Στις αρχές Ιουλίου και πιο συγκεκριμένα στις 2 Ιουλίου αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή μας οι δυο αξιολογητές της Ουνέσκο προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία των δράσεων που αφορούν το Γεωπάρκο Βίκου- Αωού, σύμφωνα με τον διευθυντή της «Ήπειρος Α.Ε.» Γιώργο Θεοχάρη. Η αξιολόγηση γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης αξιολογούνται τα πάντα!
«Στην διάρκεια της παραμονής τους, οι αξιολογητές, θα επισκεφθούν τόσο την Κόνιτσα όσο και το Ζαγόρι. Θα συνομιλήσουν με τους αρμόδιους της κάθε περιοχής και έπειτα θα έρθουν στην έδρα της Ήπειρος ΑΕ προκειμένου να αξιολογήσουν την πορεία των ενεργειών και των δράσεων που έχουν γίνει».
Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε την ευθύνη της διασφάλισης όλων των όρων που υπάρχουν καθώς όπως είπε πρόκειται για μία περιοχή που διαθέτει ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, που εκφράζεται μέσω σημαντικού αριθμού γεωτόπων με ιδιαίτερη σημασία ως προς την ποιότητα, σπανιότητα, επιστημονική και εκπαιδευτική αξία αλλά και την αισθητική έλξη που προκαλούν.
Στο μεταξύ, το Σάββατο διοργανώνεται ημερίδα με τίτλο: «Γη, νερό, πέτρα: Ιστορίες γεωλογίας στο Γεωπάρκο Βίκου-Αώου». Η ημερίδα διοργανώνεται από την Αναπτυξιακή Ηπείρου ΑΕ ως φορέας διαχείρισης του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου, σε συνεργασία με τον Δήμο Κόνιτσας, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων 2024 και του εορτασμού της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων UNESCO.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Κόνιτσας. Ειδικότερα το πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:
• «Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων UNESCO: Γιορτάζοντας τα 20 χρόνια», Υποψ. Διδακτόρισσα. Γεωργία Κιτσάκη & Δρ. Χαρητάκης Παπαϊωάννου, Γεωπάρκο Βίκου-Αώου- Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε.
• «Ενεργά ρήγματα και σεισμική επικινδυνότητα στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου», Αλέξανδρος Χατζηπέτρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Γεωλογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
• «Το νερό, το αίμα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου», Δρ. Ευάγγελος Νικολάου, Προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.)
• «Από την θάλασσα στις κορυφές της Τύμφης και του Σμόλικα: Ορυκτά και Πετρώματα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου», Δρ. Χρήστος Στεργίου, Μεταδιδακτορικός ερευνητής, Τμήμα Γεωλογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.)
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη σε επιλεγμένους γεώτοπους του Γεωπάρκου, και συγκεκριμένα στην πηγή «Νέλες» Κλειδωνιάς και στο «Ρήγμα Κόνιτσας», όπου θα παρουσιαστούν επιτόπου στους συμμετέχοντες τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε γεωλογικού σχηματισμού.
Παράλληλα, θα υπάρχει η φωτογραφική έκθεση «Τα Πετρώματα του Παγκοσμίου Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου στο Μικροσκόπιο: Πτυχές του εσωτερικού τους κόσμου». Η έκθεση αναδεικνύει άγνωστες λεπτομέρειες των ορυκτών και των πετρωμάτων τα οποία συνθέτουν την γεωποικιλότητα και την γεωκληρονομιά του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου. Οι υπεύθυνες της έκθεσης (Μαργαρίτα Μέλφου και Ευτυχία Περιστερίδου, Γεωλόγοι, υπ. Διδακτόρισσες του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ.) θα είναι εκεί για να λύσουν όλες τις απορίες των παρευρισκόμενων.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ