Οι φούρνοι έχουν την τιμητική τους αυτές τις ημέρες καθώς τα πασχαλινά κουλουράκια και τα τσουρέκια βρίσκονται ανάμεσα στα πρώτα που θα προμηθευτούν οι καταναλωτές για τις γιορτινές ημέρες του Πάσχα.
Τα παραδοσιακά κουλούρια του Πάσχα που είναι στρογγυλά αλλά και οι πλεξούδες είναι αυτά που ζητάνε περισσότερο όσοι δεν τα παρασκευάζουν οι ίδιοι προκειμένου να μπουν μαζί με τον οβελία στο πασχαλινό τραπέζι.
Τα κουλούρια φτιάχνονται στους φούρνους της γειτονιάς με φρέσκα υλικά και αυτό είναι που τα διαφοροποιεί από τα άλλα του εμπορίου. Αυτές τις ημέρες μοσχοβολούν οι γειτονιές όταν ψήνονται τα κουλουράκια που γίνονται ανάρπαστα.
Όπως εξήγησε ο κ. Σπύρος Έξαρχος, σύμβουλος Ομοσπονδίας Ελλάδος και αντιπρόεδρος του τοπικού συλλόγου οι φούρνοι αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και προετοιμάζονται για όλα τα παραδοσιακά εδέσματα.
«Τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλούρια είναι αυτά που βγάζουμε σε αφθονία αυτές τις ημέρες καθώς δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Οι τιμές διαφοροποιούνται από κατάστημα σε κατάστημα και κυμαίνονται περί τα 11 ευρώ το κιλό ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα τσουρέκια καθώς η τιμή διαφοροποιείται εάν είναι γεμιστά ή εάν καλύπτονται από λευκή ή μαύρη σοκολάτα».
Παρά το γεγονός ότι είχαμε αυξήσεις στις πρώτες ύλες αλλά και στην ενέργεια οι επιχειρηματίες προσπάθησαν να συγκρατήσουν τα κόστη και να μην τα μετά κυλήσουν στους καταναλωτές που έτσι και αλλιώς δυσκολεύονται από την ακρίβεια «Οι τιμές είναι στα ίδια επίπεδα με τις περσινές και κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να μην αυξηθούν καθώς δεν υπάρχει τίποτα που να μην έχει ανέβει», υπογράμμισε ο κ. Έξαρχος.
Αυξημένη η κίνηση
Η κίνηση αυτές τις ημέρες στους φούρνους είναι ούτως ή άλλως αυξημένη καθώς εξαιτίας και της νηστείας προμηθεύονται οι καταναλωτές πολλά νηστίσιμα εδέσματα και καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ψωμιού.
Οι φούρνοι αναμένεται να μείνουν ανοικτοί έως αργά το Μεγάλο Σάββατο προκειμένου να εξυπηρετηθούν και οι επισκέπτες της περιοχής μας που είναι και φέτος πολλοί. «Είναι και φέτος πολύς ξένος κόσμος στην πόλη μας και θα μείνουν πολλοί, ειδικά κεντρικοί φούρνοι, ανοιχτοί για να εξυπηρετήσουμε», κατέληξε ο κ. Έξαρχος ευχόμενος καλό Πάσχα σε όλους.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ Από την εφημ. “Πρ. Νέα” 15-4-2025