Διαψεύδει τις φήμες για παρέμβαση και πιέσεις το υπ. Παιδείας
Και την Τετάρτη, για τρίτη ημέρα, συνεχίστηκε η κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από φοιτητές, στο πλαίσιο των αντιδράσεων έναντι των αλλαγών που προωθούνται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και ως αντίδραση στη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ την περασμένη εβδομάδα.
Παράλληλα, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Αλμπάνης κλήθηκε να καταθέσει από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται για την κατάληψη.
Σε κάθε περίπτωση, οι πρυτανικές αρχές εξέφρασαν με το ψήφισμά τους την Τρίτη την προκαταβολική αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο παρέμβασης της αστυνομίας για λήξη της κατάληψης, ενώ στο κτήριο της Πρυτανείας δεν έχουν προκληθεί φθορές ούτε έχει απειληθεί η σωματική ακεραιότητα ατόμων της διοίκησης ή εργαζόμενων.
Στο πλευρό των φοιτητών και στα δίκαια όπως τα χαρακτηρίζει αιτήματά τους, τάσσεται με ανακοίνωσή του και ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο ITV η πρόεδρος του Συλλόγου Μαρία Πουρνάρη, στην κρίσιμη αυτή χρονική συγκυρία, που το δημόσιο πανεπιστήμιο συκοφαντείται και πληγώνεται από την επίθεση της κυβέρνησης και των πολιτικών της, τα μέλη ΔΕΠ ενώνουν τη φωνή τους με τους φοιτητές, το Πρυτανικό Συμβούλιο και τη Σύγκλητο. «Η συνεννόηση με τους φοιτητές είναι υποδειγματική και η απόπειρα διαλόγου μαζί τους έχει αποφέρει αποτελέσματα. Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να κάνουν κατάληψη και δε θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι χωρίς φοιτητές δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο.
Ως Σύλλογος αντιστεκόμαστε στη λογική ενός πανεπιστημίου της αστυνομοκρατίας κα της επιτήρησης και υπερασπιζόμαστε το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο», ανέφερε αρχικά.
«Παράλληλα, τασσόμαστε υπέρ της άμεσης προετοιμασίας και διασφάλισης όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων και υγειονομικών μέτρων, για να έχουμε ξανά το Πανεπιστήμιό μας ανοικτό στη μόρφωση και τη γνώση, τη διά ζώσης διδασκαλία και την έρευνα, σε κλίμα ακαδημαϊκής ειρήνης, ελευθερίας, συνεργασίας και δημοκρατίας», αναφέρεται στο ψήφισμα του Συλλόγου ΔΕΠ.
Τέλος, η κα Πουρνάρη τόνισε, ότι τα γεγονότα των περασμένων ημερών στο ΑΠΘ με την ακραία παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, προκαλούν έντονο προβληματισμό. «Το περιεχόμενο του ίδιου του νομοσχεδίου είναι αυτό που μας ανησυχεί και το οποίο οδήγησε στην ακραία παραβίαση του ασύλου στο ΑΠΘ, όπου όλοι είδαμε τις γνωστές εικόνες βίας. Δεν είναι δυνατό σε ένα χώρο παραγωγής ιδεών, γνώσης και έρευνας, να γίνεται μία τέτοια αστυνομική επιχείρηση, που να καταλήγει σε ξύλο των φοιτητών και σε συλλήψεις», κατέληξε.
Διαψεύδει τα περί παρέμβασης το υπ. Παιδείας
Στο μεταξύ, το υπ. Παιδείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει τη φήμη ότι η υπ. Παιδείας Νίκη Κεραμέως άσκησε πιέσεις στους πρυτάνεις, ώστε να λήξουν οι καταλήξεις.
«Η Υπουργός επικοινώνησε την Δευτέρα τηλεφωνικώς με τους Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπως συστηματικά κάνει με όλους τους επικεφαλής των Πανεπιστημίων ως οφείλει, δεδομένου ότι το Υπουργείο εποπτεύει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Η επικοινωνία έγινε προκειμένου να ενημερωθεί η Κυβέρνηση από τα αρμόδια όργανα -και όχι από δημοσιεύματα- σχετικά με φερόμενες δράσεις που εμπόδιζαν την εύρυθμη λειτουργία των Πανεπιστημίων.
Υπογραμμίζεται ότι η επικοινωνία της Υπουργού με τους Πρυτάνεις είναι συστηματική και η συνεργασία άριστη, για την οποία και τους ευχαριστούμε, επί όλων των θεμάτων που αφορούν τα Ιδρύματα, και δη υπό τις δύσκολες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η παρούσα υγειονομική κρίση», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.