Πραγματικότητα αποτελεί πια για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο η εγκατάσταση και λειτουργία του PET-CT αλλά και της μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων. Η διοίκηση και οι διοικητής ανακοίνωσαν και επίσημα την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της κυβέρνησης και του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Η σύμβαση αφορά σε προμήθεια και εγκατάσταση ενός συγκροτήματος ιατρικού εξοπλισμού PET/CT (Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων) και μιας μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων (Κύκλοτρον), που εντάσσεται στο πλαίσιο της δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού προϋπολογισμού δεκαεπτά εκατομμυρίων (17.000.000) Ευρώ.
Ο εξοπλισμός που αφορά το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι της τάξης των τεσσάρων εκατομμυρίων (4.000.000) ευρώ και θα αναβαθμίσει σημαντικά την παροχή υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, ιδιαίτερα στις ειδικότητες της Ογκολογίας και της Νευρολογίας καθώς ο εξοπλισμός αυτός αποτελεί τεχνολογία αιχμής για το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής του Νοσοκομείου.
Ο διοικητής κ. Βασίλης Τσίκαρης ευχαρίστησε δημόσια με την ευκαιρία αυτή όλους όσους διαχρονικά έχουν βοηθήσει να πάρει «πράσινο φως» το νοσοκομείο για την εγκατάσταση του PET-CT.
«Για το PET CT έχουν βάλει «πλάτη» πολλά άτομα τα οποία έχουν συμβάλει καθοριστικά για να έρθει εδώ το μηχάνημα που αλλάζει εντελώς τα ιατρικά δεδομένα. Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλο το εμπλεκόμενο προσωπικό (καθηγητές, αλλά και άτομα από την Τεχνική Υπηρεσία) που με ευσυνειδησία συνέβαλε στο να ετοιμαστούν και να διεκπεραιωθούν όλα τα απαραίτητα τεχνικά και διοικητικά προαπαιτούμενα για την ένταξη του έργου. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές του Νομού, Μ. Τζούφη και Χρ. Μαντά για την πολύ σημαντική συμβολή τους» είπε ο κ. Τσίκαρης.
Τι αλλάζει, τι σημαίνει;
Το PET-CT θα αλλάξει εντελώς τα δεδομένα στην Ήπειρο και όχι μόνο, καθώς αναμένεται να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή επέμβασης και στοχευμένης ιατρικής.
Θα δώσει τη δυνατότητα να παρακολουθούν οι γιατροί την μετάλλαξη των κύτταρων πριν σχηματιστούν καρκινικοί όγκοι και φυσικά αυτό αυτόματα σημαίνει γρήγορη παρέμβαση των γιατρών.
Εξίσου σημαντικό είναι ότι εδώ θα παράγεται και το ραδιοφάρμακο!
Το ραδιοφάρμακο έχει χρόνο ζωής μόλις 4 ώρες και έτσι ήταν δύσκολο να έρθει από το Λαύριο όπου βρίσκεται το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής του. «Πλέον, θα υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θεραπείας για πολλούς ασθενείς με την παραγωγή του ραδιοφαρμάκου.
Όλη η υποδομή έχει μεγάλο όφελος μιας και το ραδιοφάρμακο κοστίζει περίπου 800 ευρώ. Όμως, σύντομα, το κόστος θα πέσει κάτω από 200 ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία και το δημόσιο σύστημα.
Εμείς τώρα με τη σειρά μας πρέπει να οργανώσουμε σωστά τις κτιριακές εγκαταστάσεις για να μπορέσουμε να υποδεχθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολύ σημαντικό αυτόν εξοπλισμό για το νοσοκομείο μας» κατέληξε ο κ. Τσίκαρης.
Και ενεργειακή αναβάθμιση
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση από πόρους του ΕΣΠΑ νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στο οποίο θα διατεθεί το ποσό των τεσσάρων εκατομμυρίων, τετρακοσίων τριάντα επτά χιλιάδων ευρώ, για παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ