Παρουσία εκπροσώπων αρχών και φορέων της ευρύτερης περιοχής και φυσικά της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, έγινε από τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ η παρουσίαση του προγράμματος των δράσεων και των εκδηλώσεων που έχει συντάξει ο Δήμος για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Η κα. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη αλλά και τα άλλα μέλη της επιτροπής εμφανίστηκαν ενθουσιασμένοι από την προεργασία που έχει γίνει από πλευράς του Δήμου και δήλωσαν ότι είναι μέσα στο γενικό πνεύμα των δράσεων που θέλουν να διοργανωθούν δίνοντας δημόσια τα εύσημα.
Η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής μας κάνοντας πολλές αναφορές σε όσα έχουν προσφέρει οι ευεργέτες σε όλη την Ελλάδα ενώ στην συνολική προσφορά των Ιωαννίνων και της Ηπείρου συνολικά στα γράμματα και τις τέχνες.
«Πλέκετε με έναν μοναδικό τρόπο το ιστορικό παρελθόν και διαπιστώνω ότι καταφέρνετε να το συνδυάζετε με το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά διαπιστώνοντας ότι η πρόταση που ήδη έχει ετοιμάσει ο Δήμος συνάδει πλήρως με τις αρχές της Επιτροπής, είναι άρτια και ολοκληρωμένη.
Όπως είπε η κ. Αγγελοπούλου «τα 200 χρόνια από την Επανάσταση δεν αποτελούν γιορτή της Αθήνας. Μετέχει ισότιμα η ελληνική περιφέρεια στην οποία γίνονται σπουδαία πράγματα. Σκοπός είναι να γιορτάσουμε με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Να περιγράψουμε το μέλλον και τα Γιάννενα με την πρότασή τους το κάνουν στο ακέραιο».
Ο δήμαρχος αφού καλωσόρισε όλους τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στα διαχρονικά μηνύματα που εκπέμπει η Ελληνική Επανάσταση.
«Το 1821 ουσιαστικά είναι το ξεκίνημα προς την αυτονομία μας ως εθνικής και κρατικής οντότητας. Μιας αυτονομίας που ήρθε ύστερα από αιώνες αξημέρωτης νύχτας που προηγήθηκαν. Ο εορτασμός των 200 χρόνων είναι το αυτονόητο και ελάχιστο χρέος μας. Μπορεί να αποφέρει, όμως, το μέγιστο κέρδος. Ο Hegel, υποστήριζε ότι η Ιστορία ένα μόνο διδάσκει, ότι δεν διδάσκει τίποτε. Και όμως. Η ιστορία διδάσκει. Αρκεί να τη διαβάζουμε όπως είναι, και όχι όπως θα θέλαμε να είναι», ανέφερε.
Όπως τόνισε ο εορτασμός δίνει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να επαναβεβαιώσουμε την εθνική μας ταυτότητα. «Τώρα, λοιπόν, είναι ανάγκη, ανατρέχοντας προς τα πίσω να αναστοχαστούμε και να αναζητήσουμε το νήμα, που διαχρονικά σχηματίζουν οι καθολικές αξίες της αρετής και της τόλμης, όπως θα έλεγε ο Κάλβος, ήτοι το νήμα εκείνο και το μοναδικό, που διασφαλίζει την ασφαλέστερη πορεία μας στο χρόνο. Να ένα από τα μαθήματα της ιστορίας.
Στον αβέβαιο τούτο κόσμο που διανύουμε και μια ακόμη βεβαιότητα μας προσκομίζει το 1821. Μας βεβαιώνει ότι ακόμη και το ανέφικτο καθίσταται εφικτό, το δίκαιο επικρατεί του αδίκου, αν στηρίζονται στις καθολικές αξίες της αρετής, του δικαίου και της ανυποχώρητης μαχητικότητας.
Και στην περίπτωση αυτή, έστω έκπληκτοι, ανακαλύπτουμε ότι δεν είμαστε μόνοι. Όταν βρέθηκε στα πολύ στενά της Ιστορίας η επανάσταση, ήρθε το Ναυαρίνο και ξεκλείδωσε την πόρτα του μέλλοντός μας. Σήμερα, που στους εξώστες της ιστορίας ανεβαίνουν και πάλι πολλαπλά νέφη απειλής, αυτές οι επετειακές εκδηλώσεις ας αποτελέσουν την ευκαιρία πέρα από το γόνιμο επαναστοχασμό του παρελθόντος, να οδηγήσουν και στην προοπτική του μέλλοντος, στη χάραξη δηλαδή πολιτικών και στοχεύσεων που θα διασφαλίσουν με τον καλύτερο τρόπο το και έτσι κι αλλιώς απρόβλεπτο μέλλον μας», κατέληξε.
Η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ελένη Ακονίδου στον χαιρετισμό της σημείωσε ότι όλες οι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται για το πρόγραμμα εκδηλώσεων. «Έχουμε μία μοναδική ευκαιρία με αφορμή τα 200 χρόνια να ορίσουμε σήμερα την ταυτότητά μας αλλά και την Ελλάδα που θέλουμε να οικοδομήσουμε από δω και πέρα», ανέφερε.
Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απεύθυναν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος λέγοντας μεταξύ άλλων «ότι όλοι έχουμε ευθύνη να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις.
Ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεων που θα γίνουν και στους υπόλοιπους νομούς της Ηπείρου. «Το Πανεπιστήμιο έχει συγκροτήσει ήδη Επιτροπή και θα προσπαθήσει να αναδείξει όχι μόνο την ιστορία αλλά και το μέλλον της Ηπείρου. Θα μετέχουν πολλά τμήματα του Πανεπιστημίου», είπε.
Τέλος, ο βουλευτής Γιώργος Αμυράς στον χαιρετισμό προανήγγειλε ότι οι εκδηλώσεις θα έχουν επιτυχία και ότι τα Γιάννενα θα συμβάλλουν με ήθος, μέτρο και ποιότητα.
Εξίσου ενδιαφέρουσες ήταν και οι τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής που συνόδευαν την κα. Αγγελοπούλου. Στους σύντομους χαιρετισμούς ο κ. Ζουμπουλάκης, ο κ. Κανελλόπουλος, ο κ. Χατζηβασιλείου αλλά και η κα. Μουζάκη αναφέρθηκαν στην σημασία της όλης διοργάνωσης τονίζοντας παράλληλα την σπουδαιότητα της ενεργής συμμετοχής όλων των πολιτών στην γιορτή των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών, το οποίο βρίσκεται υπό κατάρτιση, περιλαμβάνονται:
-Διεθνές συνέδριο για τον Αλή πασά και την εποχή του.
-Διεθνές συνέδριο για τον διαφωτισμό και την παιδεία στα Γιάννενα.
-Εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας για το αρχείο των αγωνιστών.
-Εκθέσεις και εκδηλώσεις σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
-Ομιλίες, σεμινάρια και διαλέξεις σε συνεργασία με τον Όμιλο Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού.
– Δράσεις που στοχεύουν στο μέλλον και την προοπτική της πόλης. Μέσα απ’ αυτές τα Γιάννενα θα εκπέμψουν το μήνυμα της δωρεάς οργάνων.
– Δράσεις που αφορούν την εκπαίδευση στα ΚΑΠΗ.
– Πολιτιστικές δράσεις με την Συμφωνική, τη Φιλαρμονική και τη Μπαντίνα του Δήμου.
Τέλος, θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία σε ένα ψηφιακό μουσείο που θα παρουσιάζει συλλογές και εκθέματα με διαδραστικό τρόπο.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ