Επέστρεψαν στις τάξεις οι μαθητές της πρωτοβάθμιας–Διπλάσιες ποσότητες αντισηπτικών από τον Δήμο Ιωαννιτών
Μετά από περίπου δύο μήνες, το κουδούνι χτύπησε και πάλι το πρωί της Δευτέρας για χιλιάδες μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που επέστρεψαν στα θρανία με μάσκες, αντισηπτικά, κλιμακωτή προσέλευση, αλλά και… κουβερτούλες σε ορισμένες περιοχές της χώρας που κάνει κρύο.
Το τι θα γίνει με τις υπόλοιπες βαθμίδες της εκπαίδευσης αναμένεται να αποφασιστεί στο τέλος της εβδομάδας, ωστόσο αυτό που επισημαίνεται είναι ότι το άνοιγμα πρέπει να γίνει με ασφάλεια, και εδώ τονίζεται ο σημαντικός ρόλος που θα παίξουν σε αυτό οι γονείς, οι οποίοι καλούνται να μη δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης δικής τους.
Ένα σημείο που πρέπει να υπάρξει προσοχή είναι η προσέλευση και η αποχώρηση των μαθητών και κυρίως η κινητικότητα στις εισόδους.
Ήδη στα σχολεία υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωναϊού, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι εκείνα που ίσχυσαν και στην έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, ενώ έχουν γνωστοποιηθεί και οδηγίες προς γονείς και εκπαιδευτικούς για την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας.
Παράλληλα, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες, οι γονείς θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 για να συνοδεύσουν τα παιδιά τους στο σχολείο.
Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, και το αποτύπωμα που θα αφήσει στην πορεία της πανδημίας, θεωρείται κρίσιμο για τα επόμενα βήματα, σε ότι αφορά στην χαλάρωση ή αυστηροποίηση των μέτρων κατά του κορωναϊού, καθώς όπως επισημαίνεται, οι όποιες αποφάσεις θα λαμβάνονται ανά εβδομάδα, προκειμένου να εξετάζονται τα επικαιροποιημένα επιστημονικά δεδομένα και να υπάρχει μία πρώτη εικόνα των επιπτώσεων από τις κινήσεις που ήδη έχουν γίνει.
Έτοιμα τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών
Η επιστροφή των μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών στα θρανία βρήκε τις σχολικές μονάδες πλήρως έτοιμες καθώς έγκαιρα είχαν παραδοθεί διπλάσιες ποσότητες αντισηπτικών, είχαν διανεμηθεί οι μάσκες για τους μαθητές ενώ υπήρξε ο κατάλληλος προγραμματισμός ώστε οι καθαρίστριες να είναι στη θέση τους και να προχωρήσουν σε διπλό καθαρισμό, όπως ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αϊβατίδης.
«Τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται στο ακέραιο και θα είμαστε δίπλα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς στηρίζοντας το έργο και την προσπάθειά τους» τόνισε.
Διχογνωμία στις απόψεις των γονέων
Στα Γιάννενα, η επιστροφή στο σχολείο ήταν δύσκολη, λόγω της καταρρακτώδους βροχής την ώρα της προσέλευσης, που έγινε σε δύο διαφορετικά στάδια για τους μαθητές των δημοτικών, με τους μισούς να προσέρχονται στις 08.10 και τους άλλους μισούς στις 08.20. Αντίστοιχα και η αποχώρηση των μαθητών θα γίνει στις 13.10 και στις 13.20. Στο σχολικό συγκρότημα της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το μεγαλύτερο των Ιωαννίνων, η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις άγγιξε το απόλυτο, με τους γονείς σε δηλώσεις τους στην κάμερα του ITV, να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις για το εάν έπρεπε ή όχι, να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία.
Οι περισσότεροι γονείς στέκονται θετικά απέναντι στην επιστροφή των μαθητών στο σχολείο και για παιδαγωγικούς αλλά και για ψυχολογικούς λόγους, χωρίς να λείπουν και τα παράπονα για την τηλεκπαίδευση. Υπήρξαν και εκείνοι ωστόσο που εμφανίστηκαν διστακτικοί και επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των σχολείων, τονίζοντας, ότι η εποχή, λόγω της έξαρσης των ιώσεων, ίσως δεν είναι η πλέον κατάλληλη για να ξαναμπούν τα παιδιά στις τάξεις και πως θα έπρεπε να παραταθεί η διαδικασίας της τηλεκπαίδευσης για κάποιες εβδομάδες ακόμη.
Περισσότερα μέτρα ζητά Ένωση Γονέων Μαθητών
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Ιωαννίνων Τάσος Τόκας, η κυβέρνηση με αποκλειστική της ευθύνη δεν έκανε ούτε καν τα αυτονόητα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, ενώ είχε άπλετο χρόνο να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων.
Επανέλαβε έτσι, τα διαχρονικά αιτήματα που εκφράζουν ταυτόχρονα και την εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα, όπως όμως και τους γονείς, τα οποία συνοψίζονται σε μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, σε προσλήψεις εκπαιδευτικών και εργαζόμενων για την καθαριότητα, αλλά και σε συνεχή δειγματοληπτικά τεστ στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές.
Στο σημείο των τεστ ωστόσο, η Ένωση Γονέων Μαθητών, τάσσεται στο πλευρό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας που με ανακοίνωσή του ζητά, να γίνονται rapid test στις σχολικές μονάδες από τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη μειωμένη προσέλευση των εκπαιδευτικών στα rapid που διενεργήθηκαν αποκλειστικά για αυτούς στο νοσοκομείο Χατζηκώστα το σαββατοκύριακο, ο κ. Τόκας τόνισε, ότι μετά από μία μακρά περίοδο εγκλεισμού και με το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή, να είναι ιδιαίτερα χαμηλό, η επιλογή της χρονικής στιγμής για τη διενέργεια των τεστ ήταν άκαιρη και άτοπη.
«Θεωρούμε, ότι τα τεστ πρέπει να γίνονται περιοδικά, σε κάθε σχολική μονάδα από τον ΕΟΔΥ και μόλις εντοπίζεται κάποιο κρούσμα, να απομονώνεται, χωρίς να έρχεται σε επαφή με την υπόλοιπη κοινότητα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τόκας.
Τα μέτρα στα σχολεία
Τα μέτρα πρόληψης για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός προβλέπουν διαφορετική ώρα προσέλευσης και αναχώρησης των μαθητών καθώς και τη χρήση περισσοτέρων εισόδων σε όποια σχολικά συγκροτήματα υπάρχουν.
Ακόμα, για τους εκπαιδευτικούς έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για κορωναϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα.
Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους – εσωτερικούς και εξωτερικούς -, ενώ οι υπεύθυνοι των μονάδων θα πρέπει να φροντίζουν για την προμήθεια αντισηπτικών υγρών, που θα βρίσκονται στις αίθουσες.
Ειδικά μέτρα θα ισχύουν για τα κυλικεία, σχετικά με τη λειτουργία τους και τα προϊόντα που θα μπορούν να παρέχουν προς πώληση.
Ακόμη, προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών.
Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα.
Επίσης, ο ΕΟΔΥ θα πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σχολεία. Σε συνδυασμό και με την εθελοντική εξέταση εκπαιδευτικών, οι αρμόδιες αρχές στοχεύουν στο να έχουν μία εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που προκύπτουν από τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.
Οδηγία του υπουργείου Υγείας, εξάλλου προβλέπει τον αερισμό των αιθουσών ανά 20 λεπτά κατά τη διάρκεια του μαθήματος, παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής.
Τα μέτρα αερισμού, δε, θα πρέπει να τηρούνται στο έπακρο ειδικά στην περίπτωση που γίνεται χρήση κλιματιστικού.
Οι γονείς των μαθητών για τη μετάβαση από και προς το δημοτικό σχολείο πρέπει να στείλουν τον κωδικό 4 στο 13033, ο οποίος αφορά σε κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.
Ειδικότερα, το μήνυμα πρέπει να έχει την εξής μορφή ώστε να είναι έγκυρο:
X (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας (όπου «Χ» ο αντίστοιχος κωδικός).
Οι μαθητές κατά τη μετακίνησή τους από και προς το σχολείο πρέπει να έχουν μαζί τους τη σχετική βεβαίωση από τον διευθυντή.
Ομαλή η επανεκκίνηση, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης
Πρώτο κουδούνι μετά από διάστημα δύο μηνών και παραπάνω για εκατοντάδες μαθητές. Στην περιφέρεια της Ηπείρου δεν δημιουργήθηκαν, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κώστα Καμπουράκη, σοβαρά προβλήματα.
Στο νομό Ιωαννίνων η πρώτη ημέρα επιστροφής των μαθητών κύλησε ομαλά ενώ στα μεγάλα σχολικά συγκροτήματα ακολουθήθηκαν όλα όσα προτάθηκαν από τους επιστήμονες μεταξύ των οποίων:
-Κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μικρών μαθητών, προς αποφυγή του συνωστισμού ή των συναθροίσεων γονέων.
– Xρήση της δεύτερης εξόδου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά.
Ο κ. Καμπουράκης υπογράμμισε ότι υπήρξαν μικροπροβλήματα με ελάχιστες απουσίες μαθητών που οι γονείς δεν θέλησαν να στείλουν στα σχολεία.
«Οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι τα παιδιά πρέπει να είναι στα σχολεία τους. Εκεί, είναι ο φυσικός χώρος των παιδιών».
Τέλος, ρωτήθηκε και το μικρό αριθμό εκπαιδευτικών δασκάλων- νηπιαγωγών που βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα προκειμένου να κάνουν προληπτικό έλεγχο για COVID 19.
Συγκεκριμένα, μόνο 213 άτομα (σ.σ. στο νομό είναι εκατοντάδες οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί) πήγαν στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα για να κάνουν rapid test στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.
Αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του Συλλόγου Δασκάλων- Νηπιαγωγών που όχι μόνο δεν προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα- μιας και ελάχιστοι συμμετείχαν στον προληπτικό έλεγχο που τόσο καιρό ζητούσαν, αλλά ζητούν οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ να πάνε για ελέγχους… στα σχολεία!