Ένα σημαντικό ζήτημα στον σχεδιασμό των κτιρίων και των δημόσιων χώρων, αποτελεί και η ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων των ατόμων ανεξαρτήτως ηλικίας ή/και φυσικής κατάστασης.
Σύμφωνα με την νομοθεσία, απαιτείται ο σχεδιασμός των κτιρίων καθώς και των κοινόχρηστων χώρων να γίνεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η προσπέλαση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.
Στόχος είναι όλα τα κτίρια στη χώρα μας, να έχουν προβεί στις κατάλληλες παρεμβάσεις δεδομένου ότι πέρα των ατόμων με κινητικά προβλήματα, τα άτομα με παροδικές αναπηρίες και τα λοιπά εμποδιζόμενα άτομα (έγκυες, νήπια, μικρά παιδιά, υπερήλικες κ.λπ.) αποτελούν το 50% περίπου του πληθυσμού της χώρας (δηλ. ένας στους δύο πολίτες) με αυξητικές ανάγκες.
Το μείζον αυτό θέμα της ανεμπόδιστης προσβασιμότητας αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της σημαντικής ενημερωτικής ημερίδας που διοργανώνουν από κοινού το ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου και η «Κυψέλη».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης για την οποία θα υπάρξει και αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, θα αναλυθούν όλα τα δεδομένα και παράλληλα θα ενημερωθούν και οι μηχανικοί για τις μελέτες που πρέπει να συνταχτούν προκειμένου όλα τα κτήρια να προβλέπουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση «διοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση σε συνεργασία με την Κυψέλη καθότι θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά όλους και που πρέπει να δούμε πως θα κάνουμε τόσο τα νέα σύγχρονα κτήρια όσο, κυρίως τα πιο παλιά προσβάσιμα για όλους τους πολίτες ανεξαρτήτου της υγείας ή της ηλικίας τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΤΕΕ Τμήμα Ηπείρου Γιάννης Τσίγκρος.
Παράταση στις δηλώσεις για τα αυθαίρετα
Την ίδια ώρα ο κ. Τσίγκρος μίλησε και για το αίτημα να δοθεί παράταση στις δηλώσεις για τα αυθαίρετα. Το αίτημα με την μορφή επιστολής στάλθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και με αφορμή την εκπνοή της ημερομηνίας υποβολής δικαιολογητικών.
«Με αφορμή την επερχόμενη εκπνοή της ημερομηνίας υποβολής των δικαιολογητικών δηλώσεων αυθαιρέτων με τους Ν.4178/13 και Ν.4495/17, άλλα και συναφών ζητημάτων που αφορούν στις δηλώσεις των αυθαιρέτων κατασκευών και χρήσεων του Ν.4495/17 όπως ισχύει, κι εξαιτίας του γεγονότος πως με την εφαρμογή των εν λόγω Νόμων εξακολουθούν και υφίστανται προβλήματα τόσο για τους συναδέλφους μηχανικούς όσο και για τους πολίτες, απαιτείται μια ολιστική αντιμετώπιση του πολύ σοβαρού θέματος των δηλώσεων των αυθαιρέτων», τόνισε ο κ. Τσίγκρος σε δηλώσείς του στο Itv .
«Είναι επιτακτική η ανάγκη για την εκ νέου ενεργοποίηση της δυνατότητας ένταξης αυθαιρέτων κατηγορίας 5. Η παρούσα απαγόρευση δεν περιορίζεται στα “μεγάλα” αυθαίρετα, αλλά επηρεάζει και άλλες περιπτώσεις, όπως, για παράδειγμα, οικοδομές που κατασκευάστηκαν στα όρια των προβλέψεων στις αρχές του 1983, όπου συγκεκριμένες οριζόντιες ιδιοκτησίες παραβιάζουν το προκήπιο κατά μόλις 0,20 μ. επιπλέον της αρχικής κατασκευής. Η απαγόρευση ισχύει και για αυθαίρετες περιφράξεις σε οικόπεδα ή γήπεδα χωρίς οικοδομική άδεια, νομιμοποιήσεις σύννομων κτισμάτων κατηγορίας 5, καθώς και για περιπτώσεις πλήρους κατεδάφισης αυθαιρέτων κτισμάτων της ίδιας κατηγορίας. Η τελευταία αυτή περίπτωση, η οποία συντελεί στην περιβαλλοντική αποφόρτιση και συνάδει απολύτως με τη βασική αρχή του νομοθέτη περί ελέγχου και προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος, παραμένει εντούτοις απαγορευμένη. Είναι γεγονός ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση έχει ήδη αρθεί για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, που έχουν προκύψει κατόπιν πλειστηριασμών, από διάφορα τραπεζικά ιδρύματα. Θεωρούμε ότι τα παραπάνω ζητήματα είναι έντονου κοινωνικού ενδιαφέροντος, αφορούν μεγάλο πλήθος πολιτών και εν τέλει βοηθούν στην διαφύλαξη του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Έτσι, το ΤΕΕ/ΤΗ, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του ως θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλός της Πολιτείας, προτείνει την εφαρμογή των παραπάνω μέτρων ως αναγκαία προαπαιτούμενα στη συνολική προσπάθεια αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης και δημιουργίας ενός γενικού μητρώου του κτιριακού αποθέματος της χώρας», τονίζεται στην επιστολή του ΤΕΕ.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ