Οι προσφυγές αφορούν τις αντιρρήσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μαργαρίτι
Διπλή προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κατά της θετικής γνωμοδότησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μαργαρίτι, και της συμμετοχής του περιφερειάρχη στη συνεδρίαση έκαναν οι «Ορίζοντες Ηπείρου» όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής Σπύρος Ριζόπουλος που συνοδευόταν από δυο νομικούς μέλη της παράταξής του.
Οι προσφυγές αφορούν τις αντιρρήσεις επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μαργαρίτι καθώς και τη μη νόμιμη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ηπείρου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος κατά τη συζήτηση του θέματος, λόγω της ύπαρξης σύγκρουσης συμφερόντων.
Όπως εξήγησε ειδικά η συμμετοχή του κ. Καχριμάνη στην Επιτροπή καθιστά την απόφαση που ελήφθη άκυρη, ενώ συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος και θα πρέπει να ελεγχθεί πειθαρχικά.
Μπαίνοντας στο ιστορικό της υπόθεσης είπε ότι η προσπάθεια εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου από την υποψήφια του κ. Καχριμάνη, Μυρτώ Λύκα, άρχισε στην περιοχή του δήμου Παραμυθιάς.
«Μέχρι τον Φεβρουάριο ο νόμος για όσους συμμετέχουν σε τέτοιες επενδύσεις μέχρι 1 μεγαβάτ επέτρεπε τη συμμετοχή χωρίς αξιολόγηση περιβαλλοντικών όρων διακριτά του κάθε επενδυτή, οπότε και η επένδυση θα προχωρούσε κανονικά, δεν θα το μαθαίναμε ποτέ και θα ήταν και νόμιμη. Τον Φεβρουάριο όμως άλλαξε ο νόμος κι έτσι η επένδυση οδηγήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου προκύπτει η σύγκρουση συμφερόντων.
Θα ήταν πολύ απλό να αποσυρθεί η οικογένεια από τη επένδυση για να προχωρήσει», είπε μεταξύ άλλων
Αναφορικά με την συμμετοχή μέλους της οικογένειας Καχριμάνη σημείωσε ότι «η οικογένεια Καχριμάνη δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και δεν ασχολήθηκε ποτέ κανείς, ούτε με διάφορες φήμες» αλλά παρέθεσε μια σημαντική διαφορά: «Εφόσον για παράδειγμα επενδύουν σε ένα ξενοδοχείο μέσα στα Γιάννενα που για την ανέγερσή του θα χρειαστεί άδειες από το δήμο και την πολεοδομία ή την αρχαιολογία δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν μας αφορά ως αντιπολίτευση. Αν όμως αποφασίσει να κάνει ένα ξενοδοχείο στους Λιγκιάδες σε ένα οικόπεδο 50 στρεμμάτων για παράδειγμα και πρέπει να πάρει έγκριση το περιβαλλοντικό κομμάτι της επένδυσης από υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν μπορεί να γίνει λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Είναι ξεκάθαρος ο νόμος. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι αν επιτρέπεται η οικογένεια να επενδύει, αλλά να μην υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων».
Τέλος ξεκαθάρισε ότι δεν είναι θιασωτής της άποψης ότι η αυτοδιοίκηση δεν έχει σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή και ρώτησε δημόσια αν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «συμφωνεί με την πολιτική διαχείριση του περιφερειάρχη Ηπείρου;» μιας και όπως εξήγησε οι βουλευτής της ΝΔ δεν εκφράζουν άποψη.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ