Ας προσπαθήσει ο καθένας μας να πείσει ακόμα άλλον έναν να εμβολιαστεί, ώστε αυτή η πανδημία να γίνει σύντομα παρελθόν, τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου επισημαίνοντας για μία ακόμη φορά ότι το εργαστήριο των μεταλλάξεων δεν είναι οι εμβολιασμένοι αλλά οι ανεμβολίαστοι.
Μιλώντας για τους εφήβους από 15 έως 17 ετών, για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει πλατφόρμα για τα ραντεβού -έχουν κλειστεί πάνω από 20.000 όπως τόνισε ο κύριος Θεμιστοκλέους- είπε ότι σ’ αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται και οι έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα.
Μάλιστα αναφέρθηκε σε μία αμερικανική μελέτη στην οποία παρακολουθήθηκαν 204 έφηβοι για δύο μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι νόσησαν και νοσηλεύτηκαν για τον κορωναϊό. Από αυτούς το 70,6% ήταν έφηβοι με υποκείμενο νόσημα και το 36% έπασχαν από παχυσαρκία η οποία θεωρείται υποκείμενο νόσημα όσον αφορά τον κορωναϊό.
Μάλιστα σημειώνεται ότι στη χώρα μας το 25% των εφήβων είναι παχύσαρκοι, επισήμανε η κ. Θεοδωρίδου η οποία τόνισε πως «η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, καθώς ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως όργανο που παράγει πλήθος ουσιών και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και το μεταβολισμό».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τους εμβολιασμούς στις ηλικίες 12 ως 15 ετών – τα οποία ήδη εμβολιάζονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά – η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι «η πλειονότητα των χωρών έχει προτάξει των εμβολιασμών στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή στα παιδιά που ζουν με ευάλωτα άτομα καθώς αυτά τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύσουμε και για να προστατέψουν τους γύρω τους».
Σε άλλη ερώτηση που αφορούσε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης εμβολίου είπε ότι αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, κυρίως τους ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι θα πρέπει να λάβουν μία επαναληπτική δόση του εμβολίου. Όμως εξήγησε, το θέμα της τρίτης δόσης θα τεθεί μετά το Σεπτέμβριο.
Σε ακόμη μία ερώτηση που αφορούσε το ποσοστό των εμβολιασμένων οι οποίοι ασθενούν και νοσηλεύονται, η Μ. Θεοδωρίδου απάντησε ότι οι ασθενείς που εισάγονται σε ΜΕΘ σε ποσοστό πάνω από 90% είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο παρατήρησε ότι υπάρχει πιθανότητα κάποιοι που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις να νοσήσουν, όμως νοσούν ελαφρά και σπάνια μπαίνουν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Όπως είπε η ίδια πρόκειται συνήθως για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.
Μεγάλο μέρος της ενημέρωσής της, αφιέρωσε η κυρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα στην Ιερά Σύνοδο, τονίζοντας ότι «ο ρόλος των λειτουργών της εκκλησίας θα δώσει μία ώθηση ώστε να υποχωρήσουν οι φόβοι των πιστών και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό». Απαντώντας στο ερώτημά αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια που προέκυψαν μετά από την χρήση εμβρυικών κυττάρων, από κυήσεις που διεκόπησαν, η κυρία Θεοδωρίδου έκανε ξεκάθαρο ότι «κανένα από τα εμβόλια δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα, επομένως δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής».
«Η βοήθεια της Εκκλησίας είναι σημαντική για την άρση των δισταγμών», ανέφερε. «Ο πράος λόγος των εκπροσώπων της Εκκλησίας θα είναι πιο πειστικός από το στεγνό λόγο των επιστημόνων», τόνισε η καθηγήτρια.
Απαντώντας στο ερώτημα για το αν είναι πειραματικά τα εμβόλια, εξήγησε ότι έχουν χορηγηθεί σε χιλιάδες εθελοντές και έχουν ελεγχθεί αυστηρά για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.
Τέλος, μιλώντας για την τεκνοποίηση, σημείωσε ότι ο εμβολιασμός δεν είναι βλαπτικός κατά την περίοδο που το ζευγάρι προσπαθεί να τεκνοποιήσει, αλλά ούτε και κατά την κύηση ή το θηλασμό.
Ξεκινούν οι κατ’ οίκον εμβολιασμοί
Στο μεταξύ, ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό. Οι γιατροί θα μπορούν να δηλώσουν τους ασθενείς – πολίτες, οι οποίοι έχουν δυσκολίες μετάβασης στα εμβολιαστικά κέντρα και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Η πιστοποίηση μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε γιατρό του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Ο εμβολιασμός κατ’ οίκον θα πραγματοποιηθεί είτε από ιδιώτη γιατρό είτε από κινητά συνεργεία της επιχείρησης “Ελευθερία”, με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Όταν κάποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Πρόσθεσε ότι η ένταξη ιδιωτών γιατρών στο πρόγραμμα συνεχίζεται κανονικά και απεύθυνε εκ νέου κάλεσμα έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότεροι στο πρόγραμμα.
Επίσης, από σήμερα πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα εμβόλια αυθημερόν.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 20.000 έφηβοι. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 9. 780.000 εμβολιασμοί και περισσότεροι από 5. 450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 52% του γενικού πληθυσμού και στο 61% του ενήλικου πληθυσμού.
Επίσης, περισσότεροι από 4. 626.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 44% στο γενικό πληθυσμό και 52% στον ενήλικο πληθυσμό.
Τα κρούσματα
Τέλος, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη Δευτέρα 1.834 νέα κρούσματα, έπειτα από 38.547 τεστ, ενώ νέα αύξηση σημειώθηκε στις εισαγωγές με 141 (+6.82%), τη στιγμή που δόθηκαν 44 εξιτήρια. Παράλληλα, σημειώθηκαν 8 θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τον κορωναϊό, να φτάνει τους 12.858. Τέλος, οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ανέρχονται σε 123.
Αναλυτικά η ανακοίνωση: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.834, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 459.146 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 141 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.360 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.858 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 123 (61.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 89.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.760 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 141 (ημερήσια μεταβολή +6.82%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 117 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Ως προς τη γεωγραφική κατανομή, στην Αττική βρίσκονται τα 720 από τα 1.834 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ενώ στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 123 κρούσματα. Στην Ήπειρο εντοπίστηκαν 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας και ένα κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας.