωμένο σπλήνα και ήπαρ.
Καθοριστικής βέβαια σημασίας είναι τα μέτρα πρόληψης κατά το κυνήγι που περιλαμβάνουν περιορισμό του χώρου αφαίρεσης των σπλάχνων, σωστή διαχείριση του θηράματος και υποχρεωτική χλωρίωση των υπολειμμάτων της εκδοράς και των εντοσθίων πριν την απόρριψή τους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κα Καραπέτσου στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες χοιροτροφικών μονάδων, που περιλαμβάνουν: Απαγόρευση σίτισης με υπολείμματα τροφίμων και οικιακά απορρίμματα. Αποφυγή επαφής με ζώα άλλων εκμεταλλεύσεων, απομόνωση ασθενών ζώων, αγορά χοίρων με συνοδεία υγειονομικού πιστοποιητικού.
Ο άνθρωπος μπορεί να μεταφέρει τη νόσο στα ρούχα, τα χέρια ή τα υποδήματα και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχουν σημεία απολύμανσης στις εισόδους και εξόδους της μονάδας.
Απαραίτητη επίσης θεωρείται η απολύμανση τόσο των υποδημάτων όσο και των ελαστικών των αυτοκινήτων.
«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο αλλά ότι μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά σε μία περιοχή», σημείωσε η κα Καραπέτσου.
Προχωρά η πρόσληψη των κτηνιάτρων
Δημοσιεύθηκε, όπως ορίζει ο νόμος, η προκήρυξη για την άμεση πρόσληψη και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, 46 κτηνιάτρων με σκοπό την πρόληψη εισόδου στη χώρα της Αφρικανικής Πανώλους των Χοίρων και τον έλεγχο του νοσήματος σε περίπτωση εξάπλωσής του.
Σύμφωνα με την προκήρυξη οι ενδιαφερόμενοι καλούνται το αργότερο μέχρι την Παρασκευή (23/8/2019) να καταθέσουν τις αιτήσεις τους με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τους είτε απευθείας στη Διεύθυνση Διοίκησης Ανθρωπίνου Δυναμικού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Αχαρνών 2) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις διευθύνσεις [email protected] και [email protected].
Το υπόδειγμα της αίτησης – υπεύθυνης δήλωσης βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική διάταξη, η οποία αφορά στην πρόσληψη 46 Κτηνιάτρων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, για ένα έτος, «για την αντιμετώπιση εκτάκτων ή απρόβλεπτων κινδύνων που σχετίζονται με την προστασία της αγροτικής, κτηνοτροφικής και αλιευτικής παραγωγής, την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας», είχε ψηφιστεί από τη Βουλή, την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019.