Στο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας βρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης
Στο τακτικό συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, η οποία φιλοξενείται από την Πέμπτη στην Θεσσαλονίκη, βρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης, όπου μετέφερε τις θέσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, σχετικά με τα μεγάλα ζητήματα στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.
Στο επίκεντρο της ομιλίας, βρέθηκαν κυρίως οικονομικά ζητήματα, ενώ αναφέρθηκαν συνοπτικά τα παρακάτω:
Ζητήματα προσωπικού
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, σημείωσε πως από τα οργανογράμματα των δήμων της Ηπείρου, προκύπτει ότι «είναι καλυμμένο το 60% περίπου των οργανικών θέσεων, λείπουν δηλαδή 1.230 υπάλληλοι σε σύνολο 3.000», όπως ανέφερε, για να σημειώσει πως «Στις τεχνικές υπηρεσίες, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, με καλυμμένο μόνο το 55% των οργανικών θέσεων ΠΕ και ΤΕ. Υπό αυτές τις συνθήκες, ούτε συζήτηση για υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας και Υπηρεσίες Δόμησης. Οι δύο αυτές υπηρεσίες σχετίζονται με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε από εδώ και πέρα», τόνισε.
Όσον αφορά την κινητικότητα, ανέφερε πως «έχουμε επιδοθεί σε μια προσπάθεια να την εξωραΐσουμε, ώστε να μιλάμε για ένα ωραίο δημιούργημα. Τις απώλειές της πως θα τις αναπληρώσουμε; Δήμοι που δεν έχουν προσωπικό γιατί παραβιάστηκε το 65% που κατά την άποψη της ΠΕΔ Ηπείρου είναι πολύ χαμηλό, ποιος θα το θεραπεύσει; Όπως λοιπόν με διάφορες διατάξεις που ήρθαν και ψηφίστηκαν νύχτα για να παρθεί προσωπικό από τους Δήμους και να στελεχώσει άλλες υπηρεσίες, όπως τελευταία από την ΑΑΔΕ πολλοί εξ αυτών έφυγαν από τους Δήμους – προσωπικά απώλεσα δύο εργαζόμενους ΠΕ – με τον ίδιο τρόπο λοιπόν, θα πρέπει οι θέσεις αυτές να αναπληρωθούν», επεσήμανε, για να συνεχίσει λέγοντας πως πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση των κενών που δημιούργησε η κινητικότητα και να καλυφθούν οι κενές θέσεις.
Οικονομικά
Ανάγκη για αναθεώρηση του τρόπου κατανομής και του ύψους της ΣΑΤΑ, σημείωσε εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΠΕΔ και πρότεινε την αντικατάστασή της από ένα νέο έσοδο που θα χρηματοδοτεί «και δράσεις πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής», διοχετεύοντας απευθείας στους δήμους ποσοστού επί του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) που σήμερα το διαχειρίζονται αποκλειστικά οι Περιφέρειες, σε έργα που κάνουν στους Δήμους, ώστε να είναι οι Δήμοι αυτοί που θα εκτελούν τα έργα τοπικού χαρακτήρα στη βάση των πραγματικών αναγκών.
Ενέργεια, αύξηση κόστους, ενεργειακή φτώχεια
«Η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα φέρει αντιμέτωπους τους δήμους με ένα ενεργειακό κόστος που θα αφορά αφενός τις υποδομές μας και αφετέρου τους συνδημότες μας», σημείωσε ο κ. Ντακαλέτσης, για να συμπληρώσει ότι «Για τις υποδομές η αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αφορά αντλιοστάσια, οδοφωτισμό αλλά και τα λειτουργικά κόστη των σχολικών μονάδων, δηλ. ένα πρόσθετο κόστος που επ’ ουδενί δε μπορεί να μετακυλιστεί στους συμπολίτες μας μέσω των λογαριασμών καθαριότητας-οδοφωτισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης. Πρέπει να αναληφθεί από την πολιτεία πρωτοβουλία για την κάλυψη αυτού του κόστους, ώστε να μην επιβαρύνει ούτε τους Δήμους, ούτε τους πολίτες. Να προβλεφθεί επίσης, η κάλυψη του επιπλέον κόστους θέρμανσης στα σχολεία των ορεινών περιοχών», επεσήμανε.
Σε σχέση με ένα ζήτημα το οποίο θα απασχολήσει στο μέλλον, όπως είναι η ενεργειακή φτώχεια, ο κ. Ντακαλέτσης πρότεινε με απευθείας χρηματοδότηση προς τους Δήμους, να υπάρξει επιτάχυνση της σύστασης και λειτουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων, και η δυνατότητα σε ΟΤΑ, πολίτες, κοινωνικούς φορείς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ενεργειακά εγχειρήματα ως παραγωγοί και ταυτόχρονα καταναλωτές ενέργειας. «Βέβαια, αυτό θα πρέπει να τεθεί σε σχέση με την άναρχη εγκατάσταση των ΑΠΕ σε όλη τη χώρα και ιδίως στα ορεινά της Ηπείρου, όπου απαιτούμε να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των Δήμων όταν πρόκειται για εγκατάσταση πάρκων, είτε σε δημόσιες είτε σε δημοτικές εκτάσεις. Ζητάμε την αύξηση του πενιχρού αντισταθμίσματος των ΑΠΕ» συμπλήρωσε ο κ. Ντακαλέτσης.
«Αντώνης Τρίτσης» και νέο ΕΣΠΑ
Επιτακτική ανάγκη έκρινε πως είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης των κατατεθειμένων προτάσεων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ώστε να εκδοθούν εντός του επόμενου διαστήματος οι αποφάσεις ένταξης των έργων, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητη την ενίσχυση του προγράμματος, με πόρους που θα κατευθυνθούν στην αγροτική οδοποιία, η οποία για την Ήπειρο είναι εξαιρετικά σημαντική», υπογράμμισε.
Σε συνέχεια πάνω στο θέμα των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, αναρωτήθηκε: «γιατί ενώ είμαστε ένα βήμα πριν την έναρξη υλοποίησής τους, το τοπίο είναι τόσο θολό; Τι δεν κάναμε καλά; Γιατί οι Δήμοι πάντα είμαστε φτωχοί συγγενείς, αναρωτηθήκαμε; Δεν είναι το πρώτο ΕΣΠΑ. Μάλλον εδώ θα πρέπει να φωνάξουμε πιο δυνατά, θα πρέπει να πιέσουμε περισσότερο και να διεκδικήσουμε ακόμα περισσότερο», τόνισε.
Διαχείριση αποβλήτων
Το ξεκαθάρισμα «άπαξ και δια παντός» ανέφερε σε επισήμανσή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ, σημειώνοντας ότι «η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων (καθαριότητα, ανακύκλωση, επεξεργασία και διαχείριση απορριμμάτων) ανήκει στην αποκλειστική ευθύνη των Δήμων, γιατί πολλοί ψίθυροι υπάρχουν, αρκετό μπέρδεμα γίνεται σε κάποιες περιφέρειες της χώρας για το ποιος πρέπει να κάνει τι, και βέβαια θα πρέπει οριζόντια από το κράτος να ενισχυθούν οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦΟΔΣΑ). Θα πρέπει να ενισχυθούν για να αποκτήσουν τη δυνατότητα για να λειτουργήσουν, γιατί διαφορετικά θα ακούμε αυτά που προείπα», κατέληξε.