Μπορεί να σώθηκε από την κατάρρευση όμως αυτό ήταν το πρώτο μόνο βήμα για την αποκατάσταση του «Σπιτιού του Δεσπότη». Οι εργασίες στερέωσης συνεχίζονται με τους αρχιτέκτονες να εκπλήσσονται από τις άγνωστες ιδιαιτερότητές του ενώ το επόμενο βήμα θα είναι η έναρξη της αναστήλωσης.
Το κτήριο δεν άντεξε μόνο στο χρόνο αλλά και στις επεμβάσεις των τελευταίων μηνών στη λιθοδομή του. Οι πρώτες εργασίες αφορούσαν την ετοιμόρροπη στέγη οι οποίες έπρεπε να γίνουν με αυστηρή ακρίβεια, όπως πρέπει να γίνουν και τα επόμενα βήματα από εδώ και στο εξής.
Επίσης, έναν νέα νέο λιθόστρωτο στον εξωτερικό χώρο, όπως και έναν αύλακα απορροής υδάτων αποκάλυψαν εργασίες των τελευταίων μηνών, στοιχεία που, όπως ανέφερε ο Έφορος Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Κ. Σουέρεφ θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για τη διαμόρφωση μίας συνολικής αντίληψης για τη χρήση της κατοικίας.
Από την πλευρά της η αρχιτέκτονας μηχανικός Μαριάννα Νάσση έδωσε τις τεχνικές λεπτομέρειες για το έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην άρση της επικινδυνότητας για τους εργαζόμενους στο χώρο, από ένα οικοδόμημα, που ήταν ετοιμόρροπο.
Παρόλα αυτά όπως ανέφερε, είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό η συμπεριφορά του οικήματος και το πώς αυτό ακόμη και σήμερα αντέχει στο χρόνο, αλλά και στις κατά καιρούς άστοχες παρεμβάσεις που έγιναν αλλοιώνοντας και την αισθητική του.
«Κάθε έργο αποκατάστασης ενός παλαιού οικήματος είναι μία πρόκληση για τον αρχιτέκτονα και το ίδιο συμβαίνει και με αυτό το κτήριο, και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Το κυριότερο για εμάς στην πρώτη φάση ήταν να ενισχύσουμε την ασφάλεια των εργαζομένων γιατί υπήρχαν πολλά επικίνδυνα σημεία. Για να περάσουμε στην επόμενη φάση του έργου, πιστεύουμε, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος, γιατί υπάρχουν πράγματα που τα βρίσκουμε μπροστά μας και αναγκαζόμαστε να τροποποιούμε συνεχώς τον προγραμματισμό μας», ανέφερε η κα. Νάσση.