Στην τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προς τιμήν του αείμνηστου Καθηγητή Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου παραβρέθηκε την Πέμπτη, 16 Μαΐου ο Σταύρος Καλογιάννης
Στην τελετή ονοματοδοσίας της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου προς τιμήν του αείμνηστου Καθηγητή Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου παραβρέθηκε την Πέμπτη, 16 Μαΐου ο Σταύρος Καλογιάννης, προσκεκλημένος του Πρύτανη κ. Ι. Χατζηγεωργίου και απηύθυνε χαιρετισμό, αναφερόμενος στη στενή και πολύχρονη συνεργασία του με τον Θ. Ξανθόπουλο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων (ΥΠΕΧΩΔΕ).
Ειδικότερα, όπως σημειώνει σε σχετική του ανακοίνωση: «Τον Μάρτιο 2004 ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όρισε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τον Γ. Σουφλιά και Υφυπουργούς τον Θ. Ξανθόπουλο, με αρμοδιότητα τα δημόσια έργα, κι εμένα, με αρμοδιότητα τη Χωροταξία και το Περιβάλλον. Κατά τη θητεία του στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο Θ. Ξανθόπουλος άφησε τη σφραγίδα του στα μεγάλα έργα υποδομής της χώρας.
Την εποχή εκείνη έπρεπε, αρχικά, να ολοκληρωθούν τα Ολυμπιακά έργα, που θα γίνονταν στην Αθήνα τον Αύγουστο 2004. Ναι μεν είχε γίνει σημαντική προεργασία, πλην όμως υπήρχαν κρίσιμα έργα, τα οποία δεν είχαν καν δημοπρατηθεί. Ενδεικτικότερο όλων η Ολυμπιακή διαδρομή, που υλοποιήθηκε σε χρόνο ρεκόρ, τριών μηνών!
Οι συμβάσεις παραχώρησης των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα της περιόδου 2004-2009. Έπρεπε να εκπονηθούν οι μελέτες, να γίνουν διεθνείς διαγωνισμοί, να υπογραφούν οι συμβάσεις και να κυρωθούν από το Κοινοβούλιο. Αυτά όλα έγιναν εντός τριετίας και τα έργα ξεκίνησαν. Επρόκειτο για έργο τιτάνιο, πρωτόγνωρο στα ελληνικά χρονικά, ετοιμάστηκαν παράλληλα πέντε παραχωρήσεις, συνολικής δαπάνης 9 δις ευρώ. Η συμβολή του Θ. Ξανθόπουλου σε αυτό το έργο ήταν καταλυτική», σημειώνει και τονίζει πως το Πολυτεχνείο: «ορθώς αποδίδει το όνομα του Θ. Ξανθόπουλου στη Βιβλιοθήκη, σε αυτό το «ιατρείο ψυχής» κατά τον Διόδωρο Σικελιώτη. Διότι ο Ξανθόπουλος δεν ήταν μόνο ένας εξέχων Καθηγητής της υδραυλικής, ένας πετυχημένος Πρύτανης, ένας Υφυπουργός που κάλλιστα μπορούσε να έχει γίνει διακεκριμένος Υπουργός. Ήταν κυρίως, ένας άνθρωπος των βιβλίων, ένας διανοούμενος. Τον θυμάμαι με αγάπη και ευγνωμοσύνη για όσα πρόσφερε στον τόπο», για να αποδώσει τα εύσημα στον Πρύτανη, για την πρωτοβουλία.